Byggahus.se

Vissa regioner har problem med elförsörjningen

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
 2. Appendix
  Medlem · Nivå 12
  Ja det var ju inte så bra att börja lägga ner en hel del effekt (kraftvärmeverk och kärnkraft) i stor omfattning i södra Sverige före man hade säkrat upp att det fanns överföringskapacitet från där elkraften skapas.

  Sen att man hade en lösning att betala elbolagen 28 miljarder istället för svenska kraftnäts lösning för 20 miljoner är ju enbart skrämmande

  Och så.... Det kanske är dags att södra Sverige bygger lite mer kraftverk än förlitar sig på Norrland. Nimbyismen är så stark att man helt enkelt borde ha en kraftigt högre elkostnad i de områden som inte har egen produktion.
   
  • Laddar…
 3. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Nivå 19
  Ett bra styrmedel! Samtidigt, hur skyddar exempelvis vi kärnkraftsvänner i syd- och mellansverige oss från att drabbas av oansvariga riksdagspolitiker?
   
 4. Appendix
  Medlem · Nivå 12
  Kärnkraften rekommenderas ju av flera klimatkommitéer och bland andra FN som en viktig del i kampen mot växthuseffekten.
  I Sverige är däremot miljö"vännerna" (som även ofta är el-allergiker och 5G konspiratörer) inne på att det är bättre att stänga ner kraftverk i Sverige och köpa kolkraft från Danmark. Out of sight. Out of mind eller hur det nu var :D
   
  • Laddar…
 5. R
  Medlem · Nivå 13
  Och bättre lär det ju inte heller bli när elbilsförsäljningen ökar....
   
 6. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Nivå 19
  Eller så är det just det det blir. Inser man att elbehovet stiger för att man kan ersätta fossildrivna bilar med eldrivna kan nog fler realister se att vi även måste ersätta den stationära fossilkraften.

  Med riksdagens mest och minst kärnkraftsvänliga partier på väg ut kanske resten kan komma vidare.

  Det är dock ingen profetia, utan en förhoppning.
   
 7. Arnmark
  Medlem Nivå 3
  Om drygt 2 månader så stängs ringhals 2 ner. Vi får hoppas på en mild vinter eller att regeringen har bunkrat upp bra med olja.
   
 8. R
  Medlem · Nivå 13
  Är ju perfekt att de stänger när elbehovet är som störst. Hade det inte varit bättre att stänga sent på våren eller tidig sommar när behovet är litet???
   
 9. fgo
  Medlem · Nivå 12
  Lite ironiskt att småskaliga solcellsanläggningar skattesubventioneras.
  För de ger ju hög effekt när det behövs på nätet.
   
 10. C
  Medlem · Nivå 18
  Det är ju precis så det är. I Juni t.ex. var snittpriset 150% högre i elområde 3 & 4.
   
 11. J
  Medlem · Nivå 12
  Detta kan inte ha kommit som en nyhet för regering. Eller jo det gjorde det vilket är häpnadsväckande. För me än 10 år sedan gick det att se dessa problem.
   
 12. A
  Medlem · Nivå 8
  Och varför är det inget krav på batterilager när man sätter upp solceller? Problemet i Sverige är inte att generera energi utan effektöverföringen från källa till last. Det blir inte bättre när oreglerad källor sprids okontrollerat ut i nätet om det inte finns lagringskapacitet som kan balancera upp nätet.
   
  • Laddar…
 13. H
  Medlem Nivå 8
  När Regeringen med "tvång" av miljöpartiet stängde ner Barsebäck (stor elproducent i södra Sverige där el förbrukas till stor del) så lovade man att kompensera nedstängningen med utökad kapacitet norrifrån.
  Man har HELA TIDEN varit FULLT medveten om vad man har skapat.
   
 14. T
  Medlem · Nivå 17
  Man undrar ju varför det gick så bra på 40 och 50 talet att bygga kraftverk i Norrland samt dra nya elledningar ända ner till södra Sverige. Trots att det var oprövad teknik (380 kV).
   
 15. Fotografen
  Medlem · Nivå 19
  Det går nog lika bra i dag att bygga ledningar för ström norrifrån till syd, bara att man inte gör det...iaf inte i erforderlig omfattning.
  Det verkar dessutom inte som att man fattat att kraftverk, av vilket slag det nu är, inte har oändlig livslängd. De tar slut. Det är nog dags att lämna in bygglovsansökan för en ny modern reaktor på alla platser i riket det redan står kärnkraftverk. Att få dem färdiga i tid har vi försovit oss till, det är bara att hoppas att glappet inte blir för långt.
   
  Redigerat 1 okt 21:35