Byggahus.se

Vilket värmesystem i lämpligt i sommarhus?

760 läst  1 svar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Vi ska bygga ett vinterbonat sommarhus som vi kommer använda året om på helger o dyl. Det blir ca 130 m2 stort och vi vill ha solpaneler i kombination med annnan uppvärmning. Det lutar åt att vi installerar ett vattenburet system med golvvärme. Men är det onödigt dyrt i ett sommarhus? Vi kommer ha huset något uppvärmt på vintern och de alternativ vi funderar över är bergvärme (dyrt?) eller varmluftspump/växlare eller annat system. Pelletspanna antar jag att man måste elda minst en gång per vecka i alla fall när det är som kallast så det fungerar inte, eller?

  Dessutom kommer det vara 6 m i tak på högsta stället, behövs cirkulationsfläkt då för att hindra varmluften från att stanna under taket?

  Tacksam för alla synpunkter!
   
 2. 2
  Medlem Nivå 11
  Ska huset byggas vid vatten kanske sjövärme skulle vara en ide, Skillnaden mot att man stoppar markslangen i ett hål är att man då fäster vikter på slangen o lägger ut den i sjön vilket gör det billigare än berg/jordvärme då man slipper borrning/grävning..

  Visst går det ha pellets oxå, När tempen är nerställd så blir det inte så mycket aska pga låg förbrukning men å andra sidan är en pelletsanläggning med solfångare o acktank o vad det innebär dyrare än bergvärme..
  Pelletsanläggning inkl solfångare får du räkna kostar minst 150000:-, Bara materialet går nästan på de..

  Med storlek på 130 m2 blir det minsta pumpen på typ 6 kW o 140 borrhål vilket blir dryft 100000:- men slår pelletsuppvärmning inkl sol i driftskostnad för med golvvärme får du ett cop på ca 4 o om du isolerar enligt normerna ska det huset dra max 14300 kWh/år vid åretruntboende vilket då gör ca 3600 kWh/år med bergvärme o med pellets kommer de gå knappt 3 ton/år om du får ut 2700 kWh/år från solen..
  1 ton pellets kostar 2700-3000:-/ton så vp har halv driftskostnad jämfört med pellets+sol..
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka