Byggahus.se

Ventilering av takfot till mögelangripen vind

 1. H
  Medlem · 2 inlägg

  Husrenoveraren

  Medlem
  Jag har en hel del svart- som vitmögel på vindens innertaket (kallvind) i mitt nyinköpta hus från 1974. Ventilationen inne i huset är av typen självdrag, dock helt utan friskluftsventiler. Enligt besiktningsmannen har varm och fuktig luft nått upp till vinden och därav har mögelangreppet uppstått.
  Nuvarande ventilation av vinden har bestått av en ventil (15X15 cm) i vardera kortsida. Hela långsidorna har varit "oventilerade" pga att tidigare ägare isolerat ända ut till takfoten med gullfiber. Jag har nu fått rådet att ta bort denna isolering och öppna upp för ventilation längst hela långsidorna.

  Jag har sökt efter tips i detta forum och fått klart för mig att ventilationsgliporna bör tätas med insektsnät och att avståndet mellan isoleringen på vinden och innertaket bör vara minst 3-5 cm.

  Min fortfarande obesvarade fråga är hur stora glipor jag bör ha i min takfot? Takfoten är 50 cm bred och den består av plank vilka har en bredd om ca 7 cm. Jag hade tänkt öppna upp ett flertal mindre springor mellan dessa plankor så att en öppning om totalt ca 10 cm uppstår. Min fråga är nu om detta räcker? Bör jag ha en bredare eller smalare totalglipa i min takfot?

  Jag är mycket tacksam för alla typer av kommentarer och förslag från er alla.
   
 2. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 28 373 inlägg

  MathiasS

  Medlem

  Re: Ventilering av takfot till mögelangripen vind

  Det man gör för att lösa detta på ett relativt enkelt sätt är att:

  1. Flytta undan isoleringen och montera masonit på distanser mot undertaket. Detta skapar en luftspallt ända ner till takfoten, mellan isolering och tak.

  2. Köp sk möggelstoppers - här kan du se hur man installetar dessa: http://alltombostad.msn.se/gds/6/723/

  3. lägg tillbaka isoleringen
   
 3. G
  Medlem · 19 inlägg

  Grundlig

  Medlem

  Re: Ventilering av takfot till mögelangripen vind

  Hej. Jag har drabbats av exakt samma öde. Har nu åtgärdat felen. Började med att ta bort brädorna som täckte, sågade till masonitskivor som passade mellan talstolarna och 1 meter långa. På dessa spikade jag 30mm lister längs ytterkanterna för att skapa ett avstånd till takets undersida. Sköt sedan upp dessa från utsidan. Installerade sedan en ventilation i varje takstol vilket var mycket enkelt. Tog bort takpannan, sågade upp ett hål 10*8cm och monterade ventilen enligt bruksanvisning men 5 skruv. Kvarstår nu att ta död på svamparna. Det svart/vita angreppet stoppas för gott med Boracol enligt experter.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.