Byggahus.se
  1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Vintråden

  1. raveper
    Hobbysnickare · västragötaland · 4 350 inlägg

    raveper

    Hobbysnickare
    Var tvungen att googla lite.
    Stallighet i vin..
    Har funderat länge på om det är någon smaklök jag saknat själv då jag inte vet vad det är. Vad är det för smak?

    2-3 gånger har jag fått vin serverats som smakat ungefär som häststall luktat. Alltid trott det varit något fel på skiten men druckit upp ändå, snäll som man är. Osv.
    Tydligen finns de folk som gillar "smak av häströv" och tycker det är fine dining.
    Varför? Det finns ju massa godare viner.
     
  2. AndersMalmgren
    Renoverare · Stockholm · 11 695 inlägg
    Snaken är som baken. Jag tycker det är gott. Men det är mer smak av källare, läder kanske. Jag kan inte riktigt sätta namn på det.
     
  3. Mikael_L
    Medlem · 43 642 inlägg
    "stalligheten" är väl egentligen en defekt.
    Men den uppskattas tydligen i viss mån, men jag kan nog inte svara på det mer än så.

    Det finns andra defekter som tas fram, t.ex. ädelröta, vilket är vita druvor i Tyska viner som har råkat ut för ett svampangrepp. Detta ger mer socker i druvmusten, högre alkoholhalt, en kvarvarande sötma efter jäsningen avstannat och en smak som uppskattas av många.
    Egentligen en defekt, men ett resultat som inte är otvetydigt negativt, utan faktiskt önskvärt, då dessa viner går att sälja för mer pengar.
     
  4. T
    Medlem · Blekinge · 7 948 inlägg

    Thomas_Blekinge

    Medlem
    Här har vi en sann vin-connaisseur.
    Då känns ju mitt motto - vitt på sommaren, rött övriga tider - ganska simpelt.
     
  5. A
    Medlem · 322 inlägg
    Haha underbart, man ska inte skriva och dricka samtidigt
     
  6. J
    Medlem · 1 055 inlägg
    Det händer mycket med vin då det lagras - olika för olika viner. Men ofta märks det tydlig skillnad på 10 år, men många viner blir påtagligt mer balanserade efter några år. Sen måste det inte automatiskt innebära att alla vin blir bättre. Som med allt är det en smakfråga, till en rejäl biff är det kanske godare med ett yngre kraftigt vin jämfört med dess åldrade dito. Det är kul att testa.
     
    • Laddar…
  7. AndersMalmgren
    Renoverare · Stockholm · 11 695 inlägg
    Fick denna i flödet på tuben, lärde mig precis att stall heter Mousy across the pond :)

     
    • Laddar…
  8. K
    Medlem · stockholm · 4 359 inlägg

    Kane

    Medlem
    Om ni inte sett dokumentären Bittra Druvor, gör det. Han verkar ha ett hyfsat smak-/luktsinne.
     
  9. ullberg
    Verktygstokig · Stockholm · 3 498 inlägg

    ullberg

    Verktygstokig
    • Laddar…
  10. T
    Medlem · Blekinge · 7 948 inlägg

    Thomas_Blekinge

    Medlem
    Du kan inte stödja det vetenskapligt. Alla viner, speciellt årgångsviner, är olika från år till år. Och av detta skäl kan du aldrig jämföra ett visst vin som är färskt, med samma vin som är lägrat några år. Så du kan inte bevisa att något von vinner eller förlorar med tiden.
    Jag håller dock med att vin förändras genom lagring. Vi korkade upp många vin i hemmet som legat många år, en del var helt dåliga, medan andra var ganska trinkbara.
     
  11. AndersMalmgren
    Renoverare · Stockholm · 11 695 inlägg
    Tanninerna rundas av genom lagring. Det är en objektiv sanning. Sedan är det subjektivt om man gillar eleganta runda viner eller mer spetsiga unga.
     
  12. T
    Medlem · Blekinge · 7 948 inlägg

    Thomas_Blekinge

    Medlem
    Som med damerna.
     
  13. AndersMalmgren
    Renoverare · Stockholm · 11 695 inlägg
  14. AndersMalmgren
    Renoverare · Stockholm · 11 695 inlägg
  15. A
    Medlem · 322 inlägg
    Jag drack en Pomerol i veckan, en chateu altimar. Tror den hade passat dig med en typisk stallig smak.
    upload_2022-1-14_20-36-18.jpeg
     
    • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.