Villa med en del problem värd att köpa?

6k läst  39 svar

 1. D
  Medlem · Nivå 17
  Det beror ju mycket på vilka krav man har också. Det som vissa är nöjda med ser andra som något som måste bytas. Köksinredning är ett typexempel. 50tals källare som funkat i 60år som källare bever kanske inte bli bostadsstandard, utan kan vara just källare...

  Yttertak och tätskit i våtrum måste ju vara tätt , men annars är det inte så mycket som är akut.
   
 2. H
  Medlem · Nivå 5
  Visst, källaren bör värderas som just källare. Problemet uppkommer när säljare och andra spekulanter värderar källaren som boyta, utan att förstå vilka renoveringsinsatser som krävs för att göra den lämplig som sådan.

  Det blir då omöjligt för en spekulant med realistiska förväntningar att köpa huset.
   
 3. Z
  Husspekulant · Nivå 9
  Håller med. Jag har börjat titta i områden med mycket 40- till 60-talshus och det finns mycket tveksamma hus som är "nyrenoverade". Dels kan man ifrågasätta kvaliteten på jobbet och dessutom är mycket gjort i en stil som jag inte gillar. Tänk en 80 kvm 50-talsvilla med ett konstigt försök till öppen planlösning och ett pyttelitet badrum med mosaik och guldkranar. Då tar jag faktiskt hellre ett brunmurrigt hus och renoverar själv.
   
 4. H
  Medlem · Nivå 5
  Problemet med det är ju som sagt att du kan ha konkurrens med andra spekulanter som underskattar tid och möda att renovera det brunmurriga 50-60 tals huset. I princip allt har nått sin tekniska livslängd i ett sådant hus om det inte är åtgärdat sedan tidigare.
   
 5. Z
  Husspekulant · Nivå 9
  Ja, håller med om att många renoveringsobjekt blir dyra.

  Däremot så är det ju så att bara för att något nått sin tekniska livslängd betyder det inte att man måste byta det under det första året man bor i huset, utan snarare att det bör bytas inom de närmaste 10 åren.

  Prisskillnaden mellan att helrenovera ett badrum, jämfört med att helrenovera ett lätt fuktskadat badrum behöver inte bli så stor.
   
  • Laddar…
 6. E
  Trädgårdsfixare Nivå 14
  Hej

  Vårt hus har en hel del gemensamt med ”ditt” även om det även finns stora olikheter. Till att börja med måste du förstå hur det fungerar. Jag är ingen expert skall jag säga, men har pratat med många och läst på.

  Husen har en kall platta? Dvs en oisolerad betongplatta. Man hade sedan ofta en oljepanna i källaren, och man hade då en varm skorsten. Sedan har man insug av frisk luft via självdrag - dvs öppna ventiler men även otäta dörrar och fönster. Betongplattan "läcker" fukt, och skall göra det. Det går sakta igenom betongen, och torkas sedan i den uppvärmda källaren. Eftersom du har fuktvandring får du inte ha organiskt material på golv eller ytterväggar, då det möglar. Du får heller inte lägga tätskikt, då du stänger in fukt i betongen som tar skada. Badrum i husen saknar tätskikt, och hos oss hade man isolerat regelverk, masonit, och klinker direkt på detta.

  Vårt hus byggdes på tidigt 60-tal, helt enligt ovan. Sedan hade man dragit in fjärrvärme och skrotat oljepannan, vilket gjorde att skorstenen var kall. Den äldre damen sänkte värmen i källaren för att spara pengar. Då får man hög fuktkvot och riskerar svartmögel på väggar. I ett allrum hade man haft heltäckningsmatta direkt limmad på betongen. Det hade så klart möglat, och man slet bort mattan. Så när vi köpte huset luktade hela källaren fukt, mögel och lim. Kul va?

  Badrummen klarade sig länge utan fuktskador tack vare att man hade helt andra tvättvanor. Man duschade mycket sällan, badade sällan, och gjorde sig ren med tvättlapp. Långt ifrån fyra-personers barnfamiljen som gör badrummet maxfuktigt minst två gånger per dygn. Vi hade en "bom" i badrummet, precis som du. Vi planerade redan från början att riva ut hela, men ville vänta ett halvår. Detta var det enskilt mest allvarliga med huset - rötan hade gått in i mellanvägg, men stannat där. Hade inte jag förbjudit dusch där hade vi kanske fått renovera även yttervägg ett halvår senare.

  Detta betyder inte att man inte kan bo eller sova i källaren. Det man skall göra är att riva ur allt organiskt, vi fräste betongen på lim. Sedan värmer man källaren, vi satt värmen åter på 18 grader. Och sedan satte vi in en luft-luft-värmepump som bättrade miljön ytterligare, och nu är det som vanliga rum med kalla golv på vintern. Eftersom vi har tätat alla fönster (nytt) och inte har varmt i skorstenen jämt, så har vi satt in mekaniskt självdrag i sovrummen.

  Dränering eller fasad behöver du ju inte fixa direkt om det inte är uttjänt.

  Vad som oroar mig är ytan. Vi renoverade boendeplan med hjälp av hantverkare, och gjorde en del grovjobb själva, innan inflytt. För att slippa bo i ett byggprojekt. Sedan har vi sakta själva gått loss på utsida och källare. Men vårt boendeplan ha tre sovrum och 145 kvm. 90 kvm är ... pyttelitet. Får ni plats?

  För att värdera priset, så uppskattar ni kostnaderna för att åtgärda huset till normalskick med _hantverkare_. Utgå från det och jämför mot historiska priser. Tomtstorleken är ju bra, så länge den inte är hemskt kuperad.

  Och till folk som inte tycker att man skall kliva på boendemarknaden med lån just nu - folk har varnat för en bostadskrasch i över 10 år - har du väntat så länge?
   
  Redigerat 11 nov 2018 12:18
 7. N
  Medlem Nivå 1
  det är förmodligen precis som du säger att det förmodligen har eldats på i spisen mer förr. just nu har de bergvärme i källaren pluss luft/luft i "tvättstugan. men när vi var på visning så fick jag intrycket av att den dörren normallt är stäng så den uppvämda luften stannar förmodligen i tvättstugan.

  Vi är ärligt talat helt nya på det här med hus. det som lockar är 70% läget. det är nära centrum,buss,pendeln och inte minst förskolan där båda går.

  som många sagt innan så är jag medveten om att det kommer vara en del jobb, men som du säger så hade jag tänkt köra det över en längre period.

  just nu bor vi i en lägenhet på 100m2 och då har vi 2 toaletter och 2 stora klädkammare som sväljeren del grejer så 91 kvadrat är nog ingen större skillnad om man bortser från att vi då bara kommer ha 1 toalett fram till att källaren är fixad.

  jag och frugan behöver nog sätta ois ner och räkna lite realistiskt på det hela.

  tack för övrigt för en fantastiskt matnyttigt inlägg! super!
   
  • Laddar…
 8. N
  Medlem Nivå 1

  oklart på den biten tyvärr. står inget i besiktningsprotokollet eller i beskrivningen från säljaren.
   
 9. Gammelnörden
  Medlem · Nivå 12
 10. N
  Medlem Nivå 1

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: