Vilken jord till gräsmatta

239 läst  6 svar

 1. C
  Medlem · Nivå 10
  ska etablera gräsmatta i slutet av aug början på sep. Vilken jordtyp ska jag ha? Harpad matjord? Gräsmattejord? Vad är det för skillnad? Vad är bäst?

  Hur säkerhetsställer jag mig om att jorden jag beställer är av tillräckligt bra kvalitet? Så dom inte lastar av 75m3 jord som är kass.....
   
 2. F
  Medlem · Nivå 11
  Gräsmattejord låter spontant som nåt man har till gräsmattor.

  Det är mycket sand i gräsmattejord och då jag anla gräsmatta på lerjord så var det ingen tvekan från min sida om att använda gräsmattejord och dressa med sand.

  När jag några år senare har jämnat (fyllt upp) gräsmattan och det gjordes med extremt väldränerande material så valde jag istället matjord som topplager.

  Det finns säkert proffs som har annan input.
   
 3. C
  Medlem · Nivå 10
  Hur vet jag vad jag för för jordtyp under? Har väldigt mycket sten och grus i den jordmark som är nu.
   
 4. F
  Medlem · Nivå 11
  För min del handlade det om marken under dränerade undan vatten eller inte.
   
 5. B
  Medlem · Nivå 14
  Det låter väldigt väldränerat och då är det bra med något som håller kvar fukten, alltså inte sand utan gärna lite lera och mycket mull.
   
  crazytok gillar
 6. C
  Medlem · Nivå 10
  Och vilken jordtyp innehåller det då? Vad ska jag ha då?

  Jag tror också det är ganska väldränerat, upplever ju aldrig att det ligger kvar vatten särskilt länge efter att det har regnat. Eller att det blir särskilt mjukt eller lerigt.
   
 7. B
  Medlem · Nivå 14
  Troligen matjord, inte gräsmattejord med sand i alla fall, men prata med dem du ska beställa jorden av, både vad du har för sorts jord och vad du ska använda den köpta jorden till. Min erfarenhet är att de vet rätt bra vad som blir bäst.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: