Hej!
Jag behöver hjälp med en ny bergvärmepump. Det känn som en djungel & jag har inte koll på det.
Vi har frågat 3 olika leverantörer & fått olika svar. Inga offerter ännu. Vi har ett hus på 195 boyta & 95 m2 som biarea, vi har ett rör system samt vattenburen golvvärme i kök & badrum. Vi har en eco heat 8,5 idag.
De har föreslagit 2 olika märken, IVT HQ & Geo. Vilken storlek ska vi ha på den nya? Vi har både fått förslag på 10 & 12, sen ville en sätta en acctank på 100 l med extra cirkulationspump vilken en leverantör inte behövdes om vi kör på den mer intelligenta & inte on/off. Vi har även fått förslag på on/off & den mer intelligenta pumpen. Vi funderar på att sätt solceller i framtiden & enligt samma leverantör kvittade det vilken pump man behövde samt en sade att har man solceller är det bättre med den intelligenta. Borrhålet är 150 m djup.
Vad rekommenderar ni att vi köper? Känns som många olika varianter. Jag återkommer när vi har fått en offert på vilka pumpar de rekommenderar.
685 läst · 5 svar
685 läst
5 svar
Vilken bergvärmepump ska vi ha?
-
Medlem · Västra Götaland · 44 inlägg 6 mar 15:55
-
6 mar 16:07 #2
Ert största problem är att borrhålet inte riktigt räcker till. Antar att den ”intelligenta” pumpen är en inverter, dvs vartalsstyrd. Denna kan hämta mer effekt ur berget och slipper gå på spets nästa alls.
problemet blir att man maximalt vill plocka ut ~40-50W per meter hål under en kortare period.
Er uppvärmda yta ger ju att ni som minst isf behöver en 12kw(12kw/50w) inverter, och därmed 240m hål. Eller 16kw(16kw/50w) och 320m hål.
Så om ni inte kan tänka er att komplettera nuvarande hål med ett till lika djup så att ni får 2x150m, hade jag valt en mindre on/off pump med arbetstank.
Jag hade dock valt att kompletteringaborra och valt en inverter på 12kw. Ev. Tillsammans med arbetstanken om ni värmer hela biytan också.
Edit: dock inte några 100L det är bortkastade pengar, 1-1,5kbm är det som gäller. -
Medlem · Västra Götaland · 44 inlägg 6 mar 19:396 mar 19:39 #3
Vi har frågat 3 olika leverantörer & fått olika svar. De rekommenderar IVT GEO 612C, IVT HQ C10 & GEO 608C som förslag.
Vi har ett hus på 128 boyta & 95 m2 som biarea, vi har ett rör system samt vattenburen golvvärme i kök & badrum. Vi har en eco heat 8,5 idag.
Vilken storlek och modell ska vi ha på den nya samt vilken rekommenderas. Behövs det en ACC tank på 100 l med extra cirkulationspump till samtliga? Det är rekomenderat när man har ett rör system samt golvvärme enligt 1 leverantör. Ska man köra på inverter eller on/off ? Vi funderar på att sätt solceller i framtiden & kan inverten kopplas ihop (enligt 1 leverantör kan det de & 1 säger att det kvittar vilken man har av inverted & on/off)
Borrhålet är 150 m djup och det räcker enligt alla 3 leverantörerna. Skulle det behövas kompletteras eller bli djupare så är det en senare fråga.
Vad rekommenderar ni att vi köper? Känns som många olika varianter, men det är dessa jag har fått offert på.
Updaterad text! -
7 mar 08:26 #4
Hur mycket eltillskott behövs per år idag? Hur kall är köldbäraren från borrhålet nu i slutet av värmesäsongen?
- Laddar…
-
8 mar 08:37 #5
Vad är anledningen till att ni ska byta pump? Om målet är att sänka kostnader så behöver energin man inte längre vill ta från elnätet kunna komma från borrhålet.
När det gäller funktioner hos pumpen så kan det vara värt att fundera lite över om ni har timavtal och vill kunna flytta uppvärmning till de billiga timmarna. Vill ni göra det så är det förstås en fördel om pumpen antingen har en funktion för det, eller åtminstone en möjlighet till extern styrning som inte kostar många tusenlappar att få igång. Ni behöver också ha kapacitet i pump och borrhål för att kunna ta ut energin under de billiga timmarna.
Om du har timavtal så kostar elen vanligtvis betydligt mer under de timmar när man behöver elspets, så kostnaden för elspets kan bli högre än ökningen i kWh.
Förresten, ungefär hur gammalt är huset, och hur mycket el gör ni av med? Hur mycket el gör ni av med en vinterdag som idag, eller de kallaste dagarna där runt den 15-16 december? Det brukar också gå att se i menyerna på ecoheat hur mycket kompressorn kört de senaste 24 timmarna.
Vilken framledningstemperatur har ni i systemet? -
Moderator · Stockholm · 48 382 inlägg 8 mar 09:238 mar 09:23 #6
Som sagt, eftersom en ny väårmeump är effektivare än den äldre, så kommer en större andel av värmen att tas ifrån berget.
Exempel: Om du idag har en VP på 10 kW, så levererar den 10 kW värme till huset. Den drar kanske 3 kW el, och får alltså 7 kW från hålet. Hålet kyls av´, men ny värme strömmar till från berget.
Om du köper en ny 10 kW pump, så ger den också 10 kW värme till huset, men den drar kanske 2 kW (exempel, fullt så bra är de inte), el. Och kommer att ta 8 kW från berget. Den kyler då ner berget mer än den bef. pumpen.
OM man då har siffror på hur varm brinevätskan är som kommer upp ur hålet, vid värmesäsongens start på hösten, och vilken temp den har nu i slutet av vintern (Temperaturen i hålet sjunker sakta under säsongen), så kan man avgöra hur nära man är gränsen för vad hålet kan leverera. Ligger man för nära gränsen, så kan man behöva borra ett nytt djupare hål samtidigt som man byter VP.
Den här typen av temperaturvärden brukar gå att läsa ut från menyerna p kontrollpanelen till din värmepump. Har man inte vilekn temp det är i början av säsongen så kan man uppskatta det (berget är ungefär lika varmt överallt, innan man börjar kyla det).- Laddar…
Rekommenderat från shoppen
Varför visas rekommenderat från shoppen?
Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.