Byggahus.se

Ventilation i självdragshus

 1. CissidaSilva
  Medlem Nivå 1
  Fixar 70-tals hus med självdrag.
  Vi har bytt fönsterna och bytt till ny vindpapp och panel samt blåst in pappersull i taket.
  Nästa steg är nu ventilationen då det är dålig luft tycker vi. Nyköpta fönstren har luftspalter ovan som vi kan öppna och stänga.
  Utöver det så finns det frånluft i båda badrum/toalett samt tilluft i tvättstugan ”hål i vägen” och även köksfläkt som är något slags självdragsdon.
  Vad skall vi göra för bättre luft?
  Paxfläktar i badrum skall in tänkte vi. Men vad kan vi göra med köksfläkten och/eller finns det något enklare system att sätta in som omvandlar kalluft till varmluft och drar in.
  Tänker mig någon slags ventilationssystem som gör luften klar och härlig men inte drar in kall luft utifrån.
  Tacksam för förslag.
   
 2. sunnis
  Medlem Nivå 7
  tilluft i tvättstugan lät inte helt rätt.

  Ska du uppnå önskat läge med att ha ett ventilationssystem som gör luften klar utan kall luft utifrån så är FTX att det bästa. Du kanske kan bygga systemet i olika etapper.

  Grundén är oavsett luft ska dras från smutsiga utrymmen (Kök, badrum, tvättstuga, klädkammare) via frånluftsdon och tillluft ska sedan tas från utrymmen som sovrum, vardagsrum. Har man inte återvinning via FTX system så får man ta tilluften via "hål i väggen" som i väggventiler har man FTX så behöver tilluften gå i egna ventilationskanaler där den tas från ett FTX aggregat som återvinner värmen från den ofräscha luften från frånluften.

  Var tar frånluften ivägen från badrumen? Går de in i en pipa i murstocken? Köksfläkten ska oavsett vara ett helt eget system, matos har inget i den övriga ventilationen att göra.
   
  Redigerat 1 dec 2019 08:21
 3. N
  Medlem · Nivå 12
  Om det inte är Pax-fläktar i badrum etc vad är det för frånluft?
   
 4. CissidaSilva
  Medlem Nivå 1
  Ventilen i väggen (tilluft) i tvättstugan har alla 231 fastigheter i området så jag vet inte om det va fel på 70-talet.
  Systemet du beskriver har vi läst en del om och det kanske lutar åt att kolla upp det närmare. Tack!
   
 5. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 20
  Är det enplanshus så är det ganska enkelt att installera ett FTX system i efterhand.

  Har man mycket fukt i tvättslugan så är det bättre att köra en kondens/värmepumps torktumlare eller en avfuktare istället för att överventilera
   
 6. CissidaSilva
  Medlem Nivå 1
  Glömde skriva att det är tvåplans radhus. Vi har inge problem med massa fukt i tvättstugan för vi torktumlar väldigt sällan. Men PAX och FTX verkar vara det som gäller när jag läser och får svar. Tack!
   
 7. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 20
  FTX är ett enkelt aggregat för värmeåtervinning och kanalsystem. Det blir ett rör för luft till varje rum från aggregatet. Det kan då vara mer eller mindre omfattande att få in dessa rören som är det jobbiga