Byggahus.se

Vilken luft-luftvärmepump ska jag köpa?

 1. S
  Medlem · 12 inlägg

  Sara Andersson

  Medlem
  Hej!

  Jag har en luftvärmepump från Panasonic som börjar bli trött. I vintras när den började ledsna visade det sig vara i det närmaste omöjligt att få hjälp med den. Nästan inga firmor sysslade med märket Panasonic och Panasonics egna reparatörer var rena skämtet. När jag googlar efter nya luftvärmepumpar blir jag förvånad över hur pass stort märket är på marknaden ändå. Jag bor i Stockholm och allt, men ändå verkar de flesta firmorna specialisera sig på vissa märket. "Nej, vi reparerar bara IVT", eller "Nej vi reparerar bara NIBE", osv. Så, vilket märke ska man köpa om man vill vara säker på att det finns gott om reparatörer tillgängliga när pumpen lägger av mitt i vargavintern? Kan tillägga att jag bor i Stockholm vilket gör saken än märkligare. Det måste vara ett märke som fortfarande lever kvar om tio år när den börjar krångla liksom. Inga nymodigheter alltså :)

  Tack på förhand!
   
 2. A
  Anonym
  Mitsubishi lär nog inte försvinna på ett tag,verkar populär bland branschfolk här också:)
  själv har jag en panasonic som fungerar ännu iaf:)
   
  Redigerat av moderator 26 maj 16:53
  • Laddar…
 3. S
  Medlem · 12 inlägg

  Sara Andersson

  Medlem
  Okej, då ska jag kolla upp det märket. Tack :)
   
 4. J
  Medlem · Stockholm · 4 121 inlägg

  Josth

  Medlem
  T.ex. IVT (Bosch) lär också finnas kvar och kan repareras. Vet inte säkert om du menar luftluftvärmepump LLVP eller luftvattenvärmepump LVVP? När det gäller LLVP så kostar ju nya inte så särskilt mycket och att då reparera en 10 år gammal modell kan många tycka inte lönar sig utan det är lika bra att köpa nytt. Om det inte är något mycket enkelt fel brukar reparationskostnaden ofta bli hög.
   
 5. S
  Medlem · 12 inlägg

  Sara Andersson

  Medlem
  Jag menar luftluftvärmepump. Ja, det kanske är så man ska tänka, att man får byta vart tionde år ändå. Så IVT och Bosch är samma märke?
   
 6. R
  Husägare · Hallstavik · 11 inlägg

  Real-House

  Husägare
  Jag tycker det låter som att du har kontaktat fel företag. Påståendet att de bara jobbar med IVT eller NIBE låter för mig att du har kontaktat rörknektar som jobbar med bergvärme/package-luft/vatten och inte jobbar med kylsystem. Kontakta en kylfirma som jobbar med luftvärmepumpar så kan de säkert hjälpa dig.
   
 7. J
  Medlem · Stockholm · 4 121 inlägg

  Josth

  Medlem
  Bosch köpte IVT för ca 15 år sedan. Modellerna liknar varandra och tillverkas i samma fabrik men IVT har längre garanti och ganska stor egen serviceorganisation.
   
 8. S
  Medlem · 12 inlägg

  Sara Andersson

  Medlem
  Ringde varenda firma i hela stor-Stockholm under flera dagars tid och försökte få hjälp. Även kylfirmor, men just i det här fallet var det fläktmotorn som var trasig och det var nästan helt omöjligt att få hjälp. De har avtal med olika märken liksom. Endast två firmor kunde hjälpa mig. Den ena som verkade okej hade väntetid på 3 veckor (det var många minusgrader ute) och den andra var snabbare. Men det blev jättedåligt genomfört för teknikern visste inte åt vilket håll man skulle skruva av "propellern". Han trodde den satt fast, men i själva verket skulle den skruvas av åt motsatt håll mot normalt bara. Så han kapade hela muttern, och sedan åkte han två vändor till bygghandeln för att hitta rätt storlek på en ny mutter. Han skar sig så han började blöda, och ja det var rena rama farsen här. Det enda jag tänkte var - aldrig mer Panasonic. Synd, för inget fel på märket egentligen.
   
 9. S
  Medlem · 12 inlägg

  Sara Andersson

  Medlem
  Det låter ju bra!
   
 10. J
  Medlem · Stockholm · 4 121 inlägg

  Josth

  Medlem
  • Laddar…
 11. S
  Medlem · 12 inlägg

  Sara Andersson

  Medlem
 12. C
  Medlem · stockholm · 1 292 inlägg

  Comfort Thomas

  Medlem
  Om det handlar om utedelens fläktmotor så är det relativt enkelt, byta fläktmotor på vissa av Panasonics innerdelar är det inte riktigt lika kul första gången som på tex modellen med dammsugaren :cool:
   
  • Laddar…
 13. R
  Husägare · Hallstavik · 11 inlägg

  Real-House

  Husägare
  Haha vilken fars. Det är brist på folk i kylbranchen och du lyckades iaf inte få dit elitstyrkan direkt. Om du bor på södra sidan kan jag tipsa om ett kompetent enmansföretag som jobbar mycket med luft/luft och håller hög standard. Oavsett om du behöver få din värmepump utbytt eller reparerad.
   
 14. Njingan
  Husägare · Tullinge · 100 inlägg

  Njingan

  Husägare
  Vi installerade två luftvärmepumpar från Daikin med en gemensam utomhusenhet i höstas.
  Vi har haft lite strul med utomhusdelen.
  Serviceteknikern har varit exemplarisk men verkar som Daikin tyckt man ska utföra felsökning i en viss ordning vilket har förlångt tiden för att få bukt med vårt problem som var ett trasigt styrkort/ moderkort.

  Vi använde företaget ”vi värmer”. De har fått blandad kritik på nätet, men vi fick ett bra intryck av dem då de agerade proffsigt och med snabb respons jämfört med alla andra företag vi kontaktade.

  Då vi tittade efter LLVP så var det daikin och mitsubishi som verkade mest poppis.
   
 15. S
  Medlem · 12 inlägg

  Sara Andersson

  Medlem
  Ja, jag tar gärna emot tips :) Man vet aldrig när det behövs nästa gång. Bor på södra sidan.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.