Byggahus.se

Vi byter avlopp, gräver ur och renoverar halva källaren

 1. C
  Medlem Nivå 8
  Grävfirman har fortfarande inte kommit. Senaste budet var att de skulle komma i början på denna vecka. Inte har de kommit än iaf.

  Så alltjämt lite framsteg inomhus istället:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20151102_191324.jpg


  När det är uppgrävt för dränering kommer vi behöva använda garagedörren i källaren som ytterdörr, så jag bilar nog inte mer nu. Jag tänker skaffa några OSB-skivor att lägga över hålen i golvet så att barnen inte ska snubbla och slå sig.
   
 2. C
  Medlem Nivå 8
  Nu är det uppgrävt för dränering och avloppsbyte utvändigt. Vi kommer att börja med att byta avloppet. Det enda av avloppsstammarna inomhus som jag inte bilat fram är i och mot tvättstugan. Tvättstugan tömde jag i fredags, och i söndags började jag bila lite inne i tvättstugan. Avloppet låg väldigt grunt där. De högsta två muffarna på betongröret var ca. 1 cm under överkant på plattan. Högsta delen av utloppet från golvbrunnen var nog inte mer en ca 0.5 cm under plattans överkant. Det första jag gjorde var att bila hål på avloppsröret. :banghead:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20151108_183924.jpg


  Köksavloppet tar ju den vägen så det var bara att vara lite påhittig och försöka lösa situationen. I det läget hade jag inte köpt hem delar till det nya avloppet, det gjorde jag för övrigt igår.

  Dock hade jag några få delar liggande som tillsammans med lite silvertejp gav en lösning som nog duger de närmsta dagarna iaf. :)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20151108_192928.jpg
   
 3. mexitegel
  Allvetare · Nivå 22
  Äh, gjut igen bara. Det syns ju inte sen ;)
   
  • Laddar…
 4. O
  Bannad · Nivå 15
  Tja... varför inte... Om det fungerar så....Jag hade nog gjort något liknande för att lösa situationen tillfälligt...
   
 5. C
  Medlem Nivå 8
  Mkt jobb med dräneringsprojektet de senast veckorna, och mycket på jobbet...så avrapporteringen här har laggat lite...

  För nästan två veckor sedan bytte vi till plastavlopp i källaren, allt är lite provisoriskt eftersom vi inte riktigt visste hur högt avloppet ut ur huset skulle komma. Dessutom har vi ju tänkt göra badrum i gamla tvättstugan och den planlösningen är inte planerad än. Jag vet inte om jag nämnt det tidigare, men vi har nu också tänkt göra en ny tvättstuga i del av gamla garaget. Inte heller där har vi spikat någon planlösning, men det är ju knappast heller någon panik innan vi grävt ur färdigt.

  Nu går avloppsstammen från badrummet på övervåningen rakt ner i källargolvet som planerat, vi kapar till röret och sätter en renslucka, när vi vet hur högt det ska ligga under källargolvet.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20151127_180633.jpg


  Här har vi för närvarande avloppet från tvättstugan inkopplat. Järnröret från spygatten utanför passade någorlunda bra i en 75 mm muff:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20151127_180711.jpg


  Ny provisorisk lösning i gamla tvättstugan. Kom på senare att det varit smartare att ansluta 75 mm 90 graders-böjen åt andra hållet, med muffen rund järnröret. Men förhoppningsvis byter vi till plast upp till köket snart också.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20151127_180754.jpg


  Betongröret som här gick ut ur huset är nu även det borta.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20151127_180648.jpg


  Helgen som var bytta vi avloppet utomhus också:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20151129_151733.jpg


  Vårt avlopp kommer alltjämt att ligga riktigt högt, jag hoppas att vi inte kommer att få problem med bygghöjden för golvbrunnar och så senare. Där kanske de två centimeter i golvhöjning vi planerat kan vara till stor nytta.

  Igår bytte svärfar och jag också den inkommande vattenledningen till PEM-slang. Men det har jag inte tagit någon bild på än...

  Det går framåt i sakta mak, men. Winter is coming...
   
  • Laddar…
 6. jockeping
  Renoverare · Nivå 6
  Hur går det Charlieboyen?
   
