Byggahus.se

Vitt mögel på vinden

 1. M
  Medlem · Uppsala · 6 inlägg

  Mrfckup

  Medlem
  Vi har strax innan jul upptäckt vitt mögel på vår vind. Det börjar på norrgaveln och tunnas ut mot mitten av huset. Det måste uppstått efter sommaren för vi besöker vinden då och då. (Det förvaras saker där.) Huset 1,5 plan, skorsten (plåthuv) och källare, byggt 1958, träpanel. Ändringar: Luft/Vatten-pump 2010. Källaren är dränerad och utvändig dränisolering 2010. Vinden är tilläggsisolerad 2011 med ekofiber på befintligt lager av sågspån. 2012 ny papp och nya takpannor. 2015 bytt panel, ny vindduk och utvändigt tilläggsisolerat. Ingen takfotsluftningen, panelen går upp mot råsponten. 2017 mekanisk ventilation, frånluft i 3 av 4 rum på ö-vån. (Driftas mellan 15:00-08:00) Har kontrollerar alla rörskarvar på vinden. Endast 2 fönster är bytta på nedervåningen sent i höst, resterande fönster är renoverade orginalfönster. Ingen byggplast i väggar och tak, endast orginal svart vindpapp i hela huset. Kattvindarna ser friska ut och har isolerad råspont. (Gjort -80 talet) Modern vindslucka där tätningen är hel. Likaså är det täta och isolerade inspektionsluckor till kattvindar. Har bara ventilation i norrgaveln, i södergaveln var jag tvungen att använda ventilen till utlopp för ventilationen. Har av lathet/för kort stege aldrig tagit upp nytt ventilationshål i södergaveln. Har sedan någon vecka installerat en klimatsensor. Se bild, den gröna cirkeln är när vindsluckan var öppen någon halvtimme. Varför mögel nu och inte tidigare??? Inga ändrade familjeförhållande, 2 vuxna och 2 barn. Ligger runt 40% luftfuktighet i övriga huset. Fattar inte hur det är möjligt, borde uppstått tidigare om det beror på ändringar av huset. Har visserligen varit en ovanligt regnig höst/vinter i Uppsala. Hjälp!!!!
   
  • Laddar…
 2. surris
  Byggveteran · Sverige · 708 inlägg

  surris

  Byggveteran
  Har du bild påt?
   
 3. surris
  Byggveteran · Sverige · 708 inlägg

  surris

  Byggveteran
  Ser ut att tagit sig ganska bra. Alltid en risk när man tilläggsisolerar vindsbjälklagen utan att ha plast. Får det bara rätt förhållanden så kommer möglet, kan ju varit rätt förhållanden länge men att det har utvecklats nu.
  Svårt att avgöra hur allvarligt det är såhär men om du har tur så kan det räcka med att fräsa ut trät (ståltrissa på borrmaskin typ) och tvätta med Boracol. Hade börjat så, fixa bättre ventilation, mekanisk frånluft på vind.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.