Yrkesmän som "gratisjobbar" på forumet

27k läst  200 svar

 1. T
  Lösvirkesbyggare · Nivå 11
  Tror inte det är sämre i byggbranchen än i andra branscher det finns rötägg överallt. Och det är inte så konstigt att det gnälls över yrkesmän och yrkeskvinnor här eftersom detta forum ska hjälpa till efter sådana personer.
  Du går ju inte in på ett forum och skriver vilken duktig hantverkare du hade hemma.

  Men en sak jag lärt mig under åren efter man har åkt och hjälpt kunder som fått akuta problem är att dom bara gått efter priset.
   
 2. M
  Medlem · Nivå 8


  Nej inte på ett forum som detta. Det finns dock olika bedömningssajter mot företagare där man kan lägga feedback. Reco och prisjakt är två olika men jag saknar dock ett bra och trovärdigt (läs säkert att få bort fuskinlägg) byggbedömningsforum.

  Jag måste erkänna att även om något är ”akut” vill jag få en uppfattning av vad det kostar. Självklart förväntar jag mig en högre timkostnad en kväll eller helg om det är så akut att det inte kan vänta. Men utsugare/lycksökare finns överallt och jag vill inte ha en räkning på 10000 kr för en arbetstimmes jourjobb.
   
 3. T
  Lösvirkesbyggare · Nivå 11
  Var lite snabb med texten,ska vara akuta problem efter hantverkare.
   
 4. F
  Medlem Nivå 9
  Jag jobbade tidigare mest inom IT. Det är en bransch där väldigt många anser att hjälp ska vara gratis. Även hantverkare som inte skänker sin tid passar gärna på att ställa IT frågor när de fick veta vad jag gjorde.

  Det lusiga är att eftersom de var på jobb hos mig så inte nog med att jag fick ge bort mi kunskap så fick jag göra det på tid betalt av mig själv.

  Det finns nog helt enkelt olika accceptans för vad som ska kosta och vad som ska vara gratis.

  Hängde mycket på forum och bidrog med mina kunskaper.

  Eftersom jag är en av ganska få fristående specialister i min nya bransch så ger jag inte bort min tid längre utan råder de som behöver min hjälp att anlita hjälp.
   
 5. P
  Medlem Nivå 2
  Konstig fråga tycker jag, går att resonera så om allt du gör själv.
  Är man som professionell hantverkare inte bättre än en amatör som med råd från andra kan göra jobbet själv, då man inte mycket till proffs..
  Däremot så har alltid tyckt att det är märkligt att gratishjälp värderas så olika, hjälpa någon med dator/nätverk etc värderas till 0kr, dra en kabel bör ersättas...
   
  • Laddar…
 6. M
  Medlem Nivå 6
  Men, snälla nån, är det någon bransch som Hela tiden delar med sig gratis av yrkeskår så är det ju IT-branschen! Har ni aldrig hört talas om "öppen källkod" tex? Googla!!!
   
  • Laddar…
 7. kashieda
  Besserwisser Nivå 7
  Det är väj mer en gradskillnad än en verklig skillnad i sak?

  Antingen hjälper man folk som inte är betalande kunder eller inte. Sen om det är en eller tusen...
   
 8. P
  Medlem Nivå 6
  Man undrar hur bagaren och kocken överlever med alla fora, program och böcker som finns.
   
 9. P
  Medlem Nivå 5
  Nu har jag inte läst allting, men du tycker att det är bra när du kan få gratis hjälp här på forumet, trots att det kan vara så att en byggare får mindre jobb pga det. Men andra personer bör inte göra så?
  Visst skulle det gynna dig om bara du får fråga om hjälp gratis och inga andra, så att du kanske får något extra jobb dessutom som byggare/liknande. Lite konstigt sätt att tänka på däremot tycker jag.


  Om man ändrar så att det bara är de som ger många råd/tips gratis till andra som gör "fel" istället så är det ändå konstigt tycker jag. Ska man inte få utföra volontärarbete alls i världen? Om ni Krilleman hade lyckats ta betalt för sin hjälp här på forumet så skulle det ju inte påverka dig eller andra byggare heller ändå.

  Det ovan var direkt kopplat till din frågeställning och dina svar här på första delen av tråden. Jag har inte läst längre än så. Men tänk på att det finns en massa fördelar med att dela med sig av information gratis. Hantverkare kan inte allting, utan de kan också lära sig saker här på forumet så att de kan få fler jobb framöver och utföra bättre jobb = nöjdare kunder = fler jobb framöver. Så i slutändan kanske det till och med blir fler hantverkarjobb pga det här forumet? Eller så blir det färre hantverkarjobb i Sverige pga forumet, men även om det är på det viset tycker jag absolut att det är värt att kunna hjälpa folk via det här forumet och att få hjälp.
   
 10. kashieda
  Besserwisser Nivå 7
  Särskilt kluvna måste ju bagarna som säljer bakböcker vara, eller kockarna som skriver egna kokböcker. Stjäl de mest av sig själva eller av andra?
   
  • Laddar…
 11. M
  Medlem Nivå 6
  Intressant tråd. Tänk om alla inom kvinnodominerade yrken skulle resonera lika dant. Tänk om alla forum som berör barnuppfostran skulle självdö för de kan ta jobb från barnpsykologer... eller alla forum om relationsproblem med hänvisning till att de förstör branschen för äktenskapsrådgivare ... eller alla olika juridikforum som ger råd vid skilsmässor...
   
 12. M
  Medlem Nivå 1
  har inte orkat plöja mig igenom hela tråden så kanske finns mina tankar redan här. är ju själv målarmästare och delar gärna med mig av råd och arbetsbeskrivningar gällande måleri och bygg.Har bl.a kurser i äldre måleritekniker och dekorativt måleri.på min hemsida finns dessutom mycket material utlagt gratis för den som önskar. Varför? många människor har inte råd att anlita proffs. Därför är det bättre att de kan få tips så att det dom gör inte blir pannkaka. När alliansen införde ROT fick hela byggbranschen ett stort uppsving då folk som tidigare var GDS nu fick råd att anlita någon. Nuvarande regering sänkte ROT och svartjobb och oseriösa hantverkare har fått större utrymme men också GDS har ökat. information om hantverk och hur man gör finns i massor på nätet. på målerisidan finns instruktionsfilmer från de flesta fabrikat på det mesta,Youtube har filmer på allt från grundläggning till hur du tänder grillen på ditt nya trädäck. All denna info berövar knappast någon hantverkare några jobb då de som anlitar hantverkare gör det för t.ex är helt ointresserade själva,tidsbrist,har råd till det,vill ha det gjort inom rimlig tid,ålder (klarar inte av det själva längre) eller helt enkelt för att det finns lagkrav eller regler som gör det svårt att utföra det som GDS. den info som lämnas på denna sajt är ju bara en liten del av vad som finns på nätet. storföretagen producerar enorma mängder material till GDS och alla som är intresserade hittar vad de vill. Så,allvarligt,jag förstår faktiskt inte frågan riktigt....
   
 13. P
  Medlem Nivå 6
  Det finns kanske en diagnos på sånt ;).
   
  • Laddar…
 14. Rund_skruvad
  Medlem Nivå 7
  När jag fick problem med min tvättmaskin och fick inte gång f-n skapet, kontaktade jag en firma (ingen stor kedja) för att beställa reparatör. Jag beskrev felet och svaret blev "är du något sånär händig? Fixar du det själv. Sedan fick jag en tydlig muntlig beskrivning och info om delen som skulle fixas. Han var då inte rädd att bli arbetslös eller sina anställda. Ett skit jobb måhända men ett jobb. :thinking:
   
  • Laddar…
 15. K
  Medlem Nivå 1
  Det gynnar ju branschen. Folk kör igång projekt och inser att detta var nog mer komplicerat än de trodde och anlitar yrkesfolk istället.
  Warhawks inlägg är förövrigt det dummaste jag läst på detta forum vilket säger en hel del.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: