Byggahus.se

Vilken riktning på golvet

 1. L
  Medlem · 51 inlägg

  larssonjoa

  Medlem
  Hej, ska snart lägga in flytande klickgov i vardagsrummet. Tänkte höra vad ni tror om vilken riktning jag ska lägga golvet?

  Har lagt samma golv i köket och jag tycker att det skulle vara snyggast att lägga i samma riktning som köket. Se bifogad bild. Har lagt in vart fönstren ligger samt en dörröppning i nedre höger hörn.

  /Joakim
   
 2. ACME
  Medlem · Ekerö, Stockholm · 2 864 inlägg

  ACME

  Medlem

  Re: Vilken riktning på golvet

  Det bästa hade varit om köksgolvet låg åt andra hållet..., men med dom förutsättningarna skulle jag iaf lagt vardagsrumsgolvet i rummets längdriktning.
   
 3. snackan68
  Medlem · stockholm · 474 inlägg

  snackan68

  Medlem

  Re: Vilken riktning på golvet

  Hej!

  Håller inte alls med föregående...
  Man brukar lägga golvet i ljusets riktning - precis som du gjort i köket.
  Eftersom ljuset faller in på samma sätt genom fönstrena i vardagsrummet, är min mening att golvet där skall läggas i samma riktning som i köket!

  Lycka till!

  // Snäckan
   
  • Laddar…
 4. M
  Medlem · 12 inlägg

  MJS

  Medlem

  Re: Vilken riktning på golvet

  Vad har ni för tak?
  Har ni takpaneler så tycker jag att golv och tak ska va i samma riktning som då oxå ska vara ljusets riktning.
   
 5. Harrieth
  Medlem · Västernorrland · 285 inlägg

  Harrieth

  Medlem

  Re: Vilken riktning på golvet

  jag håller med MJS, samma håll som taket och i ljusets riktning. Är taket i annan riktning skulle jag följa taket. Är taket är pappspänt eller dylikt så skulle jag lägga det i ljusets riktning.
   
 6. lier
  Medlem · Västerbotten · 1 346 inlägg

  lier

  Medlem

  Re: Vilken riktning på golvet

  Ska man följa samma längdriktning som köket så blir det snyggast. :) Man går inte och tittar både i tak och golv samtidigt ändå så ::)...Sj har jag golv och tak i mitt vardagsrum åt olika håll, och jag tycker inte att det ser dumt ut... Golvet följer ljusets riktning och taket går på tvären.. Inget man tänker på iaf ;)
   
 7. L
  Medlem · 51 inlägg

  larssonjoa

  Medlem

  Re: Vilken riktning på golvet

  Tack för synpunkterna!. Blir att lägga i samma riktning som köket.

  Återkommer med bild så få ni se om jag lagt i rätt riktning!!!!

  /Joakim
   
 8. ACME
  Medlem · Ekerö, Stockholm · 2 864 inlägg

  ACME

  Medlem

  Re: Vilken riktning på golvet

  Vilken man..?

  Tillverkarnas rekommendationer är att lägga golvet i rummets längdriktning eftersom golvet rör sig mer på bredden än längden.
  I 2:a hand går man efter släpljuset, eller om rummet är helt fyrkantigt.

  Trådstartaren skriver inte vilket fabrikat eller typ av golv han ska lägga, men om det t.ex. är en Kährs lamellbräda så ska han ha minst 12 mm rörelsefog utmed kortväggarna om han lägger det tvärs rummet. Lägger han längs med rummet klarar han sig med 6 mm utmed långväggarna.

  Standardsocklar håller 12 mm, så då får han tillverka egna, lägga något bakom och foga i överkant, stuka sockeln i nederkant, spika en kvartsstav/smyglist utanpå sockeln eller välja en fetare sockel, typ allmoge för att klara springan när golvet rör sig..
   
 9. L
  Medlem · 51 inlägg

  larssonjoa

  Medlem

  Re: Vilken riktning på golvet

  Har läst Kährs handbok. 12 mm rörelsefog stämmer vid 8 m bredd. Jag har i mitt fall satt nytt gips på väggarna som inte går ner ända till golvet utan det finns extra rörelsefog där. Man ska dock inte sticka in golvet under gipset. Kährs har också väldigt många sockelvarianter. Slät fanerad 19 och 23 mm, Massiv profilerad 25 mm, smyglist 25 mm. Så rörelsefogen kommer inte att bli några problem. Vet inte vart du fått 12 mm som standardsockel. Kährs har inte någon som är 12 mm tjock minst 15.

  I Kärhs broschyr visas det två exempel där man i samma rum lägger golvet i olika riktningar beroende på ljuset. Det finns också en annan effekt av att lägga golvet i olika riktningar, man kan göra rummet mer långsmalt eller brett, beroende på hur man lägger det.

  Jag ska lägga Kährs 15 mm parkett men det har ni nog redan listat ut:)

  /Joakim
   
 10. S
  Medlem · Västra Götaland · 895 inlägg

  Styx

  Medlem

  Re: Vilken riktning på golvet

  Smaksak..

  Vi lägger alltid golvet åt samma håll som taket ifall det finns en "riktning" i taket.. Denna riktning tycker jag blir snyggast om man gör i rummets längdriktning..

  Ett tillfälle där jag kan tänka mig att frångå detta är ryggåstak etc. där taket går upp mot nocken - då skulle jag kunna tänka mig att låta taket gå i annan riktning än golvet..

  Tror inte det finns något rätt eller fel - lägg ut ett par längder och se efter så kan du välja det som blir snyggast...!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.