Byggahus.se

Vinrum/vinkällare under trappa?

 1. MikaelKberg
  Nybyggare Nivå 4
  Hej,
  Jag håller på och planerar vårt drömhus och har kommit till punkten "vinkällare". Vi skulle väldigt gärna vilja ha en vinkällare i vårt hus men kommer inte att kunna bygga en traditionell källare. Detta pga. enormt mycket extraarbeten då huset kommer att stå på ett berg. Men vi har tittat runt lite och skulle vilja bygga ett vinrum istället. Helst ska man ju ha en viss temperatur och luftfuktighet för dessa rum.
  Tanken ser just nu ut att bygga detta under trappan till övervåningen. I denna tråd finns det ett intressant förslag på detta: https://www.byggahus.se/bloggar/inlagg/kolla-pa-coola-vinkaellarna.3525/

  Men hur behöver man gå tillväga rent praktiskt? Vi kommer att värma vårt hus via vattenburen golvvärme (via bergvärmepump). Hur gör man då i detta utrymme? Hur kyler man det på bästa sätt? Hur blir det med kondens? Hur gör man mot golvet och mellanväggarna? Jag har sett att man kan koppla på kyla via bergvärmen och kyla det därigenom. Men är osäker på hur de andra delarna löses.

  Om det blir för krångligt så tänker vi att vi gör lösningen men utan att kyla rummet. Då kan vi inte lagra vin på samma sätt men får en snygg inredningsdetalj. Men allra helst vill vi gå hela vägen.

  Tacksam för hjälp/inspiration.
   
 2. P
  Medlem · Nivå 13
  Du kan ju sätta ett kylaggregat och med rätt ställd temp och rätt fuktighet så ska det väl inte behöva bli någon nämnvärd kondens den kondensen som blir bör samlas upp i en behållare under aggregatet