Byggahus.se

Vilket värmesystem ska vi välja?

 1. B
  Medlem · Västra Götaland · 45 inlägg

  Björkman

  Medlem
  Bor i ett suterränghus med källare, markplan och inredd vind. Yttermått på hus är 10 x 7 m, boarea i storleksordningen 150 m2 inkl källare. Vattenburen värme med radiatorer plus golvvärme i ett rum i källaren, badrummet och hallen. Eldar med ved och har 2 x 500 L ackumulatortankar med elpatron. Köper blandved för 400 kr per m3. Årsförbrukning knappt 20 m3 ved och 6000 kWh hushållsel. Har ett ftx system som dock är lite feldimensionerat och bullrigt och skulle behövas göras något åt på lite sikt. 2 vuxna och minst 1 barn i hushållet.

  Nu orkar vi inte längre elda med ved utan har börjat titta på lite andra lösningar. Främst är det bergvärme eller frånluftsvärme som är på tapeten. Vi har 1500 m2 tomt med berg i dagen. Bor utanför gbg.

  Några generella råd och tips här? Har förstått att bergvärmen är dyr i inköp men billig i drift och att det omvända gäller för frånluftsvärmen. Det som tilltalar mig med flvp är dock att vi där kanske kan slå två flugor i en smäll och också få ordning på ventilationen genom att ersätta FTXn?

  Om vi räknar på återbetalningstid, hur ser då kalkylen ut?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.