Byggahus.se

Vi ska lägga bud i morgon, men....!

 1. K
  Medlem · 6 inlägg

  Kajsasudde

  Medlem
  Vi har sett vårt drömhus på hemnet, läst säljarens besiktningsprotokoll (Anticimex), talat med besiktningsmannen och skickat vår dotter på visning eftersom vi bor långt ifrån. Huset är 1971 med hel bottenplatta. Besiktningen visar förhöjda fuktvärde på ytttersyllen. Vi har en offert på att byta yttersyllarna på 140000kr.
  Besiktningsmannen sa att han rekommenderade oss att göra en fördjupad besiktning framförallt för att kolla om även fler syllar än ytterväggssyllarna behöver bytas.
  En sådan besiktning hinns inte med att göra eftersom budgivning drar igång om två dagar och det kan gå fort.
  Vi vill lägga bud men vill också kunna göra en fördjupad besiktning för att få veta om vi måste sanera under alla väggar vilket blir betydligt dyrare och då kanske vi inte vill betala lika mycket.
  Har vi rätt att kräva en sådan klausul?
   
 2. F
  Husägare · Skåne · 1 044 inlägg

  fredrik.johansson

  Husägare
  Man har svårt att kräva saker som köpare, säljaren är fri att välja annan köpare om man inte är nöjd med kraven som ställs.
  Men det är vanligt att ha en besiktningsklausul inskriven, där man har några veckor på sig att undersöka sådant och eventuellt häva köpet.
  Å andra sidan kan säljaren tycka att huset redan är besiktat och därmed hellre säljer till någon om inte vill ha klausulen.
   
 3. engs
  Medlem · Östergötland · 1 087 inlägg

  engs

  Medlem
  Man kan givetvis alltid lägga bud med villkor men säljaren har all rätt i världen att ignorera det om denna så önskar.
   
 4. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 11 380 inlägg

  Demmpa

  Husägare
  Om ni vinner budgivningen, då kan ni begära att ni ska göra en fördjupad undersökning, det kan även skrivas in i kontraktet.
  Men säljaren behöver inte gå med på det, säljaren kan även innan kontraktet är påskrivet välja någon annan att sälja till.

  https://lawline.se/answers/vad-kan-...orsaljningen-efter-att-vi-vunnit-budgivningen
  (Visserligen för bostadsrätt, men samma gäller även för villor.)
   
 5. Bästa svaret

  heisiandiishe
  Medlem · stockholms · 124 inlägg

  heisiandiishe

  Medlem
  Har själv varit mäklare men bara på lägenheter. Farsan har sålt en hel del kåkar när han var aktiv mäklare. Det här blir lite som när någon på Blocket typ kanske vill köpa din cykel. Först måste denne bara kolla om storleken är den rätta och så vidare och så vidare. Mitt bästa råd oavsett möjlighet till villkorat bud osv är att inte vara för sugen. Det kommer alltid ut nya objekt. Med den grundinställningen minskar man risken avsevärt att tänja på sina ekonomiska gränser kring något man kanske inte riktigt förstår hur det hänger ihop. Tar men det lugnt och metodiskt kanske man missar ett objekt men man behåller pengar och sinnesfrid samt lär sig mer och mer om hur man ska ”attackera” nästa möjliga hus man blir intresserad av
   
 6. Nissens
  Garagebyggare · 3 488 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Oavsett vad folk skriver här så har ni inte rätt att kräva någonting.

  Däremot behöver ni inte köpa huset om ni är osäkra. Efter att ni vunnit budgivningen kan ni ju villkora kontraktet. Men om köparen inte gillar det så kan sälja till en av de andra budgivarna istället. :)
   
 7. heisiandiishe
  Medlem · stockholms · 124 inlägg

  heisiandiishe

  Medlem
  Nej man kan inte vinna budgivningen och sedan villkora kontraktet. När man meddelar eventuella bud i en budgivning meddelar man givetvis samtidigt eventuella villkor för det specifika budet.
   
