Byggahus.se

Ventilation i bastu med ytterväggar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Planerar bastu och har lite bry med ventilationen. Se bild... Vad tror ni - alternativ 1 (tilluft genom yttervägg och frånluft genom yttervägg) eller alternativ 2 (tilluft under bastudörr och frånluft genom ventil, dock på samma vägg). Eller andra förslag!? Tacksam för hjälp!

  /Michael
   
 2. Alfredo
  Besserwisser · Nivå 18
  Dåligt med svar så jag försöker. Kanske får igång diskussionen i alla fall.

  Jag tror inte på alternativ två. Känns som att luftcirkulationen i "bortre" delen av bastun blir dålig och att luften mest skulle följa dina pilar. Finns en del bastuexperter här så hoppas de "tittar in".

  Välkommen till forumet för övrigt!
   
 3. M
  Medlem Nivå 1
  Tackar så mycket!
   
 4. W
  Medlem · Nivå 7
  Till luft under aggregatet och från luft i båda hörnen på motsatt sida i takhöjd med skjutlucka för reglering av ventilation.
   
  • Laddar…
 5. M
  Medlem Nivå 1
  Tack för ditt svar. Har skannat nätet och det du föreslår verkar vara den generella rekommendationen. Men i mitt fall innebär det att tilluften kommer utifrån och även en av frånluftsventilerna sitter på yttervägg, vilket tydligen ska vara problematiskt.
   
 6. F
  Medlem Nivå 1
  Frånluft går väl även om bra att sätta under översta laven? Det ger en jämnare värme i hela bastun.
   
  • Laddar…
 7. Buildgates
  Tillbyggare · Nivå 8
  I vår bastu har vi både tilluft och frånluft via yttervägg. Tilluftsventil nära golvet intill aggregatet, frånluft genom ventil nära taket på motstående sida. Det är viktigt att luften flödar förbi aggregatet, annars kan överhettningsskyddet lösa ut. Vi har satt en plastremsa under dörren för att förhindra att luft sugs in den vägen istället för genom tilluftsventilen.
   
 8. W
  Medlem · Nivå 7
  Tja vad ska man svara på den?
  Om du läst att det är problematiskt, så kanske du kan läsa dej till en lösning på samma sida.
   
 9. Haara93
  Medlem Nivå 2
  Alltid tilluft vid aggregatet, sen frånluften beror lite på hur du har i övriga huset, har du ett undertryck i huset kommer frånluftventilen i yttervägg agera tilluft. Bästa hade varit om du kunde ha tilluften i yttervägg under aggregatet och frånluften i yttervägg högt upp, samt en tät dörr.
  Hade du haft mekanisk frånluft så montera man den långt ner mot golv och tilluft åvanför aggregatet, den lösningen ger en riktigt jämn värme i hela bastun!
   
 10. M
  Medlem Nivå 1
  Ok, tack. Då ska det förhoppningsvis fungera med till- och frånluft genom yttervägg.
   
 11. M
  Medlem Nivå 1
  Tack för tips. Då satsar jag nog på till- och frånluft i ytterväggarna. Dum fråga, men vad är det som avgör vad som blir till- respektive frånluft? vilken höjd man sätter dem?
   
 12. Alfredo
  Besserwisser · Nivå 18
  Det blir nog bra. Det jag tror man bör undvika är att ha en ventil mot utsidan och en mot omgivande rum. Alltså antingen både till och frånluft på ytterväggen eller båda mot omgivande rum. Husets övriga ventilation kan nog störa annars.

  Tillufft sätter man lågt där det är kallt, gärna under/bakom aggregatet, frånluft högt, långt borta. Då varm luft stiger blir flödesriktningen "automatisk".
   
  • Laddar…
 13. M
  Medlem Nivå 1
  Toppen, stort tack!
   
 14. Alfredo
  Besserwisser · Nivå 18
  Glöm inte att återkomma med rapport om hur bra det blev! Vi gillar återkoppling här. Och vi gillar bilder! :)
   
  • Laddar…
 15. S
  Medlem Nivå 7
  Jag håller inte riktigt med er andra. I en liten bastu för hemmabruk skall man inte överdriva behovet av ventilation, jag är övertygad om att de flesta hade klarat sig helt utan(!), det räcker med det luftbyte som sker när man går in och ut. Men när man väl bygger kan man lika gärna sätta in det, och sätt så frånluft lågt, t.ex. under lavarna diagonalt mot aggregatet. Du vill inte bli av med den varma luften högt upp. Om man nödvändigtvis måste ha tilluft och frånluft utifrån se åtminstone till att du kan stänga alla ventiler ordentligt när du inte använder den och under uppvärmningen.