Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Vilken olja till ändträ?

 1. P
  Medlem · Älvsborgs · 629 inlägg

  plan-g

  Medlem
  Behöver olja lite ändträ på det som är foder kring vår nya altandörr de är köpta grundmålade. Tänkte slutstryka till våren och låta de stå grundmålade över vintern.

  Är det någon speciell olja som används för ändträ?
  Jag har något som heter Visir Oljegrunning hemma men det verkar mer vara en grundfärg?
  Kan jag köpa träolja på Jula som verkar användas till trall och liknande?

  Ursäkta okunskapen ;)
   
 2. Staffans2000
  Bannad · 10 830 inlägg
  Visst! Det går bra. Ställ fodren rakt ner i en burk i några dagar, så kan ändträt sörpla i sig ordentligt. Kan du, så måla innan vintern. De grundmålade plankorna är ofta väldigt tunnt strukna. Är det ett utsatt läge, så grunda en gång till för att vara på den säkra sidan!
   
 3. S
  Medlem · 254 inlägg

  SpackelFredrik

  Medlem
  "Vanlig" trallolja bör inte användas vid täckmålning utan då ska man använda en grundolja. Dutta på alla trärena ytor och stryk på grundfärgen innan 30 minuter har gått. Och lämna inte oljade ytor omålade, då kan man nämligen få problem med vidhäftningen.
   
 4. Tomture61
  Självbyggare · Luleå · 3 218 inlägg

  Tomture61

  Självbyggare
  Bestå Impregnersingsolja är en olja som du använder på obehandlade panelskarvar, ändträ och sprickor.

  Bestå Impregneringsolja tränger in väl i underlaget, avvisar vatten och ger ett effektivt skydd mot angrepp från rötsvamp och blånad på trä ovan jord.

  Eller

  Impregneringsolja från Beckers!

  Beckers impregneringsolja är en flytande impregnerande grundolja för skydd och skarvar, ändträ och andra utsatta delar på trä utomhus.
  Tränger extremt lätt in i träfibrerna och ger ett gott skydd mot vattenupptagning, vilket minskar risken för sprickbildning av trä och färgskikt. Ger ett effektivt skydd mot röta och blånadsangrepp på trä ovan jord.

  Tips och råd
  Att skydda trä med grundolja är extremt viktigt utomhus. Det ska vara en mögelhämmande olja som tränger in bra i, penetrerar och impregnerar, trärent virke. Penetreringen innebär att oljan täpper till porerna och på sätt skyddar virket mot fukt. Ändträet är den känsligaste punkten på träet och kan suga upp 20-30 gånger mer fukt än sidorna. Mätta därför alla ändträ och panelskarvar.
   
 5. D
  Medlem · stockholm · 91 inlägg

  debbo

  Medlem
  Råka se denna tråd, hoppas någon tipsa om att Visir var alldeles utmärkt att använda, troligen både dyraste och bästa oljan på marknaden, den har pigment i sig, därför lurades du att tro det var en grundfärg, om nu ingen tipsa dig
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.