 7. C
  Medlem Nivå 8
  Det har stått ganska still ett bra tag nu, att vi fick vårt tredje barn i augusti och att jag haft mkt med jobb är två av skälen. Jag har sagt "när våren kommer ska det nog ta fart igen" rätt många gånger nu, men nu har jag sedan januari någon mystisk infektion i kroppen. Ingen ork, hosta och hög feber ett par gånger i veckan, däremellan mer ok. Är under utredning hos vården, men än har de inte hittat något trots blodprover, röntgen etc. Genomgick datortomografi i helgen, hoppas att det ska ge dem någon insikt...
   
 8. C
  Medlem Nivå 8
  Nu börjar det äntligen hända lite grann igen. Jag frisknade till i maj, vet inte vad det var som hade drabbat mig. I början av juli, under först halvan av min semester, hann jag gräva ur i en del av källaren, kanske en sjättedel av ytan som ska grävas ur eller så:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20170819_203956.jpg


  Sedan blev det tältsemester och annat men nu har jag fått lite fart igen. Rev igår ner väggen mellan före detta tvättstugan och resten av den källarhalva vi renoverar.
  Före:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20170817_131319.jpg

  Efter:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20170818_170519.jpg

  Idag bilade jag lite mer av betongen i gamla tvättstugan:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20170819_203844.jpg


  En sak vi funderar på är om vi ska bila plattan under trappan eller inte, har någon någonting att säga om detta är input varmt välkommen!
   
 9. P
  Medlem · Nivå 6
  Kul att du frisknat till! Följde din tråd.

  Jag ser inte trappan i bilderna. Det behövs nog inte golvvärme under trappen, du kanske kan såga runt så ett trappfundament blir kvar? Blir ju liksom lite enklare under byggtiden.

  Och sen när allt är uppgrävt kan du ju alltid fatta ett nytt beslut.
   
 10. C
  Medlem Nivå 8
  Bakom plastskynket vi hängt upp som syns på två av bilderna i föregående inlägg finns trappan:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20170820_114409.jpg


  Det är ju i hörnet av utrymmet så en liten "under trappan"-skrubb finns också:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20170821_082542.jpg

  Jag är just nu inne på att lämna hela denna yta under trappan och senare använda detta utrymme som vinkällare. I en vinkällare får det ju gärna vara lite svalare och fuktigare. För den som noterar storflaskan med jäsrör, är det cider från ifjol som väntat på flasktappning lite väl länge nu...

  Jag bilade lite mer igår,det gjutna tvättmaskinsfundamentet är armerat och betydligt mer svårbilat än plattan så det behöver jag ägna mer tid åt:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20170821_082451.jpg
   
 11. C
  Medlem Nivå 8
 12. C
  Medlem Nivå 8
  Grävandet går framåt, nu är den gamla tvättstugan ungefärligt utgrävd. Jag ska mäta upp och eventuellt får jag fila av lite till här och där, men den stora volymen är ute där iaf.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20170922_114141 (1).jpg

  Det stora stenen som syns får jag nog fixa någon ramp av några skivor eller så så att jag kan köra ut den med lastkärran sedan (en sådan där sak som stockholmarna kallar pirra).
   
 13. O
  Bannad · Nivå 15
  Försök å klyv stenen spräckkilar verkar inte vara så dyrt sedan en bra borr... Då blir den mer lätthanterlig. Eller så gräver du en grop å rullar ner stenen där.
   
 14. maah
  Hobbysnickare · Nivå 14
  Skulle va intressant med en uppföljning på den här tråden, hur har det gått för dig?
   
 15. M
  Medlem Nivå 10
  Den här källaren ser mycket ut som vår gjorde. Avlopp, radiatorer och stil är likadan. Till och med trappen och skrubben därunder såg identisk ut .

  Jag la endast 10 cm cellplast (2x5 cm) under just pga att jag inte ville tappa för mycket i takhöjd. Visst blir det säkert lite mer värmeförluster men det tyckte jag att det kunde vara värt. Har haft golvvärmen på 2 vintrar nu och har inte märkt någon extrem energiåtgång. Då drar spabadet desto mer...