personstarthumb-up

Vinstskatt på husförsäljning

60k läst  5 svar

 1. P
  Medlem Nivå 5
  Hej!

  Planerar att sälja huset i vår och köpa annat. Har svårt att reda ut det här med beskattning på eventuell vinst. Jag förstår i alla fall att skatten blir 30% av vinsten om man inte köper minst lika dyrt hus igen, då vinstskatten skjuts upp.

  1) Hur lång tid har man på sig att köpa annat innan vinsten måste realiseras? Hade för mig att det var typ 2 år men enligt skatteverkets hemsida får jag intrycket att det är innevarande år som försäljning sker?

  2) Om man ägt huset själv men sedan skall köpa nytt ihop med sambo: om då inte nya stället kostar minst dubbelt så mycket som mitt gamla hus säljs för, måste jag då realisera vinsten för mellanskillnaden mellan mitt försäljningspris och hälften av nya köpesumman?

  Mvh
  Pagge
   
 2. P
  Medlem Nivå 5
 3. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 17

  Re: Vinstskatt på husförsäljning

  Skatten är 30% på det beskattningsunderlaget, som i sin tur är 2/3 av vinsten. Det är enklare att säga att skatten är 20% på hela vinstbeloppet.

  1)Nytt hus måste köpas senast 31/12 kalenderåret efter försäljning. Du måste vara bosatt där senast 2/5 året efter.

  2) Ja.

  Från försäljningspriset får avdrag göras för mäklaravgift (försäljningskostnader). Priset för ditt nya hus får räknas upp med avgift för lagfart mm.
   
 4. C
  Medlem Nivå 4

  Re: Vinstskatt på husförsäljning

  Men man kan väl sänka beskattningsunderlaget genom att deklarera byggmaterial och arbetskostnad om man förbättrat sitt nuvarande hus?
   
 5. R
  Medlem Nivå 1

  Re: Vinstskatt på husförsäljning

  Hemmakatten, du verkar ha bra koll på läget så jag frågar dig eller någon annan som vet.

  Om man säjer hus År 1 och ska bygga nytt. Köper tomt år 2 med byggkreditiv där kontaktinsatsen motsvaras av reavinst från försäljningen. Huset byggs och färdigställs år 3. Hur blir det med beskattningen?

  Kan de realiserade medlen anses vara insatta i nytt boende redan då byggkreditivet aktiveras År 2? Och kvarstår i så fall krav om inflyttning senats i maj År 3?

  Quite complicated isn't it? :-?
   
 6. timmelstad
  Medlem Nivå 9
  Nu bör trådstartaren redan ha svaret på sin fråga med tanke på trådens ålder, men för tydlighetens skull kan jag ju då påpeka att om reavinsten läggs in i tomtköpet (som läggs upp separat från kreditivet) så funkar det finfint..
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: