Byggahus.se

Vilken pump i litet hus?

 1. K
  Medlem · 6 inlägg

  knorrsvans

  Medlem
  Vi bor två personer I Stockholmsområdet i ett äldre hus byggt ca 1930, 1½ plans på ca 90 kvm + källare. Isoleringen i väggarna är gammal och väl inte särskilt bra. Nu värmer vi med olja, det går år 3 000 l/år.
  Det är dags för värmepump, men vilken ska vi välja? Vill gärna slippa extra varmvattenberedare.

  Nibe och IVT tycks vara de största på marknaden. De har båda en ny modell som klarar sig utan extra energitillskott vid hård kyla. Är det bra eller kostar det mer än det smakar?

  Blir det annat klimat i källlaren när oljepannan tas bort? Där finns två element, men oljepannan gav ju också värme. Och det oisolerade utrymmet under taket som väl värmts lite av murstocken? Påverkas detta negativt med fukt och sånt när man övergår till värmepump?

  Mycket tacksam för goda råd!

   
 2. B
  Medlem · 2 093 inlägg

  BAS

  Medlem

  Re: Vilken pump i litet hus?

  Jag antar att du har en oljepanna som du vill ta bort. Då händer följande.
  Du kommer få kallare i källaren om du tar bort värmepannan. Installera en extra radiator eller kanske hellre en fläktkonvektor som sprider värmen bättre.
  Du kommer även att stänga av ventilationen som förut har fungerat genom drag i skorstenen då den är varm. Du måste ersätta den ventilationen för att slippa unken och fuktig luft i huset.
  Nibe och IVT har största kontot för reklam. Tala med en vettig installatör.
  När det gäller varvtalsreglering av värmepumpar så är det kostsamt och kräver elektronik. Då elektronik går sönder så blir det kostsamt, i värsta fall byte av hela maskinen (jämför bilar med eller utan elektronik som börjar närma sig pensionsålder, fråga gärna efter styrboxen till en bil som är 15 år gammal, den finns endast på skroten om du har tur).

   
 3. Overlander
  Medlem · 281 inlägg

  Overlander

  Medlem

  Re: Vilken pump i litet hus?

  Varvtals styrd vatten/vatten pump är inte lönsamt på et så litet hus.
  Skulle nog titta lite närmare på luft/vatten med 410 typ daikin, aquainverter elller airwell.
   
 4. P
  Medlem · Stockholm · 147 inlägg

  perstr

  Medlem

  Re: Vilken pump i litet hus?

  Har ni funderat över att byta oljan mot pellets?

  Min bror bytte sin oljepanna i förra huset och det var en markant skillnad i källaren. Tidigar ever det som att gå in på macken med all oljestank. Sedan blev det som en snickarverkstad - klart bättre.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.