Byggahus.se

Vind med takhöjd under 1,9m - Våning?

 1. Y
  Medlem Nivå 1
  Hej.

  Jag håller på att rita på ett hus och behöver få klartecken när en vind/loft räknas som en våning?

  Jag vet om 0,7m måttet från golv på vind till Byggnadshöjd för att vinden/loftet skall räknas som en våning. Men det finns även en regel som säger att om innertakshöjden är lägre än 1,9m så räknas det ej som Boyta.

  Så frågan är, om 0,7m måttet överskrids men innertakshöjden är lägre än 1,9m. Räknas då vinden/loftet som en våning fast som biarea?

  En extra fråga angående utrymning på loft/vind. När måste man ha ett utrymningsbart förnster? Har det med storleken att göra? Många Attefall med loft har ej utrymningsbara fönster.

  Mvh Y
   
 2. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 19
  Jag tolkar reglerna precis så.
  Över 0,7m = våning
  Under Xm = biyta.
  2,4m är kravet för bostad men vid snedtak räknas viss lägre takhöjd med, kommer inte ihåg exakt vad det står dock
   
  • Laddar…
 3. Y
  Medlem Nivå 1
  Då tolkar vi det lika.
  Jag håller på att rita på en fjällstuga men det är svårt att få till ett loft som inte räknas som en våning då man helst vill ha rätt så mycket isoleing i tak. Då sticker 0,7m måttet iväg rätt så fort.

  Mäts byggnadshöjden till överkant råspont/takstol i linje med yttervägg eller till överkant takbeläggning? Är det till takbeläggning så kan man tjäna 1dm genom att välja plåttak då det ej bygger lika högt som tegel.
   
 4. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 19
  Papptak bli ännu tunnare, och så kan man köra ett lager PIR isolering så kan man göra isoleringen tunnare. Men det är svårt att få in utrymme på vinden i ett litet hus
   
  • Laddar…