Byggahus.se

Ventilera källare (radon och svag lukt)

 1. J
  Medlem · Norrköping · 608 inlägg

  Jotsat

  Medlem
  Vi har problem med markradon i källaren och instängd luft. Huset är på 70kvm, lika stor källare. 300cm i takhöjd på boutrymme, 190cm i källare. Idag är källaren outnyttjad, men torr och "fin" efter dränering+isolering. Luktar dock lätt av "källare". Tanken är att använda utrymmet bättre, primärt till tvätt och förråd. Luftavfuktare finns, men suger typ ingenting efter dräneringen.

  Självdrag med separata (vad jag sett) pipor via skorsten. Två pipor till källaren. Eldar ca 1-2kbm/år, annars värmer LLVP övervåning till 22C och element i källaren till ~18C.

  Förra vintern långtidstestade vi för radon och fick 350Bq/m3 på boutrymme och 750Bq/m3 i källare. Konsult kom och mätte källa och fick 29000Bq/m3 i lerjorden utanför, 0 från material. Läckage in vid rörgenomföringar etc. Rådet blev "Förbättra ventilationen genom att montera tilluftsventiler i samtliga rum förutom kök och tvättrum. Se till att frånluftskanaler i bad och garderob (bör vändas till tvättrum) i källaren fungerar. /.../ För att hindra radon, gjut om golvet... alt. installera radonsug (ca 35000kr)". Radonbidraget är på väg tillbaka, så varför inte börja med ventillation tänkte jag.

  Kanalerna i källaren är i asbest, så de tar man inte bort så enkelt. Fukt i tvättstugan är dock inte ett reellt problem, så har inga problem att ha kvar frånluftsventilerna i skorstenen som de är.
  • Dock, jag vill ha lite forcerat flöde eftersom målet är att primärt ventilera ut radon och få lite byte av luft. Hur uppnår jag det?
  • Fläkt i en pipa? Ovanpå som suger i båda piporna som går till källaren? Hur fungerar det då med eldning?
  • Inga tilluftsventiler finns någonstans i källaren... Hur många och modell föreslår ni och var?
  • Kan ju sätta i en vanlig fläkt genom yttervägg, men då bör jag väl stänga piporna i skorstenen och ändå öppna upp tilluft? Vilket flöde bör det då vara på fläkten?
  Kan stänga en (idag otät) källardörr ner från boutrymme om det spelar roll.
   
 2. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Har du totaldränerat huset och en brunn på utsidan där dränrören går in
  Hur är det med stuprören vart går dom ??
   
 3. J
  Medlem · Norrköping · 608 inlägg

  Jotsat

  Medlem
  Totalt, ja. 100mm Pordrän med Optiwebduk. Hängrännorna går ner i backen och ut i kommunalt dagvattennät. Helt nytt dagvatten ut till tomtgräns o helt nytt i gatan av kommunen. Brunnarna sitter på utsidan.
   
 4. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Men går dränvatten ut till kommunalt även det frän dränbrunnen rakt ut med påkoppling dagvattenrör längre bort
   
 5. J
  Medlem · Norrköping · 608 inlägg

  Jotsat

  Medlem
  Yes, dränbrunnen går på dagvattenledningen precis innanför tomtgräns. Dagvattnet går till separat brunn o sen ut till dagvattennätet i gatan. Ingen pumpbrunn, det var tydligen för mig otroligt onödigt enligt firman som gjorde dräneringen.

  Varför är dräneringen intressant i detta fall, vad missar jag?
   
 6. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Det med markradon som du säger att du har , för att få bort markradon kan man använda en brunn med en fläkt som suger ur drönrören , dom fungerar som filter mot jorden
  Och det är otroligt effektivt , blir rent i även källaren p-g-a undertrycket
  Kan du använda något tror du , ävensom att det måste vara ett vattenlås eller backventil på röret
  Det går att få till det på annat sätt
   
 7. J
  Medlem · Norrköping · 608 inlägg

  Jotsat

  Medlem
  Hmm, är kanske slö. Du menar inte vanlig radonbrunn som man sätter utanför huset, utan att man suger i dränrör via typ rensbrunnen eller dränbrunn? Känns knas rent spontant Backventil på röret som ansluter till dagvattnet och hermetiskt tillsluta dränbrunnen så att man inte suger därifrån?

  Får ändå inte till principen. Det innebär väl att man suger lika mycket ifrån trädgårdssidan som från husgrundssidan?

  Har du typ någon länk för jag kan kolla mer?

  Hur som helst vill jag ha igång ventilationen i källaren och tar tacksamt emot förslag även om det :)
   
 8. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Med den radomhalten i mark som du säger så kommer du inte att få bort det till den nivå som behövs
  Den kommer in genom rörgenomgångar väggar e.t.c. p-g-a- undertrycket i huset , det sugs in .
  Har själv 10 000 under plattan , inne källaren 600 , slog två hål ner under och satte ner rör 100mm till en fläkt som suger under plattan ,med 1,5 mm undertryck , nu är det 60 enligt kommunens datamaskin
  Någon länk har jag inte , men en egen konstruktion som fungerar utmärkt , en förenklad skiss

  Det finns markradonbrunnar att köpa , men för att vara effektiva ska det ligga dränrör runt husets platta , inget gratis , därav frågan om din dränering
   
 9. J
  Medlem · Norrköping · 608 inlägg

  Jotsat

  Medlem
  Liten uppföljning på denna gamla tråd.

  Jag installerade Pax EOS 100h för ett par månader sedan. Ett mini-ftx-aggregat som vid behov förvärmer luften till 18C och har ett maximalt flöde på 22l/s. Installationen var i stort enkel, men de parallella utblåsen ställde till det lite eftersom de var tvugna att vara exakta både inne och ute.

  Kortare rördragning inomhus och ytterligare och nu har resultatet av en snabbmätning kommit. I källaren sjönk värdet från 750Bq/m3 till 350 och i boutrymmet från 350 till 140. Får se om vi går vidare med radonsug också eller om vi nöjer oss med ventilation.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.