Ventilationslösning i radhus med 4 PAX. Hur hade ni gjort?

711 läst  5 svar

 1. S
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Jag har funderingar om vilken typ av ventilationslösning som rekommenderas i 3-vånings radhus med självdrag.

  Vi ska bygga om badrum/bastu och tvättstuga på bottenvåningen.
  Idag drar det redan kallt under vintern, speciellt på bottenvåningen under höst/vinter/vår så vi måste ställa ner ventilerna nästan helt (främst i vardagsrummet) annars blir det för kallt helt enkelt.
  På sommaren är det knappt någon ventilation alls, vilket ju är vanligt vid självdrag.

  Scenario radhuset idag
  Kallvind, snedtak: Öppen spalt längs ena långsidan, ca 8m x (5cm?)

  Frånluftventiler i egna kanaler ut genom taket. 3+3 totalt.

  Övre våning: Toa och klädkammare, självdrag
  Mellanvåning: Toa (PAX Calima) och köksfläkt
  Bottenvåning: Tvättstuga och toa, självdrag

  Tillluft, Fresh TL80
  5 x sovrum och vardagsrum

  Funderingar:
  Nu när vi ska göra om badrum, toa och tvättstuga är det som jag förstår det brukligt att sätta in en t.ex. PAX-fläkt i varje utrymme. Det innebär 3 PAX-fläktar ytterligare. 4 totalt i huset alltså, plus köksfläkt. En PAX Calima t.ex. går på lågvarv hela tiden och kommer att skapa ett stort undertryck i huset och speciellt under vintertid skapa rejält drag i ventilerna. Sommartid är det ju önskvärt men inte under vintern. Helst hade man väl velat ha ett FTX-system men det låter oerhört krångligt att dra rör i vårt hus.
  Vad rekommenderar ni här för lösning? Vad hade ni gjort? Helst enkelt och inte alltför kostsamt.
  Ska man skaffa fläktar som inte har konstant lågvarv utan står stilla när de inte behövs? Kanske med kallrasskydd? Och buller vill man ju inte ha i onödan...

  Tacksam, för idéer!
   
 2. B
  Medlem · Nivå 17
  Det behövs ju alltid en luftomsättning för att både hus och människor ska må bra. Däremot ska man ju inte ventilera mer än vad som krävs, dvs. att all luft byts ut på två timmar.
   
 3. T
  Medlem · Nivå 7
  Satte nyligen in fläkt i källaren (tvättstuga) för att få lite luftombyte. Det gjorde stor skillnad på att gå från i princip noll omsättning till en Intellivent som snurrar på lågvarv.
  Var inne på först att koppla någon form av tidsur på fläkten för att ha den avstängd några timmar om dagen, men nu i efterhand ser jag inte anledning till att ha det så. Intelliventen är såpass lätt att knappa in fläkthastighet på att den lika gärna kan snurra konstant och varva upp när den själv känner för det.
   
 4. E
  Medlem Nivå 1
  • Laddar…
 5. S
  Medlem Nivå 1
  Ingen dum ide! Ska kolla lite mer på såna här små värmeväxlare. Mitusbishin verkar ju prisvärd, dock riktigt stor och klumpig. PAX Mistral verkar liten och smidig men kostar ju betydligt mer... Styrning tillkommer...
  Funkar dessa bra?

  Funderar på att ta in en ventilationsfirma som kan rekommendera lite olika lösningar. Kanske att man sätter en fläkt på taket som suger ut luften ur alla 3 badrummen (om man binder ihop ventilationsrören). Fördelen är att luften sugs ut ut rören istället för att luften via PAX:ar trycks ut genom eventuellt otäta rörskarvar ut i kallvind etc.
   
 6. useless
  Självbyggare · Nivå 21
  Tänk på att de där miniaggregaten ofta saknar avfrostningsfunktion, så det är inte säkert att dom klarar så många minusgrader vid kontinuerlig drift.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: