Byggahus.se

Vi sålde huset nu funkar inte värmen!!

 1. F
  Medlem · 5 inlägg

  Frozen

  Medlem
  Någon som kan tipsa...? Sålde vårt hus i somras. Huset värms upp med vattenburen golvvärme, fjärrvärme. Idag! efter 4 månaders vinter och kyla har vår köpare upptäckt att värmeslingan i köket inte fungerar!? Han anser givetvis att det är vårt fel. Vi sålde huset med hängslen och livrem via bjurfors och det är besiktigat av anticimex och vi har alla tänkbara tilläggsförsäkringar. huset är byggt 1997 och vi bodde i det i ett och ett halvt år.

  Är det över huvudtaget något som vi skall diskutera eller är det köparens ansvar? till saken hör att det fungerade förra vintern det är vi säkra på då vi har småbarn hemma som kröp runt på golvet mer eller mindre nakna.

  Något som vet/kan något om detta??
   
 2. Jesca_j
  Medlem · Västerbotten · 3 023 inlägg

  Jesca_j

  Medlem

  Re: Vi sålde huset nu funkar inte värmen!!

  En golvvärmeslinga slutar ju inte bara att fungera helt plötsligt.....
  Antingen har någon vart och vridigt på rattarna på golvvärmefördelaren eller så kan det vara en rumstermostat som sagt upp sig....

  Någon som har andra tips?

  Det juridiska har jag tyvärr inget tips om... :(
   
 3. F
  Medlem · 5 inlägg

  Frozen

  Medlem

  Re: Vi sålde huset nu funkar inte värmen!!

  Jag tror att de har rattat runt vilket de även sa att de gjort, men det är ändå lite obehagligt. Vore toppen om någon vet/tror vad som gäller våra skyldigheter.
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 42 806 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Vi sålde huset nu funkar inte värmen!!

  Men du säger att ni har "tilläggsförsäkringar". Antar att du menar försäkring mot dolda fel?

  I så fall är det ju upp till försäkringsbolaget att ta ställning till felet. Hela tanken med en sådan försäkring är ju att ni skall slippa strulet.

  Nu tycker ju iofs jag att det låter väldigt tveksamt att kall detta för ett dolt fel. Mycket tyder ju på att den fungerade vid tilträdet. Och sedan har man ju regeln vid dolda fel att det är inte dolt om man med anledning av husets ålder eller allmäna skick borde kunna anta att det finns fel.

  Det är ju en ganska gummiartad paragraf, som kan vara svårtolkad.

  Man skall ju komma ihåg att det är ju osannolikt att felet skulle innebära att golvet måste brytas upp eller så. Det handlar ju mera troligt om att återställa justeringar eller att se till att lufta ledningen. Reparationskostnaden borde vara försumbar. Men just därför så är det viktigt att ni inte tar den enkla lösningen och betalar (såvida ni inte är säkra på att ni måste). Köparen kommer att återkomma med horribla krav.

  En kompis råkade ut för en köpare som ringde och ville ha ersättning för vanliga glödlampor som gick sönder strax efter tillträdet "dolda fel".
   
 5. saturnus
  Medlem · M · 3 679 inlägg

  saturnus

  Medlem

  Re: Vi sålde huset nu funkar inte värmen!!

  Kanske stora ord, men där är inget fel på golvslingorna, förmodar att någon pillat på motorerna eller snurrat på returen för den slingan, eftersom dom inte fick varmt snabbt nog. Svårt att råda, men jag förstår att det handlar om en hel del pengar för huset, så varför inte anlita en rörläggare som för en tusenlapp kollar vad som hänt, be denne också att lägga skulden på köparen, så kanske denne själv betalar för jobbet, och så skäms de nog att besvära dig mer. Om du använder försäkring, så lär väl där vara en självrisk, eller.
   
 6. F
  Medlem · 5 inlägg

  Frozen

  Medlem

  Re: Vi sålde huset nu funkar inte värmen!!

  Detta talar ju dock emot oss då huset ålder endast är 9 år. Då borde man ju förvänta sig att detta funkar.

  Men som Jessica_J skriver "en golvvärmeslinga slutar ju inte bara att fungera..." Det lär ju inte vara dags att bryta upp golvet borra upp bottenplattan och lägga nya slingor. Det borde ju vara ett "förbrukningsfel" och då är det väl inte vårt problem??
  :-?
   
 7. H
  Moderator · Stockholm · 42 806 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Vi sålde huset nu funkar inte värmen!!

  Missade åldern.

  Men som sagt det finns ju mycket som talar för att felet inte fanns vid tillträdet, och då är det inte ert problem. Riktigt hur bevisbördan ligger i ett sådant fall har jag ingen aning om, men det borde vara upp till köparen att bevisa att felet fanns vid tillträdet. Grejen är ju att jag har väldigt svårt att se att någon skulle komma på tanken att stämma er för en mindre rörpularräkning.
   
 8. yonna
  Medlem · Österlen · 6 833 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Vi sålde huset nu funkar inte värmen!!

  Detta är inte ert problem längre. Anläggningen fungerade vid försäljningen och har tydligen gjort så fram tills nu.

  Blanda inte in er säljarförsäkring. Eller så kan du be din mäklare förklara för köparen att köparen numera står för sina husproblem. Insisterar köparna så finns det kanske en tioårig golvvärmeförsäkring från husets begynnelse?

   
 9. H
  Medlem · 144 inlägg

  Habbe

  Medlem

  Re: Vi sålde huset nu funkar inte värmen!!

  De flesta ventiler på golvvärmefördelare är "normalt stängda" på fackspråk. Det innebär att om ventilmotorn (är inte en motor i ordets rätta bemärkelse) går sönder stänger ventilen och därmed blir det inget flöde i slingan. Gissar att en VVS kille hittar och fixar detta på en timme inkl körtid. Gissar att det kostar en dryg tusing inkl material.
   
 10. B
  Medlem · 136 inlägg

  banana

  Medlem

  Re: Vi sålde huset nu funkar inte värmen!!

  Ge fan i svinet, så länge det står i båset!
  du behöver inte bry dig!
  du kan ju tala om för köparen att det kommer bli dyrare (för honom) att blanda in jurist, än att anlita röris som fixar problemet.
  men som sagt, vi vet ju inget om hur ni byggt, har ni papper på att det är gjort av fackman? Annars kanske ni ligger lite risigare till :-/
   
 11. ylven
  Medlem · Kalmar · 1 568 inlägg

  ylven

  Medlem

  Re: Vi sålde huset nu funkar inte värmen!!

  Tanke 1: Om det var fel på golvvärmeslingan så var det ett besiktningsbart fel, därmed inte ett dolt fel = inte ert problem

  Tanke 2: Prata inte med köparen, gå via mäklaren. Det är alltid svårt att hantera situationer direkt mellan köpare och säljare där ingendera vet exakt vilka regler som gäller.
   
 12. D
  Medlem · 1 854 inlägg

  David

  Medlem

  Re: Vi sålde huset nu funkar inte värmen!!

  Ibland kan det vara bra att vara proaktiv så att det inte urartar till en onödig konflikt. Även om du kanske vinner i slutändan så kan jag tänka mig att du får många sömnlösa nätter tills dess. Att ta ut en röris som tittar på detta kostar inte så mycket och om du betalar för denna inspektion själv är det du som får information om vad som gått fel och har lättare att styra åt vilket håll tåget ska gå. Samtidigt kanske köparen inte jagar upp sig i slutändan vilket borgar för en lättare relation framöver.

  mvh
  David
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.