Villkoren för elinstallationer ska tydliggöras för hushållen

2k läst  18 svar

 1. S
  Medlem · Nivå 10
  "Målet är att öka privatpersoners kunskap om villkor för elinstallationer och därigenom minska det olagliga elinstallationsarbetet. Detta ska i förlängningen leda till ökad elsäkerhet i bostäder, skriver Elsäkerhetsverket."

  Grundproblemet är att folk på ESV och inom branschen likställer "olagligt installationsarbete" med "felaktiga och farliga elinstallationer". Det innebär att när de då får indikationer på att 4 av 10 svenskar bryter mot lagen så tror de att det är ett elsäkerhetsproblem och att det finns felaktiga och farliga elinstallationer i i 4 av 10 svenska hem. All statistik och alla fakta pekar dock på det motsatta, det vill säga: Trots ett utbrett och omfattande olagligt installationsarbete finns inte omfattande och farliga elfel som hotar elsäkerheten. Den rationella slutsatsen av det är att lagen inte fyller någon funktion och att mycket fullständigt korrekt utfört arbete kriminaliseras helt i onödan.
   
  Redigerat 13 mar 17:41
 2. useless
  Självbyggare · Nivå 20
  Enligt någon rapport så var ju gamla elanläggningar ett stort problem. Om det skulle vara möjligt att själv t ex byta gamla metallkuloledningar mot nya modernare kablar skulle förmodligen mängden gamla och farliga anläggningar minska betydligt snabbare.
   
  • Laddar…
 3. tommib
  Självbyggare · Nivå 21
  Nu läste jag hela pressreleasen från ESV och ser också att Steamboy redan citerat det bästa stycket ovan. Det är så talande för vad ESV faktiskt pysslar med och det är inte säkerhet.

  Målet är att öka privatpersoners kunskap om villkor för elinstallationer och därigenom minska det olagliga elinstallationsarbetet. Detta ska i förlängningen leda till ökad elsäkerhet i bostäder, skriver Elsäkerhetsverket."

  Notera det fetade. Det är alltså villkoren för elinstallationer man vill informera om. Inte elinstallationer eller elsäkerhet i sig. Det ska man lära sig av...... någon..... annan??? Det är bara i en väldigt skev sinnevärld som man kan tro att säkerheten ska förbättras genom att informera om villkoren för något snarare än saken i sig. Gamla och slitna elanläggningar (de som brinner, enl ESV själva) är ett paradexempel på detta där innehavaren kanske inte förstår riskerna men vet att hen absolut inte får röra något, knappt ens om det sprakar i uttaget.
   
 4. E
  Medlem · Nivå 11
  Man ska informera om något som alla inblandade redan vet för att lösa ett problem som inte verkar finnas... vilket enormt slöseri med pengar!

  När ska regering och riksdag avskaffa vårt sista(?) skråväsende och införa ett modernt regelverk som faktiskt leder till fri konkurrens och sänkta kostnader samtidigt som säkerheten verkligen förbättras?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: