Byggahus.se

Vindstrappa läcker som ett såll? Alternativ?

 1. A
  Medlem Nivå 3
  Godkväll forumet.
  Jag har kommit på en eventuell energibov i mitt hem, luckan upp till kallvinden, liknande denna https://www.stegfabriken.se/p/dolle-clickfix-26-vindstrappa/?tax_display=2
  Den började trilskas härom dagen när jag skulle upp på vinden för att se vad tomten hittat på till barnen. Det visade sig att gångjärnen hade skevat till sig rejält. När jag stod där och kliade mig i huvudet och försökte klura ut hur det hela gått till kände jag ett högst påtagligt kallras. Frågan är nu hur jag bäst löser problemet. Vindstrappan behöver sannolikt bytas, men har någon någon bra rekommendation på välisolerade sådana? Det känns som en lucka med ett par cm cellplast inte är mycket till värmeisolering, speciellt inte när övrigt bjälklag runt om har ca 50cm lösull. Jag söker något som är ordentligt tätt och isolerat...

  Tack på förhand!
   
 2. A
  Medlem · Nivå 15
  Det är inte så att det bara räcker att byta lister?
   
 3. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nivå 15
  Tätningslister runt luckan?
   
 4. mexitegel
  Allvetare · Nivå 24
  Beroende på konstruktion så kan du ju lägga en lämplig lös skiva ovanpå uppstigningshålet som hindrar luftrörelser. Om du tätar luckan med tätningslister så du inte har kallras så är energiförlusten högst marginell för enbart luckan.
   
  • Laddar…
 5. A
  Medlem Nivå 3
  Det är en sån lucka med hopfällbar stege ovanpå... Läckaget är mellan luckan och karmen så att säga. Det sitter nån P-list där nu men den verkar inte täta ordentligt :sly:
   
 6. A
  Medlem · Nivå 15
  Köp ny list finns lite olika utformningar och storlekar,
   
 7. A
  Medlem Nivå 3
  Mmm, det lutar åt det till att börja med. Vet någon om det finns någon guide för vilka listprofiler som ska användas i vilka sammanhang. Det finns ju några att välja på om man säger så. De som sitter där nu verkar inte helt genomtänkta. Jag förmodar att luckan är inköpt pga lågt pris och inte kvalitet då husen är massproducerade...
   
 8. mexitegel
  Allvetare · Nivå 24
  Använd modelllera för att ta reda på hur tjock tätningslist du behöver (kläm fast den och mät tjockleken).

  Sen finns det bara en list värd namnet, omega-listen
  https://www.leifarvidsson.se/tatningslist
   
  • Laddar…
 9. B
  Medlem Nivå 6
  Smart tips som jag tar med mig då är på gång å täta ytterdörr - hade läst om en "q-lon list" i byggtidning men den verkade skitsvår att hitta - något du/ni känner till?
   
 10. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Kolla om gångjärnen kan bytas också. Måste vara billigare och enklare än att byta hela luckan.
   
 11. A
  Medlem Nivå 3
  Att hitta rätt list kan vara knepigt jag vet. Alla tillverkare har sina egna profiler etc. Kolla hos dörrtillverkaren, dom brukar ha sådana lister som "reservdelar" utanför katalogen så att säga
   
  • Laddar…
 12. A
  Medlem Nivå 3
  Jag ska kolla upp om dom går att byta. Misstänker dock att det kan bli svårt då det är en "noname"-produkt. Men en timmes bildgoogling kan de vara värt iaf.

  Tack för alla hjälp!
  Trevlig fortsättning allihop!
   
 13. R
  Medlem Nivå 14
  konstaterade att min ytterdörr läckte som ett såll. Jag satte dit sådan tätlist som man har på fönster. Nu är de tätt och även tyst då man slipper höra suset. Kostade väl 100kr.

  Jag konstaderade också att det drog från min vindslucka men de var runt om ramen runt luckan. Latexfog.
   
  Redigerat 28 dec 2016 08:50
 14. M
  Medlem Nivå 2
  Om du har bestämt dig för att byta trappa så finns det några standardmodeller på Bauhaus osv. Polartrappan tror jag den hette som jag köpte, dock inte från Bauhaus :)

  Jag satte in en ny trappa i mitt hus i höstas, den kostade någonstans mellan 1500-2500kr. En bra investering!

  Att byta går fort, säg till om du vill ha tips :)
   
 15. B
  Medlem Nivå 6
  Kan man använda polyrutanskum nånstans i detta tror ni? 🙈