Byggahus.se

Ventilation enplanshus med källare

 1. Tommytommytommy
  Medlem · 90 inlägg
  Tack för att du delar med dig av egen erfarenhet (y)

  Jag har spaltventiler under fönstren i sovrummen och vi har planerat byta fönster inom en snar framtid. Tänker att det blir bättre luft om jag gör hål i väggen istället eftersom man kan filtrera luften och få bättre flöde.

  Jag startade tråden eftersom vi fick mätresultat på radonmätning i huset, och i sovrummet i källaren var det 220 +-30 Bq. Övervåningen var bättre och hade 110 +-20 så årssnittet blev 170. Jag talade därefter med en firma som jobbar med ventilation och han tipsade om att förbättra ventilationen efter att jag förklarat hur det ser ut i dagsläget. Dessutom har jag en rörgenomföring för inkommande vatten i sovrummet i källaren som jag upptäckt kan bli tätare, så kan ju läcka in radon den vägen också.
   
  • Laddar…
 2. Tommytommytommy
  Medlem · 90 inlägg
  Tack för tips :cool:
   
 3. Snigla
  Maskot · Skåne · 7 565 inlägg

  Snigla

  Maskot
  Radon är inte kul, det är ju ett problem man inte vill ha!

  jo vi kollade på att ha ventilerna bakom elementen/under fönstren ist för klassiska hålet i väggen ovan/på sidan. Enda negativa var utseendet på utsidan (snyggare på insidan/osynligt.. otroligt icke estetiskt ute hehe.. hamnade ju mitt på väggarna).

  När vi beställde glasdörr/altandörr nyss fanns val för tilluft/spaltventil även på den:oops: så jag antar det görs än på fönster oxå. Jag vet dock inte hur mycket de släpper in (i jämförelse med andra). Det jag nämnde innan av ”gamla fönster”.. var bara att de var ofta lite otäta, även utan spaltventilet :)

  Är det markradon analare jag det gäller att täta det man kan och om halterna blir för höga så blir det Platon/Nivell invändigt och ventilerade golv/vägg.. så man får ut luften redan innan den kommer upp ur källaren :thinking:

  Eller är det byggmaterialet i huset?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.