Byggahus.se

Vikbar duschvägg eller vanlig duschdörr

 1. O
  Medlem · 230 inlägg
  Håller på att välja duschdörr till vårt badrum som ska renoveras men blir snart tokig. Det är en duschnisch.

  Val ett är en dörr som är vikbar på mitten så man kan vika in den helt och få lite luftigare om nu detta ens är värt något. Blir dock med tätlister på dessa som kan bli smutsiga.

  Val två är en vanlig enkel duschdörr som endast kan öppnas utåt.

  Sen ser jag att många inte har tätlist varken nertill eller mot vägg i öppnings sidan. Klarar man sig utan dessa tro?

  Har idag en enklare duschdörr från Rusta med list nertill och mot vägg. Dessa blir snabbt äckliga trots rengöring och har bytts ut några gånger.
   
 2. JLyck
  Medlem · 1 280 inlägg
  Vad är måttet på nischen?
   
 3. Anna_H
  Husägare · 10 479 inlägg
  V har smala dubbeldörrar i vår nisch. List nedtill och mot mitten. Nya lister kostar ca 150 kr, byts enkelt när de blir allt för ofräscha. De kan öppnas utåt och inåt, vi öppnar dem inåt. Innan var det en tredelad skjutdörr i plast.
   
 4. S
  Medlem · 65 inlägg
  Vi har ett hörn med dubbla vikbara duschdörrar från INR. Fungerar mycket bra och ger rummet mer luft. Enkelt att byta lister om man så vill. Är nu på G med tredje gången renovering. Väljer samma igen.
   
 5. B
  Medlem · 17 122 inlägg
  Vikdörr, alltså dörr med extra gångjärn på mitten, brukar man framför allt välja när det är så trångt utanför duschen att det är svårt att öppna en vanlig dörr tillräckligt mycket utåt.

  Är det bra lutning på golvet så rinner inte vattnet så långt utanför duschen och då kan man strunta i släplisten under. Normalt bör det inte komma ut så mycket vatten på sidan av dörren om den är hyfsat långt från duschen, men det handlar om avstånd och vinkel samt om det finns något känsligt precis utanför.

  Vad är det för duschdörr som bara går att öppna utåt?
   
 6. O
  Medlem · 230 inlägg
  Nischen är 89cm
  Anledningen till att dörren bara går öppna utåt är för att inåt tar den i blandaren.
  Just nu läcker det ut lite vatten under om man tar bort listen, men då är golvbrunnen 5-10cm från duschdörren (ska flyttas till mitten av nisch vid renovering)
  Men svårt att testa nu utan list mot vägg då jag isåfall får 1,5cm glipa utan list.

  Finns gott om plats utanför duschen för att öppna dörren vidöppen utåt iallafall.
   
 7. pacman42
  Medlem · 7 007 inlägg
  Enkel dörr med gummilister nedtill är mitt förslag. mycket lättare att hålla rent och sedan så byter man gummilisten i underkant när den inte längre är fräsch (eller så rengör man den i tvättmaskin eller diskmaskin - om den tål det, en del klarar av det nämligen).
   
 8. O
  Medlem · 230 inlägg
  Det låter kanske vettigast då.

  Men list mot vägg kan man klara sig utan alltså om dörren monteras med en så liten glipa som möjligt? 5mm kanske funkar?
   
 9. S
  Medlem · 65 inlägg
  Det kommer ändock att läcka. Jag lovar har prövat.
   
 10. O
  Medlem · 230 inlägg
  Ok så läcker även med en liten glipa på sidan alltså, synd.
  Då får det nog bli list både nertill och mot vägg. Sen kan man ju testa utan och se, men då har man rätt mått för list iallafall.

  Edit: läste fel innan, därför ändrar svar
   
  Redigerat 14 jan 12:01
 11. pacman42
  Medlem · 7 007 inlägg
  Om vattendroppar vid duschningen landar precis invid dörren och det finns en glipa under densamma så att de kan skvätta ut, då sker detta. Det är därför listerna finns.