Byggahus.se

Ventilations ansvar i bostadsrättsförening.

 1. B
  Medlem Nivå 1
  Bor i en liten förening bestående av 3 lägenheter och en källarlokal. (Villa som är ombyggd till brf)
  Föredetta villa ägaren äger 1 av lägenheterna och
  Källarlokalen som är inredd med kök och badrum sen tidigare.
  Då inte källarlokalen uppfyller kriterier att vara en bostadslägenhet så får man ju inte enligt lag bo permanent där.
  Nu vill han bo där permanent och tycker att det är bostadsrättsföreningen ansvar att stå för att fixa fungerande ventilation i kök och badrum.
  Är det verkligen föreningens ansvar?

  Vi i styrelsen har enbart godkänt att han får bo i källarn i Max 3 månader medans han renoverar den andra lägenheten- snart 1 år sen nu.
   
 2. C
  Medlem · Nivå 18
  Svaret är nog till stor del beroende på hur källarlokalen är upplåten.
  Ingår den i f.d. ägarens bostadsrätt (och är det i så fall som en del av bostaden eller som en biyta av något slag), hyr föreningen ut den, eller är den bara till "låns"?
   
 3. T
  Medlem · Nivå 11
  Står den som lägenhet eller lokal i era register?Står den som lägenheten så skulle jag säga att de är föreningens ansvar. Är det däremot en lokal som han äger får han bekosta ombyggnationen själv ifall han får godkänt av er.
   
 4. B
  Medlem Nivå 1
  Tack för svar. Den står som som lokal!

  Det är det vi har sagt också om brf:en ska godkänna att bo där får du bekosta ombildandet själv med ventilation m.m
  Men nu hävdar han att bostadsrättsföreningen ska stå för det. Vart vänder man sig för att få detta riktigt? Haft problem sen vi flytta in med han så skulle behöva nått som understryker detta.
   
 5. B
  Medlem Nivå 1
  källarlokalen är privatägd av han sen han ombildande villan och den står som lokal i stadgarna.
   
 6. C
  Medlem · Nivå 18
  Jag antar att du menar att han äger bostadsrätten till lokalen, och att den är upplåten som en självständig bostadsrättslokal med ett eget andelstal(?)
  Ni bör dubbelkolla upplåtelseavtalet för att säkerställa vad som står där angående ändamålet för vilket bostadsrätten är upplåten. Stadgarna är inte rätt ställe att kolla på för att avgöra det. I och med att den är inredd med kök och badrum så finns det ju en viss risk att den är upplåten som bostad, och då ligger åtminstone initialt (vid tiden för upplåtelsen) ansvaret på föreningen att se till att den är användbar för det syftet.

  En "ombildning" av bostadsrätten är en potentiellt komplicerad process som handlar om mycket mer än ventilation, och som givetvis inte skall finansieras av de medlemmar som inte har någon nytta av ombildningen.

  Med det sagt så är faktiskt kraven på ventilation mycket högre för en lokal som är avsedd att vistas i än en bostad.

  Ett lämpligt ställe att söka stöd i sådana här frågor är någon av de organisationer som finns för bostadsrättsföreningar - Bostadsrätterna (http://www.bostadsratterna.se) eller Fastighetsägarna (www.fastighetsagarna.se). Deras rådgivning riktar sig ju dock så klart primärt till deras medlemmar, så en förutsättning kan vara att ni måste gå med i deras organisation för att kunna få hjälp. Ni kan också kolla med föreningens ekonomiska förvaltare om sådan finns, om de har några bra kontakter för juridisk rådgivning.
   
  Redigerat 13 dec 2019 00:49
  • Laddar…
 7. A
  Medlem · Nivå 7
  Värt att ha med sig är att det även är bygglovspliktigt att ändra en lokal till en bostad. Och då ska frågor som ventilation, utrymning, ljus, ljud osv utredas.
   
 8. H
  Moderator · Nivå 25
  En sidofråga då är ju vad han tänker göra med sin lägenhet som ligger ovan jord? Tänker han hyra ut den eller sälja?

  Uthyrning bör ni stoppa. I en så liten förening blir det ju kritiskt viktigt att ha "riktiga" medlemmar i alla lägenheter. Annars kommer det bli svårt att få ihop en styrelse.
   
 9. B
  Medlem Nivå 1
  tanken är att han ska sälja den, men den har varit ute till försäljning i 6 månader utan resultat. Nä uthyrning är utesluten.