 8. Nissens
  Garagebyggare · 3 488 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Självklart kan man det. Men det är inte säkert att säljaren går med på det.

  Det är endast skriftliga avtal som gäller vid affärer med fast egendom.
   
 9. S
  Bannad · Vetlanda kommun · 644 inlägg

  Stego1

  Bannad
  Om säljaren inte går med på en fördjupad undersökning så är det anledning nog att hoppa av tycker jag. Då ligger det nog en död gök i kaffet. Det går att lägga handpenning och ha en besiktningsklausul där köpet hävs och handpenning återbetalas om besiktningen ger allt för negativa signaler, om ni vinner budgivningen. Så har jag gjort vid potentiella husköp. Visst kan man pruta ner priset, men är det grava fel så tycker åtminstone jag att det är läge att cedera köpet. Stomrenovering t.ex är inte så jäkla kul. Men som sagt, valet är ert.
  Lycka till, hur ni än gör.
   
 10. Huddingebo
  Medlem · Stockholm · 1 889 inlägg

  Huddingebo

  Medlem
  Förhöjd fuktkvot innebär ju per automatik inte att det är ett problem.
  Det har ju varit en rekorsblöt vår. Om inte värdena är väldigt alarmerande och det luktar skumt i huset så behöver det ju inte innebära att det är ett problem.
   
 11. KristinaRT
  Husägare · Skåne · 1 811 inlägg

  KristinaRT

  Husägare
  Vi hade ungefär samma situation, förhöjd fuktkvot i yttervägg och anticimex rek fördjupad us avseende syllar inne i huset.
  Visade sig att fuktkvoten var ngn procent över gränsvärdet och eg bara längs en yttervägg (där garaget står ca 2 m från huset och det fanns ganska mycket buskar vid husväggen). Inne i huset var allt ok och vi brydde oss inte ens om att byta syllarna där.

  Nu säger jag inte att det är samma för er, vill bara nyansera bilden lite mer. Och förhöjd kvot behöver ju inte vara ett problem. Bara en sådan sak som att ta bort buskar etc kan göra stor skillnad.
   
  • Laddar…
 12. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 4 944 inlägg

  Fairlane

  Medlem
  Lägg det bud du känner är rimligt. Vinner du budgivningen begär du att få inskrivet en besiktningsklausul i kontraktet. Säger säljaren ja, så är det vara att besiktiga, säger de nej så får du avgöra om du vill chansa eller strunta i det.

  Du ska absolut inte besiktiga innan, det är dels bortkastade, dels en väldigt tydlig signal att du är rejält intresserad och då kanske säljaren försöker pressa upp ditt bud lite till.

  Du behöver inte heller villkors dina bud med att du vill ha en besiktningsklausul, det kan du ta om du får högsta budet.
   
 13. Z
  Medlem · 87 inlägg

  z_bumbi

  Medlem
  Till skillnaden mot när någon ska mäta något etc är att det finns ganska noga specat vad som ger rätt att häva köpet i en besiktningsklausul. Har du sålt lägenheter där det sällan finns besiktningar innan försäljningen måste du ha stött på fenomenet ofta?
   
 14. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 4 944 inlägg

  Fairlane

  Medlem
  Ja det som ger rätt att häva enligt en besiktningsklausul är att man säger att man vill häva, inget mer än så. Om det sen beror på att syllen är sämre än förväntat eller att tapeterna var fula eller för att man hellre åkte till Thailand spelar ingen roll.
   
 15. N
  Medlem · 173 inlägg

  @ndreas

  Medlem
  Du kan lägga vilket bud som helst. Du är inte bundet till det innan du/nu skriver på ett avtal! Buda och var sedan tydliga med att ni vill göra en egen besiktning och att denna möjlighet, samt möjlighet att frånträda köpet, ska finnas med i avtalet!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.