Byggahus.se

Villaprojekt - Hemautomation med KNX

 1. P
  Medlem · 25 inlägg

  Peter_JP

  Medlem

  Theben

  Hej Uffe. Har själv haft problem med Theben aktorer. En la av efter att jag hade provat jordfelsbrytaren. Den andra la av efter ett strömavbrott. Fick byta DMG dimmers mot nya DMG 2T. Då fungerar det att använda dom gamla DME slavarna. Även en av golvvärmeaktorerna har lagt av. Fick köpa en ny HMT6. Problemet är att du behöver en kopia på filen (pr5.) till ETS för att kunna ändra i programmeringen samt att du öppnar upp filen i samma verision av Ets:en som det är programmerat i. Antagligen är det programmerat i ETS3. Det kan bli problem med filen om du har några produkter som har plugin program.
  Du kan köpa produkterna av Walltin Building Control i Malmö. Kolla med dom om dom kan programmera dom åt dig innan dom skickar dom. // Peter@jpel.se
   
  • Laddar…
 2. V
  Medlem · Kalmar · 4 inlägg

  VillaGQ

  Medlem
  Stort tack för tipsen! ska kolla med Walltin.
  En del av mina theben aktorer beter sig märkligt. Det är bara enstaka kanaler som inte fungerar, 3 kan fungera perfekt och en helt död, i samma aktor. är det så på dina med, eller är hela död?
  Ett har även hoppat igång och fungerar bra igen?
  //Ulf
   
 3. L
  Medlem · 374 inlägg

  Lini

  Medlem

  Gammal tråd det här men området är intressant för mig. En ganska basic fråga, vad är det för skillnad på grund och expansionsmodul? Försöker lista ut det genom att se på spec'en men lyckas inte.
   
 4. jbr
  Besserwisser · 907 inlägg

  jbr

  Besserwisser
  Grundmodulen är den enhet som är ansluten till KNX-bussen och som konfigureras med ETS.

  Expansionsmodulerna ansluts ("dockas") till grundmodulen med ett eget kommunikationsgränssnitt och konfigureras via grundmodulen.


  Det är, eller kanske var, ett sätt att få en lite lägre kostnad per kanal.
  Idag finns det dock rätt många alternativ som kanske är mer ekonomiska.
   
 5. L
  Medlem · 374 inlägg

  Lini

  Medlem
  Tack för svar!
  '
  Du verkar ju vara väl bevandrad bland alternativen. Om du hade pusslat ihop ett KNX-system idag, där behovet är väldigt basic (ljus, av/på och dimmer) vilka komponenter hade du valt? Kan du t.ex ge exempel på något du hade valt istället för den grund + expansion du valde?
   
 6. V
  Medlem · Sthlm · 352 inlägg

  Videonisse

  Medlem
  Det fina med Thebens MIX2-serie är att varje grundmodul kan ha två expansionsmoduler och de behöver inte vara av samma typ. Tex man kan ha en grundmodul med dimmerfunktion + exp. med binäringång + exp med brytaktor. Info finns bla här.

  Även själva KNX-gränssnittet i grundmoden är löstagbar. Går elektroniken i grundmoden sönder behöver man bara byta den och det krävs ingen omprogramering med ETS:en.

  Ang. din fråga till jbr: egen reflektion att det inte enkelt går att besvara eftersom det helt hänger på de evtl.fasta ljusarmaturer som ni skall ha, tex downlights i undertaken. Eller om ni främst tänker ha "lösa" armaturer som fönster-, och taklampor så kanske vägguttagen skall ha separat brunntänding så ett av uttagen kan styras via dimmer och den andra bara brytas via brytaktor.

  Men det viktigaste som man kanske inte har behov för eller iallafall inte tänker på i början är olika typer av sensorer. Tex rörelsesensorer, temperatur inne och ute, CO2/luftkvalitet, lux/ljusstyrka, vattenläckage mfl. Oavsett om man skall ha larm eller ej rekommenderar jag att även ha magnetkontakter i alla fönster och dörrar så man kan ha kontroll om de är stängda eller ej. Det är billigt att förbereda för dessa sensorer. Det är alla dessa som gör att huset senare kan styras mer automatiskt och vara del av ett "smarthus".

  Svenska elektriker kör generellt nästan bara på Schneider eller Hager men vill du ta lite eget större ansvar ang. programmering kan du välja på en massa andra bra alternativ, tex MDT ger väldigt mycket funktion för bra pris om du köper via Tyskland. Voltus.de är en bra ehandelssajt för KNX om du vill botanisera lite.
   
 7. L
  Medlem · 374 inlägg

  Lini

  Medlem
  Vad är det för modell/märke på elskåpen i den nedre bilden (de stora bredvid varandra)?
   
