Byggahus.se

Vem mer än jag köper SKX-sladd?

 1. W
  Medlem Nivå 5
  Jag köpte några meter häromdagen för att byta sladd på en gammal golvlampa. En s.k klass 0-lampa med enligt dagens syn otillräcklig isolation och en rund ojordad stickpropp. Lampor av det slaget har inte fått säljas på många år och ojordade uttag har varit förbjudna i nya anläggningar sedan 1994.

  Nu är installationerna hemma hos mig äldre än så, därför passar den runda stickproppen i uttag hemma hos mig.

  Finns SKX kvar bara för oss fåtal som har gamla prylar? Alla senare prylar har ju antingen skyddsjord och kräver en treledare eller är i dubbelisolerat utförande med pågjutna kontakter.

  Finns det något ytterligare användningsområde utöver detta och fasta installationer av "pizzeriatyp"? :)
   
 2. udihow
  Medlem Nivå 5
  SKX används väl till dubbelisolerade apparater?
   
 3. useless
  Självbyggare · Nivå 24
  Ja, SKX går alldeles utmärkt att använda till dubbelisolerade prylar. Det är den sortens kabel som sitter på alla apparater med pågjuten eur-stickpropp.

  Dubbelisoleringen i sig kräver inte gjuten kontakt, men vill man ha det för användning i vanliga vägguttag så finns det färdiga sladdställ.
   
 4. prototypen
  Medlem · Nivå 21
  Det är den här lilla prylen, kallas isolersvamp, som gör lamphållare dubbelisolerade.
  Den skyddar trådarna från att skavas mot metallbussningen i lamphållarens botten.
  Resten av lamphållaren är i plast eller bakelit, är lamphållaren i metall ska man nog byta mot en i plast.
  SKX är ju i sig dubbelisolerad, två lager plast.
  Protte

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  P1060812.JPG
   
  • Laddar…
 5. W
  Medlem Nivå 5
  Ja alltså SKX, eller som den tycks heta på EU-nivå, H03VVH2-F är ju en av de vanligaste kablarna man stöter på, men jag menar att som lös sladd utan kontakter så torde det vara en väldigt nischad produkt i konsumentledet. Visst kan man montera en jordad stickpropp på en dubbelisolerad apparat, men det är inte helt elegant. Bättre då med ett sladdställ med pågjuten propp.

  Det finns förstås andra ändamål såsom intern ledningsdragning i lampor och apparater, men kan det vara särskilt många metrar som säljs till det..?

  Jag har inget emot SKX, jag ser bara inte användningsområdet.


  Jag har använt mig av sådana men det krävs större åtgärder än så för att få denna lampa dubbelisolerad. Den är helt av metall, har två lamphållare och enkelisolerade ledningar som förgrenar sig inuti.

  För den som vill göra sin lampa riktigt säker så rekommenderas denna artikel av Bo Siltberg:
  https://www.byggahus.se/el/renovera-gammal-ljuskrona-elektriskt
   
 6. useless
  Självbyggare · Nivå 24
  Ja, rent tekniskt är det som mellan-/internledare i lamport etc och då man ansluter lampan i ett gammalt hederligt lamputtag med rund propp. Biten närmast stickproppen får man använda ett färdigt sladdställ till.
   
 7. H
  Medlem · Nivå 6
  Nja, du kan köpa lampkontakten som lös hane (och hona), både för den gamla standarden och för DCL. Vad gäller DCL så är dessa kontakter alltid i jordat utförande (?), men där borde det väl vara OK att inte ansluta jordstiftet till SKX om den används som anslutningskabel till en dubbelisolerad lamphållare.

  För övrigt, borde det inte vara tillåtet att fast installera en apparat som inte drar mer än 2.5A (säg ett leddrivdon) med SKX?
   
 8. useless
  Självbyggare · Nivå 24
  Ja, det är frågan.
   
 9. H
  Medlem · Nivå 6

  Hittade citat från Bo.Siltberg i annan tråd:

  https://www.byggahus.se/forum/threads/dcl-kontakt-till-lampor.327644/page-3
  Duger för mig :)
   
 10. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Även om jag inte är jättenöjd med svaret.... Det är en eftergift för att DCL inte finns i ojordat utförande. I alla andra fall bör man använda en stickpropp som inte signalerar att apparaten behöver skyddsjord.
  Begränsningen 2.5 A ligger i eurostickproppen. SKX 0.75 mm² tål ca 10 A även om den blir lite varm.
   
  • Laddar…
 11. tommib
  Självbyggare · Nivå 22
  Ja, det och att SKX inte är godkänd för fast förläggning.

  Jag har iofs använt det på sekundärsidan på LED-drivdon när matningen till grendosan har varit lång (4 m). Funkar utmärkt till detta och vad jag kan bedöma så omfattas just den delen av installationen inte av de "normala" reglerna eftersom det är klenspänning.
   
 12. PNO
  Medlem · Nivå 14
  SKX utan pågjuten kontakt är ju klockren att använda till fönsterlampor. Det finns ju färdiga sladdställ att köpa med strömbrytare och stickkontakt, men då kan man ge sig på att varesig avståndet från stickkontakt till strömbrytare eller från strömbrytare till lampa är rätt. Lösningen är då att köpa ett sladdställ med stickkontakt och för lång sladd, en lös, dubbelisolerad strömbrytare och en rulle SKX. Bara att måtta upp och koppla ihop i rätt längder.

  Annars är SKX ett billigt och lättillgängligt alternativ till RKXB vid installationer på fordon när kraven är låga. Nu när det är LED-lampor i allt möjligt så duger ofta 0.75mm2 gott och väl vid korta dragningar på snöskotern osv.