Byggahus.se

Ventilation enplanshus med källare

 1. Tommytommytommy
  Medlem · 90 inlägg
  Jag håller på att se över ventilationen i vårat hus som är ett enplanshus på 86 kvm boyta med lika stor källare. Huset är byggt 1954 och värms upp med luft/vattenvärmepump.
  På entréplan finns det mekanisk frånluft. I källaren är frånluften två st Pax Calima som går dygnet runt.

  Jag har gjort en ungefärlig ritning hur jag har tänkt att ventilationen ska se ut. Någon som har förslag på ändringar eller ser det Ok ut?


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  D4F6E3B1-2B71-4224-BC2B-600D7B355C1B.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  83C9A393-A77F-4705-B7C1-73A0238F9BC3.jpeg
   
 2. oskar.valta
  Renoverare · Umeå · 271 inlägg

  oskar.valta

  Renoverare
  Så du kompletterar med två stycken tilluftsventiler, är det korrekt uppfattat?

  Då ser det ut som en fullt gångbar lösning.
   
 3. Tommytommytommy
  Medlem · 90 inlägg
  Ja, precis! Tänker Fresh TL100DE eller liknande.

  Okej, tack för input :)
   
  • Laddar…
 4. H
  Lösvirkesbyggare · Strängnäs · 645 inlägg

  håbbe1961

  Lösvirkesbyggare
  Hej, Förråd är normal frånluftsrum om man inte sover i dem, pannrum har du väl ingen eldning kvar i så den beroende på användning går till fl eller tl (förråd/boende)
   
 5. Tommytommytommy
  Medlem · 90 inlägg
  Hej!
  Precis, jag eldar inte i pannrummet så den ventilen är bara lite öppen. Har ventilen i sovrummet i källaren mest öppen för att få bättre sug i det rummet.

  Har ni någon input angående placering av ventilen i vardagsrummet? Jag har läst lite olika varianter var bästa placeringen är, och ovanför elementet verkar vara optimalt för att värma upp den kalla luften som kommer in. Pga möbleringen i vardagsrummet har jag valt annan placering istället.
   
 6. H
  Lösvirkesbyggare · Strängnäs · 645 inlägg

  håbbe1961

  Lösvirkesbyggare
  Placeringen av don bör vara så att luften går så lång sträck som möjligt i rummet dvs. från tilluft till frånluft / dörrspringa, gärna från låg (tf) placering till hög (fl) . Jag brukar undvika luftdon ovanför kudden i tak pga ljud
   
 7. Tommytommytommy
  Medlem · 90 inlägg
  Okej, då är placeringen i vardagsrummet ganska bra med andra ord? Dock var min tanke att sätta tilluften högt upp på väggen vilken kanske inte är optimalt då. Har en snubbe som kommer till veckan och ska borra hålet så försöker bestämma exakt placering innan dess
   
 8. Tommytommytommy
  Medlem · 90 inlägg
  Är det någon som har erfarenhet av obehagligt kallras när friskluftsventil inte placeras ovanför fönster?
   
 9. oskar.valta
  Renoverare · Umeå · 271 inlägg

  oskar.valta

  Renoverare
  Jag har alla mina friskluftsventiler, Fresh TL98 bredvid fönster och det är klart att man känner att det är kall luft precis vid/under ventilen. Därför är det bra att placera dem lite taktiskt utifrån möblering.
   
  • Laddar…
 10. Tommytommytommy
  Medlem · 90 inlägg
  Tack för svar!
  Okej, det låter bra!
   
 11. Tommytommytommy
  Medlem · 90 inlägg
  Någon som har något tips inför borrning för tilluftsdon i tegelvägg? Jag har fått en offert från firma som ska borra 4 st hål i väggen på 4900 kr. De pratade om att borra upp hålet från insidan av huset.
   
 12. H
  Lösvirkesbyggare · Strängnäs · 645 inlägg

  håbbe1961

  Lösvirkesbyggare
  Inget man gör själv, har haft betongborrare några gånger här också, så priset är nog helt ok
   
 13. Tommytommytommy
  Medlem · 90 inlägg
  Håller med dig! Har du någon erfarenhet av bullerdämpande tilluftsdon? Om jag förstått rätt är själva kanalen i något mjukare material som kan skäras av med kniv?
   
 14. H
  Lösvirkesbyggare · Strängnäs · 645 inlägg

  håbbe1961

  Lösvirkesbyggare
  Nä vi kör med ftx, men viktigaste är nog pollenfilter speciellt om man har grönska utanför, de är gjorda av plast så skulle npg köra med en sticksåg med blad för plastså de inte spricker sönder
   
  • Laddar…
 15. Snigla
  Maskot · Skåne · 7 565 inlägg

  Snigla

  Maskot
  Liten försynt fråga, har ni dålig luft/dålig rörelse?

  Har ni nya fönster i huset?
  Extraisolerat?
  Nya dörrar?

  Funderade bara om det var nått problem som sagt idag? (Allergier, dofter, mögel, fukt?)

  Ni har luft/luft som rör luften på entrévåningen (kanske även i källaren?), ni har inte så stort hus.. mer tilluft än många hus jag varit in i.. och ni har frånluft redan(!)..

  Har ni inte bytt fönster senaste åren är de väl som vanligt tänkta tillufthål (räknas släppa in spilluft ,därför man inte tätar gamla fönster / tvåglas hela vägen) också.. (brukar vara så i hus man brukat elda i med tidigare).

  Källaren däremot kan jag förstå att man kompletterat med paxfläktar (el liknande) och även öppnat upp ventilerna.. självdraget blir skitkasst när man byter värmekälla oftast.. vår luft i huset vi hade innan.. blev helt stillastående.. men då hade vi inga fläktar/pax..

  Hade ventgubbe på besök (pga luften i källaren), hen tyckte vi skulle iaf ha ett utsug på varje våning (Dvs i badrummet på entrevåning och i tvättstugan i källaren).. vi hade inga alls när vi flyttade dit.. fanns heller inte en enda tilluftventil på entrévåningen.. så rekommendationen var att ta upp några i varje del av huset. Även om luften var ok (enligt hen o mätningar) på entrévåningen.

  (Det behövde dock vara ett mer säkert luftombyte .. vi sov med fönster el dörr öppen året om hehe.. troligen därför luften var ”ok”. Stängde man, fanns ju ingen större mängd tilluft - bara fönstren...).

  Edit: såg att det stod luft/va värmepump (y) (läste luft/luft från början).. så vattenburen värme., uppe o nere :)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.