Byggahus.se

ventiler vid källare?

 1. A
  Medlem Nivå 1
  Hej, såg att pax hade tillluftsventiler med fläkt, detta måste ju vara rätt så bra vid tvättstuga?.

  Men vid bastu utan dusch, behöver man ha en sån där också?, eller räcker det med en vanlig ventil?

  Mvh Micke
   
 2. A
  Medlem Nivå 10
  Beror litet på. Vi har en toppfläkt som suger ur källaren och ett antal tilluftsventiler (tallriks) i väggarna.
   
 3. A
  Medlem Nivå 1
  Hej, okay, vad är en toppfläkt?, man kanske bara behöver en pax fläkt i tvättstugan, kanske lite överkurs och ha en sån vid bastun me, men en tillluftsventil från pax får det bli, ska man ha med manuell eller?

  Mvh Micke
   
 4. J
  Medlem Nivå 15
  Har de verkligen tilluftsventiler med fläkt? Det känns inte som en bra idé, på det viset skapar man ju ett övertryck inomhus och riskera att fuktig luft trycks ut i väggar och tak om det inte balanseras upp med en ännu kraftigare frånluftsventilation.
   
 5. A
  Medlem Nivå 1
  Japp, dom har det, läste på nån sida om pax fläktar, men hur funkar frånluft då?, kanske skulle läsa tråden om ventilation :)

  Då får det nog bli en vanlig

  Tack

  /Micke
   
 6. J
  Medlem Nivå 15
  Det absolut vanligaste är ju små frånluftsfläktar som sitter i badrum och liknande. De drar ut den fuktiga luften, och tilluft sugs in av sig själv på grund av udertrycket i huset genom tilluftsventiler i andra rum. Sätter man en fläkt som trycker in frisk luft i huset så har man ingen bra kontroll över var den fuktiga inomhusluften tar vägen. Att sätta en tilluftsfläkt i ett våtutrymme vore direkt felaktigt av det skälet.
   
 7. A
  Medlem Nivå 1
  okay, nu är jag me, dom tilllufts ventilerna man sätter i källare, kan man ha nån isolering runt rören fall om man får kondens, eller är det nåt man inte ska ha??, tänker på eftesom jag har isolerade väggar.

  /Micke
   
 8. J
  Medlem Nivå 15
  Om du har isolerade väggar så blir ju tilluftsrören automatiskt isolerade när det går genom väggen. I vilket fall är det inte så känsligt med isolering i det här fallet, kondens är inget man riskerar i det här fallet.
   
 9. A
  Medlem Nivå 1
  Okay, tack för svaren

  Mvh Micke
   
 10. S
  Medlem Nivå 1
  Man ska monera tiluftsrören så att de "lutar" svagt utåt så eventuellt kondensvatten rinner ut på utsidan istället för in i huset..... men som sagt har du isolerade väggar så är det nog lugnt... ett tips bara.
   
 11. J
  Medlem Nivå 15
  Nu är det ju i frånluftsrören man riskerar kondens, inte i tilluftsrören. Men du har ju en poäng med att det är vettigt att luta dem utåt.
   
 12. S
  Medlem Nivå 1
  Jo det är ju sant.... läste det i instruktionen till pax tilluftspaket...