 8. L
  Medlem · 374 inlägg

  Lini

  Medlem
  jag kommer definitivt expandera med flera sensorer, bl.a. till fönster. Min tanken där var däremot att gå över till zwave eller ngt annat wifiprotokoll och inte använda KNX för det. Jag tänkte bygga upp mitt system i två faser. Fas 1 är i stort sett belysning och strömtillförsel (evt bastu och värme om det visar sig ha vettiga KNX-moduler) i princip saker jag inte klarar mig utan att fungerar. Fas 2 blir att gå vidare men då med HASS och ta t.ex fönsterdetektorer och mycket annat över zigbee zwave, mer konsumentinriktade produkter. I.o.m att det går brygga över från HASS till att både läsa av och styra KNX-systemet så kan jag dra nytta av att icke-KNX-sakerna är mycket billigare samtidigt som jag har (som jag resonerar iallafall) ett stabilt system i botten för sakerna som inte får sluta funka.
   
  • Laddar…
 9. V
  Medlem · Sthlm · 352 inlägg

  Videonisse

  Medlem
  Det
  Det är från Emedius AB, köpte via en skåpbyggare. Verkar som de är uppköpta av Garo nu.
   
 10. StockholmM
  Medlem · Stockholm · 595 inlägg

  StockholmM

  Medlem
  Mycket intressant, jag har själv liknande planer. Känner inte till HASS, är det det home-assistant.io du menar?

  Jag har börjat labba lite med integration mellan Zwave och KNX med hjälp av Zipatos Zipabox med KNX-modul, men tycker det är rätt knöligt, så absolut intressant med andra möjligheter.

  Håller för övrigt med om att Thebens Mix-serie är riktigt bra grejer. De var t.ex. kapabla att dimma 230V-LED ett bra tag innan de andra tillverkarna var i närheten av att fixa det.

  För kostnadseffektica brytaktorer med hög kapacitet kan jag rekommendera Eibmarkts egen-brandade 12-utgångars brytaktor, för drygt 2000 kr.

  De flesta vanliga bastupaneler har en potentialfri styringång som du kan koppla till en brytaktor om du nöjer dig med att kunna slå bastun av och på via KNX.
   
 11. L
  Medlem · 374 inlägg

  Lini

  Medlem
  Efter lite soul-searching så är jag nu inne på ett spår där KNX blir basen men där jag sen bygger belysning på i stort sett bara Philips Hue. Principskiss nedan. Har bett om att få mina idéer nerskjutna i annan tråd här så vi får se vad det blir av det. Just nu ser jag mest fördelar både ekonomiskt och tekniskt. När belysningen är på plats så blir det nog en 3e integration av t.ex HASS eller ngt annat så jag kan styra m.h.a ett programmeringsspråk på högre abstraktionsnivå. KNX-basen ligger dock kvar..

  HASS, ja precis. https://home-assistant.io
   
 12. StockholmM
  Medlem · Stockholm · 595 inlägg

  StockholmM

  Medlem
  Högre abstraktionsnivå, ja. Det är önskvärt, men det har jag hittills inte nån bra lösning på. Ska titta på HASS. En annan variant verkar vara Node-RED, som finns i den här prylen (där man också verkar få integration mot Google Home, vilket jag så småningom tänkte försöka mig på):
  https://proknx.com/en/product/realknx-en/
   
 13. L
  Medlem · 374 inlägg

  Lini

  Medlem
  Har google Home, vill inte vara utan igen. T.o.m min 5åring styr netflix och musik via den även om den bara klarar engelska. Har inte sett på Node-RED men antar det ligger nodeJS i botten så då är det ju en bra start. Båda verkar snacka med Google Home utan problem.
   
 14. jbr
  Besserwisser · 907 inlägg

  jbr

  Besserwisser
  Jag har testat lite av varje här hemma. Vad gäller aktorer håller jag med Videonisse om att MDT är väldigt prisvärda.
  Jag har lite prylar från MDT och är definitivt nöjd med deras funktioner. De har för övrigt utvecklats rejält jämfört 1:a generationens brytaktorer.
  Har handlat det mesta från just Voltus. Om man tar t.ex. en 20-kanalsaktor från MDT så hamnar man på ca. 175 spänn per styrt uttag vilket får anses som mycket bra.

  Vad gäller dimmer har jag komponenter från Theben, Merten och Siemens. Ur ett användarperspektiv tycker jag nog det är relativt egalt vad man väljer egentligen. De har lite olika filosofi vad gäller programmering och vad gäller val av funktioner men skillnaderna är små.
   
 15. L
  Medlem · 374 inlägg

  Lini

  Medlem

  När det gäller LED och F40, kan man välja om de skall lysa alls? Eller är det ett beteende du inte kan göra något med? Min fru gillar brytarna men inte att det är en LED som lyser (inser det kanske behövs ibland dock)

  Min spontana tanke är att det är något du bör kunna styra då brytaren i sig inte kan veta vad du vill sker när du klickar, men jag kan ju ha fel. Vet du var jag hittar dokumentation kring det här? Vad jag kan se så står det inte i den vanliga manualen för brytaren.

  /L
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.