Ventilation för 50 kvm komplementsbyggnad...

6k läst  26 svar

 1. 1
  Medlem Nivå 3
  Bygger ett hus från CA-boden, blir tätt som en krabbröv med ångspärr och ångbroms (badrum), så ventilationen blev helt plötsligt ett problem. Huset är 50 kvm, men övervåning med 170 cm som högst blir också "boyta" med sovrum där två vuxna och två barn kommer att sova, varje sovrum har väggventil med 100 mm diameter och mekanisk reglering som stänger ner till max 20% vid kyla.

  Bör nog ha någon ventil på nedervåning motsatt sida av kök/badrum, motsatta sidan kommer också ha braskamin med egen tillluft (inte utsatt).

  Först tänkte jag montera en badrumsfläkt på väggen som går automatiskt vid fukt, men att den ska gå konstant med 1 cm springa under badrumsdörren för att suga luft från ventilerna, sedan tänkte jag att man kan väl dra ett aluminiumrör i taket med lite fall (fukt) till köksfläktens imkanal som går rakt igenom väggen och installera en kraftigare köksfläkt som kan sköta både kök och badrum? Jag gillar tanken på att köra ett utblås på kortsida och jag ogillar att göra hål i taket, då man måste köpa ny plåt.

  Fel tänkt? Någon som vet en fläkt som skulle passa?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  huset.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  skiss.jpg
   
 2. GoForIt
  Medlem · Nivå 13
  Jag tror inte du får koppla ihop köksventilationen med annan ventilation av brandskyddsskäl.
  Så en fläkt i badrummet, och en i köket är det normala valet.
   
 3. 1
  Medlem Nivå 3
  Nej,det kanske är fel. Svårt att fatta hur ev eld kan backa i 2 meter aluminiumrör och göra skada?
   
 4. J
  Hobbysnickare · Nivå 13
  Du kan väl ta hål i badrumsväggen istället ?
   
  • Laddar…
 5. 1
  Medlem Nivå 3
  Absolut, det var ursprungsidén, men så rek en snubbe ovan lösning, gillade idén, som något 4 till ett system (ni som kör hoj fattar). Gillar färre hål!
   
 6. jackt
  Allvetare · Nivå 16
  Hade en Lgh på 90-talet som man styrde all ventilation via köksfläkten. Vet inte om hur det var kopplat å så, om det var ett eller två rör som gick upp i köket. Fläkten var en futurum (Franke idag?!)..
   
  • Laddar…
 7. Oldboy
  Medlem · Nivå 12
  Hål i gavel istf tak kan jag förstå. Tänk dock på att matos fr kök/fläkt lätt kan ta vägen in genom ev tilluftsventil på samma gavel, (beroende på väder).
  Tror även att fläktens funktion blir bättre med ett vertikalt rör. Men det går ju att sätta på utanför väggen och dra upp över takkanten, med "kinahatt" på.
   
  • Laddar…
 8. 1
  Medlem Nivå 3
  Frågan är hur långt avstånd det behöver vara? Inluft kanske 3 meter ifrån utluft.
   
 9. D
  Medlem Nivå 1
  Hej hej..

  Ta en titt på http://www.energybuilding.se de säljer Lunos ventilations system som bygger på till och från luft med värmeåtervinning i väggventils format.
   
 10. J
  Medlem Nivå 1
  Hej
  I mitt nybyggda gästhus (48 m2) satte jag en liten FTX-klump: "PAX EOS 100 H" i badrummet med ett par utblås i sovrummet i husets andra ände. Funkar bra för gästhus men kanske för klen om ni bor många. Men den kostar under 10.000 spänn.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG00391b.jpg
   
  • Laddar…
 11. B
  Medlem Nivå 6
  Eld tar enklaste vägen och sprider sig i alla rikningar så långt den har kraft nog.
   
 12. 1
  Medlem Nivå 3
  Spännande, vi bor fyra i vårt hus, vet inte hur som krävs. Var är insuget (friskluft) och vart tar duschångan vägen?
   
 13. J
  Medlem Nivå 1
  • Laddar…
 14. 1
  Medlem Nivå 3
  Tack! Spontant är denna svar på ALLT? För bra för att vara sant? Detta utblås kan man sedan splitta och fördela rätt frikostigt till sovrum och vardagsrum mm. Måste läsa hur mkt den sprutar ut och vad rek för oss. Detta innbär att jag får köra separat spisfläkt, men med bas på tråden lutar det åt det i alla fall...
   
 15. Swebreeze
  Renoveringsnovis Nivå 5
  Hur upplever du ljudnivån av denna?
  Tänkte ev installera en i källaren, men även funderat om man ska installera en på övervåningen i våran walk-in-closet som ligger vägg i vägg med våran säng... :thinking:
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: