Verkningsgrad Atmos

9k läst  9 svar

 1. J
  Medlem Nivå 1
  Hejsan. Jag tänkte höra om någon vet om verkningsgraden är så dålig
  som det gamla testet i Råd&rön påvisar. För pratar man med försäljare så säger dom att verkningsgraden är ca 85% för Dc40sf.
  Hälsn Jörgen.
   
 2. Andreas_Hansson
  Medlem Nivå 12
  Det har gjorts ett nytt test av dc35sf.Där fick den 82%


  Det stämmer nog att verkningsgraden ligger runt 85%

  Men pannan är ju miljögodkänd så ett provnings protokoll borde ju finnas på panna. Be att få se det.
   
 3. G
  Medlem Nivå 14
 4. J
  Medlem Nivå 1
  Tack för svaren. Det kommer att bli en dc40sf med 3500l vatten i tankarna.
   
 5. G
  Medlem Nivå 2
  Hänger på ATMOS-tråden med en fråga om olika modeller. I Sverige kallas pannorna för tex DC 25 SF men i alla andra länder kallas de för DC 25 S.
  Är det nån som vet om det är nån skillnad på S och SF-pannorna?

  På svenska ATMOS hemsida kan man läsa att alla ATMOS pannor har helt keramiska eldstäder medans man på tjeckiska ATMOS kan läsa att endast nya GS-serien har helt keramiska eldstäder, nån som har kolla på detta?
  Atmos ägare hur ser era pannor ut se bilder.

  [​IMG]
  Gamla serien
  [​IMG]
  Nya serien

  Anledningen till att jag frågar är att man kan köpa ATMOS pannorna rejält mkt billigare i tex Danmark eller Polen, men undrar om det trots allt är nån avgörande skillnad.
   
 6. B
  Medlem Nivå 3
  Min DC 35SF har den övre keramiken. Och vad jag förståt så är detta den nya keramiken på vanliga DC serien. GS har den nedre keramiken och runda kanaler osv. De äldre DC i sverige hade liknande den nedre keramiken. Dock var det väl problem med verkningsgrad och den keramiken i kombination med de äldre fyrkantiga kanalerna. Eller har jag fattat detta fel?

  I sverige verkar det vara lite andra modeller. Tex Atmos DC 40 SF-V verkar inte finnas i andra länder? Dvs 40kw, 190liter ved föråd med 50cm ved...
   
 7. G
  Medlem Nivå 2
  Den panna jag tittat på heter DC 32 S verkar i stort vara samma som DC 35 SF.
  Har fått väldigt bra värden i danska tester med verkningsgrad på 86% och låga utsläppsvärden.http://www.biomasse.teknologisk.dk/kedler/anlaeg.asp?id=233

  Pannan kostar ca 20000 SEK i Danmark och för egen del är det bara lite vatten emellan så det hade vart enkelt att hämta hem en (i Polen ca 14-15000 men dyrare/krånligare transport) .


  Om man kollar hela danska testlistan så får GS-serien sämre värden än S-serien? Calmarpannan har också dåliga miljövärden i denna lista.
  Biobrændsel
   
 8. apersson850
  Medlem Nivå 9
  Min DC 35 SF, som sattes in vid nyår 2005/2006, ser ut som den övre bilden.
  Köpt i Örkelljunga.
   
 9. A
  Medlem Nivå 5
  Jaha min första kommentar på detta bra och nyttiga forum.
  Jag tittade på Atmos.se och där står det att deras nya DC 30GSE och 40ian
  har dragregulator.Är det samma dåliga konstruktion som alltid har funnits?
  Jag hade tängt mig en baxi 30 men rörisen tycker att en atmos 40 passar bättre till mina 2600 liter i huvud tanken +500 i tekniktanken. Någon som har något för eller i mot.
   
 10. apersson850
  Medlem Nivå 9
  Min DC 35 SF har dragregulator, med sedvanlig konstruktion. En lucka som lyfts med en länk. Men den är bara intressant de få gånger man eldar utan ström. Med ström sköts regleringen av effektuttaget genom att Laddomaten shuntar in kallare vatten vid hög effekt och slutligen genom att fläkten stannar. Regulatorn har ingen större betydelse då. För övrigt passar den utmärkt till mina 2250 liter, men jag kan tänka mig att en modell 40 vore bättre till din volym.
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: