Byggahus.se

Ventilation över nock för att minimera lukt från tvåkammarbrunn

 1. M
  Medlem · 257 inlägg
  Hej!

  Vi har sommarställe i Stockholms skärgård med en viss lukt från tvåkammarbrunnen. Jag kom in på en e-handelssajt för avlopp (Avloppscenter) där de hade följande bild:

  Vi har ingen sådan ventilation över nock. Om jag har förstått det rätt så har vi ingen ventilation på rören utan de är stängda och går vidare till tvåkammarbrunnen.

  Således till min fråga;

  Skulle det fungera likväl att sätta en t-koppling och ett stående ventilationsrör över nock där avloppsröret kommer ut från huset vidare mot tvåkammarbrunnen? Skulle man uppnå samma effekt som bilden? Skillnaden mot bilden är att de har stående ventilationsröret längst bort från tvåkammarbrunnen, dvs med fall som gör att vattnet aldrig skulle "ta sig" till där ventilationsröret går upp.
   
 2. S
  Renoverare · Västergötland · 28 inlägg

  skalman76

  Renoverare
  Hej!
  Om det inte bubblar i dina vattenlås i t.ex. tvättställ eller diskbänk när du spolar i toaletten så finns det en avloppsluftare på något sätt i huset. Jag har aldrig varit med om att man bygger ett avloppssystem utan luftning, det fungerar helt enkelt inte. Sedan behöver den inte alltid gå ut över yttertak, det kan finnas en vakumluftare på vind t.ex.
   
 3. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 28 394 inlägg

  KnockOnWoodPremiumikon: Hand

  Grundstött
 4. M
  Medlem · 257 inlägg
  Vi har ingen vattentoalett (har en Separett Villa 9000)

  Jag var uppe på vinden det finns lite ventilationsrör som är öppna på vinden. Jag måste kolla under huset hur de hänger ihop.
   
 5. S
  Renoverare · Västergötland · 28 inlägg

  skalman76

  Renoverare
  Om du har öppna avloppsrör på vinden så kan det mycket möjligt vara där som avloppet ventileras.
  Skulle rekommendera att antingen komplettera dessa med vakumavluftare eller dra ihop dem över tak då de kan orsaka just luktproblem om de står öppna inomhus.
   
 6. M
  Medlem · 257 inlägg
  Hantverkarna drog ventilationen från Separett-toaletten till vinden där det finns möss och täckt över med lite isolering.. De skulle dra det ut för att sedan gå rakt upp ovanför nock. Suprise! :sweat:

  Jag har ett ytterligare ventilationsrör som går lite längre bort (yttervägg vid hallen, bredvid badrummen) men jag tror inte det är inkopplat till något men det måste jag undersöka under huset nästa gång jag är ute..
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.