Byggahus.se

Visst är det parkslide?

 1. E
  Husägare · Värmland · 26 inlägg

  enlitenvilla

  Husägare
  Hej!

  Vi köpte hus i augusti förra året, flyttade in i november. Varken på visningen, när vi träffade säljaren eller vid inflytt fanns det några tecken på parkslide, men nu senaste veckan har det kommit upp säkert 40-50 snabbväxande skott som ser ut som just detta. De växer längs med ca 6-7m fasad och en bit ut på gräsmattan, vilket ju tyder på ett välutvecklat rotsystem som knappast uppkommit de senaste 8 månaderna. Vi tror därför att säljaren undanhållit den här informationen medvetet, och ryckt skotten allt eftersom de kommit upp för att inget skulle märkas.

  Kan någon här bekräfta (eller ännu hellre dementera :)) att detta är parkslide? Vi är väl egentligen 99% säkra redan, men vill gärna höra det från någon oberoende innan vi jagar säljaren om dolt fel...
   
 2. KristinaRT
  Husägare · Skåne · 1 688 inlägg

  KristinaRT

  Husägare
  Det är parkslide. Tyvärr

  De vissnar inte ner förrän efter frost, mao borde man sett dem i augusti om de inte medvetet avlägsnats...
   
  • Laddar…
 3. M
  Verktygstokig · 2 068 inlägg

  Maskintok

  Verktygstokig
  • Laddar…
 4. D
  Medlem · stockholm · 462 inlägg

  Daaaaaniel

  Medlem
  Snälla, belasta/förpesta inte ägaren med någon dold-fel-anklagan för att du har missat vilket ogräs som finns på tomten....
   
 5. E
  Husägare · Värmland · 26 inlägg

  enlitenvilla

  Husägare
  Har inte funnits parkslide ovan jord vid något av tillfällena vi varit där. Känns väl lite väl extremt att man ska gräva upp igengrusad rabatt och gräsmatta vid en besiktning, bara för att leta efter en invasiv art det helt saknas tecken på... Nej detta är jag ganska säker på att det kan hamna utanför undersökningsplikt eller "sånt man kan räkna med dyker upp". Är så uppenbart också att säljaren dolt det med flit, för hade han inte vetat eller velat dölja det så hade det ju stått ett två meter högt bestånd på platsen med tanke på hur fort de växer...
   
 6. HasseTeknik
  Medlem · Uppland · 4 163 inlägg

  HasseTeknik

  Medlem
  TS skriver : "Varken på visningen, när vi träffade säljaren eller vid inflytt fanns det några tecken på parkslide, men nu senaste veckan har det kommit upp säkert 40-50 snabbväxande skott som ser ut som just detta."
  Om detta stämmer, så TROR ju jag att det är något, som medvetet dolts. Borde ju ha funnits spår av förra årets tillväxt. Om detta medvetet tagits bort utan att information givits, så tolkar jag det, som ett gränsfall, men troligt "dolt fel" , vilket inte kunnat inspekteras av TS.
   
 7. M
  Verktygstokig · 2 068 inlägg

  Maskintok

  Verktygstokig
  njo min fundering var mer varför parkslide skulle räknas som ett dolt fel?
  Det är en växt.. även om den är väldigt dryg att bli av med, nästintill omöjlig... Men dolt fel betvivlar jag, därför frågade jag.. För ska man hota med detta så bör man ju ha argument för det eller hur?
   
 8. E
  Husägare · Värmland · 26 inlägg

  enlitenvilla

  Husägare
  Det hade vi såklart inte gjort om ogräset fanns på tomten vid något av de tillfällen vi besökte huset innan inflytt. Det gjorde det inte, eftersom han helt uppenbart dolt det.

  Parkslide verkar definitivt vara ett helvete, och därmed något som säkerligen påverkar fastighetens värde, så självklart känner vi oss lurade efter att ha betalat en bra bit över utgångspris.
   
 9. M
  Verktygstokig · 2 068 inlägg

  Maskintok

  Verktygstokig
  Ja det är möjligt, jag var och är fundersam på varför en växt skulle vara dolt fel bara...
  För mig är det då inte det...
   
 10. M
  Verktygstokig · 2 068 inlägg

  Maskintok

  Verktygstokig
  missförstå mig rätt.
  Jag säger inte att det inte är ett dolt fel utan varför en växt skulle räknas som dolt fel..
  Jag vet alltså inte, men eftersom skyldigheten för besiktning sträcker sig långt så blir man ju fundersam...
   
  • Laddar…
 11. T
  Husägare · Stockholm · 555 inlägg

  TreeView

  Husägare
  Ett dolt fel är det väl om priset för huset hade ändrats om man var medveten om felet? För mig hade ett parkslidebestånd vid husgrunden som i detta fall synnerligen påverkat vad jag hade varit beredd att betala, men har det en påverkan på vad andra hade velat betalat? Maskintok till exempel hade kanske värderat huset högre?

  Därav blir ju skadan av felet lite svårt att bestämma.
   
  • Laddar…
 12. Karlia
  Medlem · 1 523 inlägg

  Karlia

  Medlem
 13. E
  Husägare · Värmland · 26 inlägg

  enlitenvilla

  Husägare
  Ja nu har vi ju inte tänkt att hota någon, enbart utföra vår rätt som köpare att anmäla ett dolt fel som kan påverka fastighetens värde markant.

  Parkslide är klassad som en invasiv art och den kan göra stor skada på såväl trädgård som husgrunden och annat. Att säljaren "hållt rent" betyder i min värld att han känner till just precis de problemen, och har dolt det med flit.

  Vi vill pröva vår rätt eftersom det inte bara betyder mycket jobb att hålla efter (det kan jag absolut leva med) utan troligtvis drar ner värdet och inte skulle kunnat säljas för samma pris om det varit känt.
   
 14. KristinaRT
  Husägare · Skåne · 1 688 inlägg

  KristinaRT

  Husägare
  Det stora problemet här är att säljaren medvetet dolt ett fel på huset. Det är en sak om köparen ser växterna och inte bryr sig/förstår, men att medvetet dölja dem!?!?!?
  Som TS skriver är detta numera så pass väl känt att parkslide kan påverka framtida försäljning.

  Och att de tycks växa precis i husgrund gör att det därmed är svårt-omöjligt att få bort beståndet samt att det i värsta fall kan börja växa in i huset.
   
 15. D
  Besserwisser · E · 15 077 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Parkslide är faktiskt inte klassad som invasiv art i juridisk mening. Huruvida den är det är dessutom irrelevant. Den klassningen är enbart en klassning av hur den påverkar natur, inte trädgårdar.

  Det är med andra ord en växt bland andra. Något jobbigare att bli av med bara. Den ger inte de skador som ryktet ofta säger.

  Jag ser inte att ni skulle ha någon framgång med att försöka få det till dolt fel. Det är inget fel.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.