Byggahus.se

Vilken lampkontakt ska jag skaffa för dessa uttag, hur koppla?

 1. J
  Medlem Nivå 1
  Köpte oss ett par fina taklampor idag, dessvärre saknade de kontakt. Inga problem, jag har byggt hela min stereo själv med slutsteg och allt....men här går jag bet lite. Vilken propp till denna typ av tak-kontakt, samt vilka hål/stift är L, N och Jord? Vilken av ledarna pekar pilen på?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Lamp_kontakt_tak_1.jpg


  Vilka sladd-kontakter ska jag köpa?
  Tacksam för svar :)
   
 2. tommib
  Självbyggare · Nivå 22
  Du ska se till att du har en lampa som inte behöver jordas. Det du ser på bilden är en kronkontakt som kan innehålla två tändtrådar och en nolla. Alltså ingen skyddsjord!
  Köp en vanlig tvåpolig ojordad kontakt. Du kommer få testa den i olika lägen tills du hittar ett där lampan tänds och släcks som du vill. Eller så köper du en kronkontakt
  http://www.clasohlson.com/se/Lamppropp/Pr221960000
  om du ändå har en lampa med två kretsar (och brytare/framdragen tändtråd).

  EDIT: Det är inte helt ovanligt att dessa har använts med bara en tändtråd så att bara två av hålen är anslutna, dvs tändtråd och nolla. Vet inte varför men det kanske var enklare att ha samma överallt.
   
  Redigerat 2 apr 2015 23:29
 3. H
  Moderator · Nivå 25
  Som sagt de där var standard i äldre hus, lite osäker på när man slutade med dem, men typ tidigt 70- tal tror jag.

  De såg alltid likadana ut oavsett om det fanns en eller två tändtrådar. Så oftast var det bara en tändtråd, och alltså ett tomt hål.
   
 4. J
  Medlem Nivå 1
  Bor i hyreshus typ 2-våningsradhus. Säkerligen byggda på 70-talet.
  Tvivlar starkt på att uttaget är jordat då det enda jordade uttaget(vägg) i hela lägenheten är i köket.
  Ruskigt irriterande förresten med icke-jordat i övriga lägenheten, får en elak jordloop när jag försöker koppla in ett 2x180W digitalt slutsteg jag byggt. Alla andra DIY prylar inkl ett 2x60W digitalt steg funkar fint. Det större är känsligare då det är bryggade TA2022 kretsar. Nog med off-topic.
  Minns att jag testade mig fram med orientering av en taklampa vi fick av svärmor. Den lampan hade bara två stift.
   
 5. fahlis
  Medlem · Nivå 11
  Pilen pekar (ska peka) på nollan. För att underlätta (hmm) inkopplingen hade stickpropparna också ena stiftet markerat med pil.
  Sen finns det i praktiken lite olika varianter på kopplingen av både uttag och lampor …
   
 6. J
  Medlem Nivå 1
  Eftersom det förmodligen är ojordade uttag (bara fas och nolla kopplade) då jag kunde testa mig fram med en 2-stift lampkontakt när jag kopplade in lampa utan att säkringen gick eller nåt annat hände, kan jag då strunta i jord och bara koppla fas och nolla till lampornas kontakter?
  De är tydligen avsedda för fast installation(lamporna), och där står i manualen att man SKA jorda dem.
  Köpte lamporna på 50% rea så de går nog inte att lämna tillbaka heller.
   
 7. J
  Medlem Nivå 1
  Såhär ser lampornas anslutningar ut. Jag funderar på om det är ok att bara avlägsna jordkabeln som är ansluten mellan anslutnings terminal samt själva takfästet?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20150403_173852.jpg


  Då skulle väl ev. jordströmmar inte kunna komma ut i lampans takfäste eller lampans metallskärm?
   
 8. tommib
  Självbyggare · Nivå 22
  Nej. Det handlar inte om jordströmmar utan om ena skyddsbarriären som i detta fall är skyddsjord. Det är inte tillåtet att ta bort den.
   
 9. J
  Medlem Nivå 1
  Ok, men hur då ansluta till ett uttag som av allt att döma saknar jord?
  När jag provade mig fram med en 2 stift propp, så hände ingenting i de 2 av 3 felaktiga möjliga sätt att ansluta denna.
  Lampan lös när jag hittade rätt, det var allt. Nu har jag all min elektronik i källaren tyvärr då vi skaffade valp för snart 2 år sedan och jag inte ville ha lödstation, komponenter och annat farligt för en valp kvar i lägenheten, dessvärre ligger även min multimeter i källarförrådet.
   
 10. tommib
  Självbyggare · Nivå 22
  Ja, det är det förväntade utfallet, lampan lyser.
  Det är ok, typ, att använda lampan om rummet är ett s.k. isolerat rum, d.v.s. du har trä- eller plastgolv, inga vattenrör osv i utrymmet. Det är det gamla regelverket som tillämpades när din lägenhet byggdes. Då blir rummet i sig andra skyddsbarriären, dvs även om du råkar göra lampan strömförande så kan du inte få jordkontakt med någonting annat i rummet samtidigt och sluta kretsen vilket gör att strömmen inte kan gå genom dig.
  Detta är anledningen till att man aldrig får blanda jordat och ojordat i samma rum. Om du drar in jord i ett rum där denna skyddsprincip tillämpas faller hela grejen. Ett undantag som man har bortsett från är vattenradiatorer som vanligen har kontakt med jord. Idiotiskt, ja. Men så var reglerna.

  Summa summarum: Använd lampan som den är, utan att ändra något på den. Eftersom jordkontakten i en lampplugg är ett hål så kommer det inte hända något särskilt. Ta inte i lampan samtidigt som du tar i något jordat så är det lugnt.
  Ett undantag, du bör nog inte montera den i köket.


  OT: Hur tänker du dig att du åstadkommer en jordloop i ditt digitala slutsteg utan att ha en jordanslutning? Du får nog leta fel någon annan stans än jordloopar. Däremot har du ju sk flytande jord i den om den förväntar sig att bli jordad och detta i sig kan orsaka störningar.
   
 11. J
  Medlem Nivå 1
  Ok, tack för infon.
  Har jordat alla mina byggen med stjärnjord som i sin tur är kopplad mot nätbrunnens jord-stift.
  Sen är apparaterna anslutna till 3st grenlister. Jag tänker att det kan handla om t ex signal-jord som inte har någon stans att ta vägen?
  Fick rådet att sätta ett par 1:1 signal trafos på ingången till steget. Eller alternativt dra en kabel till närmsta element...men det vill jag inte göra, särskilt inte sedan de grävde ned nya bredbandskablar och det började kittla i armen när jag som vanligt kopplade mitt anti-stat armband till elementet...
   
 12. tommib
  Självbyggare · Nivå 22
  Spännande med antistatarmbandet.... bokstavligt talat.... Då skulle det nog vara på sin plats att kolla vilken potential elementen faktiskt har gentemot jord....

  Ok, du har alla apparaternas jord hopkopplat och sen är inte själva anläggningen jordad. Då flyter jorden och kan ge upphov till strömmar. Är signaljord och chassijord/apparatjord samma? Sånt kan ge problem.
   
 13. J
  Medlem Nivå 1
  Får knata ner i källarförrådet och hämta multimetern, och klaga till fastighetskötaren ang spänning i elementet.

  På vissa av prylarna är signal-gnd kopplad mot nätbrunn enligt anvisning.
  Hade elakt brum i ett aktivt filter med dipol-kompensering(detta lämnade dessvärre in så nu kör jag basarna med ett Behringer DCX2497) det löste jag efter lite mail-växlande med killen som designade korten jag etsade genom att lyfta jorden från chassi med ett motstånd(minns ej resistans).

  Iaf, här är ett fotoalbum med steget i fråga samt de "ful-lösningar" jag försökte mig på efter mail med säljaren.
  2x180W

  Steg med samma krets, men bara en icke bryggad. Detta är helt tyst utan musik-signal
  2x60W

  "Försteget"
  PASS B1

  Vet ej om detta är av intresse? Men iaf, dator ljud:
  USB-DAC med edcor signal-trafos

  Hörlurs-stärkare BCL-klon
   
 14. tommib
  Självbyggare · Nivå 22
  Ok, inte för att jag är ljudtekniker men jag skulle prova att dra om kablarna snyggare i 2x180W steget. Du har lågnivåkablar som passerar rakt över AC in på denna bild
  http://s1260.photobucket.com/user/mayday_75/media/MayPower/DSC02059.jpg.html?sort=3&o=1
  som ev skulle kunna ge upphov till nätbrum. Jag förstår inte riktigt varför du har GND tvinnad runt signalkabeln heller. Detta ger mig veterligen ingen effekt utan är bara intressant om du kör balanserade signaler och då är det Hot och Cold som är tvinnade runt varandra.

  Det andra steget på 60W har en mycket prydligare kabeldragning.

  Du kan enkelt testa om jag har rätt genom att köra steget med öppen låda och lyfta bort lågnivåkabeln från AC in med någonting icke-ledande, t.ex. ett sugrör. Då märker du om brummet försvinner.

  BTW, nu hamnade vi gravt off topic men det är samtidigt lite intressant....
   
 15. J
  Medlem Nivå 1
  Helt riktigt, kabeldragningen på bilderna får vem som helst att gråta... Bilderna är som sagt tagna under mina försök att bli av med brummet.
  Testat allt möjligt, dock var det ca 2 år sedan. Vill minnas att om bara en av RCA-kablarna från delningsfiltret var anslutna så var steget tyst, minns ej vilken kanal dock.
  Det är inte balanserat in, minns ej varför jag tvinnade dem..troligen för bekvämlighet.
  Jag har iofs gott om diverse skärmade coax kablar, vore nog vettigare att köra det som internkablage och fästa skärmen i ena änden mot lämplig punkt.

  Gravt OT japp, men om det är mot några regler så får någon hojta till så rättar jag mig i ledet omedelbums.