Byggahus.se

Vill bygga med öppet upp till nock. Fråga ang. ventilation?

17k läst  18 svar

 1. J
  Medlem Nivå 1
  Har anlitat entreprenör att bygga fritidhus 80 kvm i sten. Över vardagsrum ska vi ha öppet ändå upp till nock. Dock så säger nu byggarna att det måste in ett litet innertak högst upp mot nocken pga ventilation. Vet inte om det är någon luftspalt som ska gå där??

  Någon som vet hur man kan gå runt det så vi kan ha öppet ändå upp till nock?

  Se bifogad bild som visar hur vi inte vill ha :). Tacksam för alla svar.
   
 2. Matti_75
  Byggveteran · Nivå 9
  Det beror lite på vad du ska ha för yttertak. Man måste kunna ventilera i nock, har du tänkt takpannor kan du köra öppet ända upp i nock.
   
 3. J
  Medlem Nivå 1
  Ahhh ok, vi ska ha plåttak. Då är det därför byggarna anser det svårt att lösa. Svårt när man själv har så dålig kunskap inom området. Men du känner inte till någon alternativ lösning?

  Tack för svar!
   
 4. AXS
  Lägenhetsfixare · Nivå 9
  Ta en annan vinkel på innertaket så det slutar 50cm längre ner.
   
 5. Matti_75
  Byggveteran · Nivå 9
  Falsad plåt?
   
 6. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 16
  Tänkte just föreslå detsamma. Om det inte skall in fönster till nock på gaveln är detta den smartaste lösningen för att dölja ventilationen.
   
 7. J
  Medlem Nivå 1
  Ja falsad plåt, aluzink. Bra förslag med annan vinkel på innertaket. Det ska jag absolut föreslå, tack!
   
 8. P
  Medlem Nivå 10
  Men hur ser de bärande delarna i taket ut ? Är det takstolar eller långsgående nockstock/balk.. ?
  Är den där "platta" delen på innertaket till för att dölja det som håller ihop taket s.a.s.Har annars svårt att förstå varför det ska "ventileras" just bara i taknocken..., eller är det spirorör som ingår i husets ventilation som läggs bakom innertaket ?
   
 9. J
  Medlem Nivå 1
  Hej, det är en långsgående nockstock (limbalk). Tror inte det där platta är till för att dölja balken. Jag frågade nämligen om vi inte kunde få den synlig. Men det gick tydligen inte. Enligt byggarna så skulle nocken ventileras där.....vet inte om det är ett rör men jag tror det. Jag får kolla med dem igen. Tycker inte det är så snyggt med det där platta högst upp.
   
 10. J
  Medlem Nivå 1
 11. B
  Medlem · Nivå 15
  Varför inte isolera taket utvändigt? Då behöver man inte ventilera takkonstruktionen alls.
   
 12. B
  Medlem · Nivå 15
  Hoppsan! Jag trodde projektet bara låg på ritbordet.
   
 13. Goteborg
  Medlem Nivå 8
  Vill bara tillägga att tänk över aluzink en vända till innan du lägger det. Min erfarenhet och de jobb jag gjort ser inge vidare ut efter ett tag. Dessutom har det en förmåga att börja rosta tidigt.
  VMZink och Reihzink har bra mycket bättre produkter eller lägg vanlig stålplåt med ljusgrå kulör för att få aluzink looken. /Plåtslagare
   
 14. D
  Medlem Nivå 1
  jag har byggt eget med nästan samma tak konstruktion,men mina takstolar villar på limträbalken,en del i varje fall, luften kan passera på ovan sidan..i ditt fall kan jag tänka mig bora en del hål i toppen av limträ balken, så att luften kan passera och på det sättet ventilera undertaket! :)
   
 15. T
  Medlem · Nivå 9
  Hej.

  Går det inte bara att spika masonit på takstolarnas ovansida och sedan slå på en 25mm eller 45mm (beroende på önskad luftspalt). Sedan lägga råsponten överst. Då är det luftspalt mellan takfötterna.
   
  • Laddar…