Byggahus.se

Vilse i larmdjungeln - Är detta ett bra alternativ?

 1. J
  Medlem Nivå 1
  Ska köpa larm till huset ochs är vilse i alla larm som finns..

  Har ett hem med 3 ingångar, sovrum på båda planen, inga husdjur, fiberuppkoppling.

  - Vill ha ett larm med rörelsedetektor, magnetlarm, RFID taggar, appstyrt, utomhussiren.

  - Vill inte ha ett larm med dyr månadskostnad eller dyra tillbehör som man även måste betala extra för i månadsavgiften. Behöver ej ha det kopplat till larmcentral. Ser inte detta som nödvändigt då väktarutryckning är överskattat. Bättre att ringa själv.

  Det är ingen nackdel om det går att koppla upp med WIFI. Z-wave standard kan var en lösning oxå då vi nu har nexa brytare som styr belysningen, dock ingen appkoppling till dessa utan endast på timer.

  Kamera är inget jag tänker på att ha till en början men kanske komplettera med senare.

  - Är det verkligen "lätt" att slå/kringgå ett 433 mhz jämfört med 868 mhz larm?

  Har tittat på detta larm: Larmhem. Vad anser ni om det?
   
 2. A
  Medlem · Nivå 7
  Vet inte varför den myten fått sådan spridning, för den som med ont uppsåt vill störa ut kommunikationen är 868 MHz lika enkelt som 433 MHz.
  Vitsen med 868 MHz är att det oftast inte är lika många andra applikationer som använder den, därmed mindre risk för oavsiktliga störningar.
   
  • Laddar…
 3. D
  Medlem Nivå 8
  Alla trådlösa larm går att störa ut lika enkelt.
  Teoretiskt så är inbrottet över innan centralenheten hinner rapportera bortfallet om inte inbyggd avkännare finns.
  Inbrottstjuvarna är specialiserade nu för tiden och har rätt utrustning.
  Har insyn i ett fall nu där man använt samma dörrforceringsverktyg som räddningstjänsten använder för att bryta upp säkerhetsklassade ståldörrar med högsta klass även på låset (vilket är ovanligt) i en privat bostad.
   
 4. J
  Medlem Nivå 1
  Jaja, skit samma om det går att störa ut. De tjuvarna som använder sådan utrustning har ju inte för avsikt att bli hindrade av ett larm och vet troligtvis vad de söker efter i bostaden.

  Vill mest ha det i en brottsförebyggande fas och ett skalskydd när vi sover hemma.

  Vad säger ni om larmet som jag länkat till ovan?
   
 5. 13th Marine
  What have I done?! · Nivå 22
  Följer med spänning då även jag sneglat på dessa larm.
  Priset är ju helt klart fördelaktigt och det är lätt att kompletta larmpunkter till ett vettigt pris.
   
 6. O
  Medlem Nivå 1
  Förstår att gamla trådlösa larmsystem där sändarna / deckarna skickar larm signal till larmsystemet. Men på nyare system som neo är det inte dubbelriktad kommunikation där så att dom ligger och pratar med varandra hela tiden så man inte skall kunna störa ut systemet?

  Tack
   
 7. B
  Medlem · Nivå 6
  Grejen är att trådlösa larm MÅSTE tåla en viss tids störning pga alla trådlösa och helt legitima mojänger. Centralapparaten registrerar iofs störningarna, men om de är inom max tillåten tid skickas det inte vidare något meddelande om utstörning. Och om larmet använder enbart radio, GSM tex, och den störs ut så kan ju centralapparaten inte rapportera även om varenda sektion skulle lösa ut, och då är ju allt förlorat i vilket fall.
   
 8. O
  Medlem Nivå 1
  Hej.

  Jo det är jag med på men som på neo så är där väl 3 olika frekvenser den switchar mellan?

  Helt klart med på att om allt är trådlöst även accessen utåt så kan det vara lätt att störa det.
  Jag tänker mer att det går väl inte hacka sig in på dom trådlösa signalerna för deckarna och lura systemet?

  Jag kommer sätta in ett neo om nån månad och ha en del trådlöst men ha fast anslutning både tele kabel och nätverkskabel från fast nätverk och gsm enhet. Så vore fan om dom stör ut allt det.

  Sen är det lite så med att vill dom in så skiter dom fan i allt.
   
 9. 13th Marine
  What have I done?! · Nivå 22
  Det man vill med ett larm är väl:
  - undvika att komma hem och där är någon kvar.
  - undvika att krossade fönster står öppna och orsakar andra skador.
  - avskräcka eventuell påverkad småkriminell.

  Vi hade inbrott när vi var hemma och sov, de krossade en ruta och skulle bara sno en laptop 2m in "lite snabbt", även kallat smash and grab. Det hjälper inga larm emot.
   
  • Laddar…
 10. D
  Medlem Nivå 8
  Nej larm skyddar inte mot inbrott, men har du glaskrossdetektorer på varje ruta kan sirenen i alla fall gå igång.
  Förstärk med RC2-3 klassade fönster, polykarbonat eller galler istället.
   
 11. J
  Medlem Nivå 1
  Så om vi återgår till min första fråga som var vilket larm som rekommenderas.

  Har länkat till detta larmhem

  Verkar prisvärt och inte trådbundet. Har ett gammalt hus och trådat larm skulle innebära väldigt mkt jobb
   
 12. I
  Medlem Nivå 8
  Det finns en hyfsat generell skillnad mellan system som använder 868 och 433MHz mellan sensorer och huvudenhet, och det är att komponenterna/elektroniken för 433 ofta använder den otroligt simpla överföringen/modulationen OOK, On-Off-Keying. Dvs bärvåg/signal = 1 och icke bärvåg/signal = 0. Helt enkelt för att det är billigare och mer lättillgängligt, och har använts i allt från billarmsfjärkontroller och leksaker under tiotals år.

  För att störa ut ett OOK-system räcker det - förenklat - att bara lägga en signal så stark att den hamnar över tröskeln för signaldetektering (när ingen annan sänder). Vid någon form av frekvensmodulerad överföring (FSK t ex) måste däremot den riktiga signalen överröstas av störsändaren.

  Helt riktigt att frekvensbandet i sig inte spelar någon roll för hur lätt det är att störa ut. Men det faktum att OOK är vida utbrett på 433MHz men mer ovanligt på 868-systemen har nog gjort att 868 betraktas som mer störtåligt. men som sagt egentligen inte p.g.a. frekvensen i sig.

  ---------------------

  Som kuriosa kan jag nämna att utsidan och prislappen på en apparat inte har mycket att göra med vilken radioöverföringsprincip som används. Jag har råkat på stora byggkranar på byggarbetsplatser vars fjärrkontroll (så operatören slipper sitta uppe i glasburen) baseras på OOK och rena leksaksnivån på radiokomponenter.
  Vid en demonstration visade jag att redan en kort "dutt" på sändarknappen på amatörradion i bilen några kvarter bort (25W) fick kranen att nödstoppa toktvärt. Och mycket riktigt hade just denne kranförare haft en hel del problem med att kontrollboxen "slutar fungera", men utan att företaget som sålde den hittat något fel.
  Grannkranen som hade en snarlik box men som gick med seriös modulering (och på en mycket högre frekvens) hade aldrig upplevt några problem.....
   
 13. J
  Medlem Nivå 1
  Så då antar jag att du inte rekommenderar larmet jag länkade till ovan?

  Vilket larm som man äger själv rekommenderar du?
   
 14. M
  Medlem Nivå 3
  Kommer en larmgubbe till mig idag då åskan tog mitt nuvarande, vi siktar på Risco agility 3, detta larm har fått bra kritik förutom priset då förstås..
   
  • Laddar…
 15. I
  Medlem Nivå 8
  I första hand skulle jag välja ett med möjlighet till trådbundna detektorer och extern, trådbunden sirén. Detta för att i alla fall alltid ha en grundkärna som fungerar oavsett dåliga batterier i detektorerna eller störd radioöverföring - oavsett frekvens. Då säkerställer man att det blir liv i luckan lokalt i alla fall. I och med en sirén placerad på annat ställe än centralenheten så kan de inte gå efter ljudet för att hitta centralen.

  Om du sedan väljer att komplettera med trådlösa sensorer för vissa saker så är 433/868 eller vilken radioöverföring det nu är inte lika viktig. Det finns ju praktiska sensorer som inte har med inbrott att göra.
  Har faktiskt själv en brandvarnare via 433MHz på mitt egna hemlarm (förlåt mig, men det var så svårt och fult att dra kabeln i taket....).

  Sedan är det ofta vilda diskussioner om GSM:s tillförlitlighet, men faktum är att just GSM är inte så lätt att störa ut som många vill göra gällande. Inte minst de som installerat GSM-utstörare på fängelser m.m. har upptäckt detta. Jag hade (har) inte haft några problem att välja detta som väg ut ur huset för t ex SMS.

  Inget larm är idiotsäkert, och de som vill och skall in i just ditt hus fixar oftast det i alla fall. Men vanligen är den kategorin så liten att den typen av inbrott är nästan osannolikt, så det gäller att göra det olustigt för övriga kategorier.

  Larmet du länkar till är svindyrt. Mycket billigare och minst lika bra borde du kunna köpa samma från Kina för en fjärdedel av priset. t ex http://www.aliexpress.com/store/gro...5_507663335.html?spm=2114.8147860.0.69.SeLpaq