Byggahus.se

Vill sadla om till praktiskt yrke. Tar tacksamt emot tips om vilket här.

 1. S
  Medlem · 1 153 inlägg
  Många hantverkare jobbar ju i par, men med rätt partner kan dagarna var underbara.
  Speciellt när man jobbat ihop nåt år så man vet hur polaren tänker.

  Kan lägga till på din lista.

  Undertaksmonör. (Monterar akustik tak)
  Sprinkler-tekniker.

  Bägge dessa jobbar uppåt och kanske passar dig som är lång.

  Lycka till.

  //AA
   
  • Laddar…
 2. AlexanderSamu
  Medlem · 3 inlägg
  Nyfiken, hur blev det för dig TS sen? Jag går själv i samma tankar. Sitter idag på kontor men är sugen på ett mer praktiskt arbete. Vart inne på elektriker men så segt med lärlingslön o allt sånt då jag har familj o hus.
   
 3. F
  Medlem · 16 inlägg
  Jag är än så länge kvar på den tjänst som jag hade när jag skapade den här tråden och jag vantrivs lika mycket om inte mer.
  Jag har ansökt och blivit antagen till yrkesutbildningen drift- och fastighetstekniker med start i höst och jag har även blivit preliminärt antagen till till en kyl- och värmpepumpsteknikerutbildning. Den sistnämnda får jag läsa förutsatt att jag klarar en digital förutbildning i energiteknik som jag pysslar med nu. Ärligt talat vet jag inte riktigt hur jag ska göra. Jag är ingen hejare i matematik och saknar tidigare erfarenhet av ellära.

  Tankarna snurrar något oerhört och jag måste bestämma mig hur jag ska göra inom någon dag. Jag kan inte påstå att något av yrkena är något jag "brinner för", utan jag tänker att de snarare verkar lite roligare än det jag pysslar med för stunden.

  Ångesten är total.
   
  • Laddar…
 4. H
  Moderator · 42 499 inlägg
  Du har inte övervägt att sadla om inom "kontorsjobb" istället? Om du istället för att sadal om till ngt. praktiskt försöker vidareutbilda dig (om dte behövs), och ex. försök bli projektledare för något? Eller satsa på en chefskarriär? Visserligen tror jag att en chefskarriär inom många offentliga myndigheter kan bli (i mina ögon) trist administration.

  Jag arbetar med teknisk utveckling, just det är inte ett bra alternativ om man känner sig svag i matte. Men det finns en hel del människor i projekten som arbetar med rent administrativa, fast roliga rörliga uppgifter.

  En sak som driver mig är känslan att få göra skillnad, att skapa något. Jag kan inte berätta så mycket om vad jag håller på med just nu, men som ett exempel på ett projekt jag var med i för några år sedan. Vi var ca 20 utvecklare som under ett år tog fram en ny produkt, som skulle vara en ersättare för en bef. produkt, men med mycket lägre tillverkningskostnad. Den nya produkten hade inte en enda likhet med den gamla invändigt men exakt lika utvändigt och vad gäller funktioner.

  På så sätt kunde firman spara ca 1000 kr/st i tillverkningskostnad, för redan sålda produkter. Den har sedan tillverkats i ca 2,5 milj exemplar.

  Det uppdrag jag håller på med just nu, handlar om att spara energi. Vi är ett gäng på typ 10 utvecklare, och 50 projektledare testledare, dokumentatörer, jurister.... en liten ändring i en produkt kommer att spara in mer koldioxid än vad Sverige skall spara in totalt enligt parisavtalet. Den här typen av "göra skillnad" håller vi på med hela tiden, det blir lite större skala på det när "skapandet" sedan massproduceras.
   
 5. F
  Medlem · 16 inlägg
  Tack för input!
  Jag har inte tänkt särskilt mycket på att sadla om inom "kontorsvärdlen". Jag vet inte riktigt vad det skulle kunna vara. Måhända har jag kass fantasi.

  Sen min examen har jag haft en handfull olika kontorstjänster inom offentlig förvaltning och jag har aldrig riktigt trivts med någon av tjänsterna. Det gäller både arbetsuppgifterna och det eviga tjattrandet på kollegorna (som jag har noll gemensamt med) under de eviga och tröttsamma fikarasterna.

  Chefstjänst eller annan tjänst i ledande befattning är nog inte riktigt min grej då jag har en viss social ångestproblematik. Jag vill helst kunna pyssla med något självständigt.
   
 6. H
  Moderator · 42 499 inlägg
  Nu kan man ju beroende på personlighet vara intresserad över olika typer av kontorsarbete. Jag skulle ex. aldrig kunna tänka mig att arbeta med ett repetitivt administrationsjobb, som ex. redovsiningsekonom, eller revisor.

  Men just inom revisions sektorn finns det ju mer "rörliga" arbeten. En avlägsen släkting sadlade om från först ett rent redovisningsjobb, till utredare på skatteverket. Då arbetar han såvitt jag förstår (inte mycket han får berätta) med de riktigt grova fallen, där det mer är ett polisjobb än ekonomjobb.
   
 7. IrisE
  Medlem · 1 inlägg
  Hej, har precis läst din inlägg. Inser att den är lite äldre - men jag har hittat en bra artikel om att byta jobb som kunde vara värdefull till andra som läser trådet senare :)
  Hur har det gått för dig förresten?