Byggahus.se

Vem har rätt?

 1. C
  Medlem · 5 inlägg

  cantona

  Medlem
  Ska bygga ett hus på landet, vilket kommunen haft synpunkter på är "för modernt" och vill inte ge bygglov i nuläget. Husfirman säger dock att då tomten ligger utanför stadsplanerat område har kommunen inget att säga till om! Kommunen neka till detta. Vem har rätt??? Har nån några erfarenheter???
   
 2. M
  Medlem · 843 inlägg

  MrMagic

  Medlem

  Re: Vem har rätt?

  Enligt PBL skall huset passa in i omgivningen och anknyta till lokala förhållanden. Detta gäller såväl inom som utom detaljplan. Har samma problem fast omvänt, Kommun och Länsstyrelse säger Ok, men två grannar opponerar sig.
   
 3. B
  Medlem · 5 831 inlägg

  Re: Vem har rätt?

  Jag tror faktiskt din husfirma är lite överoptimistisk. Tyvärr...

  Inom område med detaljplan räcker det att uppfylla planföreskrifterna. Utomplans gäller i första hand att markägaren har rätt att hävda "pågående markanvändning".

  Om tomten är helt obebyggd kan du faktiskt skatta dig lycklig om du överhuvudtaget får göra något alls där (förutom att odla potatis).

  Om det redan står någon sorts människoboning på din tomt kan du inom rimliga gränser bygga om, bygga ut eller ersätta befintliga hus med helt nya. Men det är ingalunda fritt fram att bygga vad-som-helst, hur-som-helst.

  Om en tjurig byggnadsnämnd vill stoppa din byggdröm kan den ta hjälp av kompisarna på hälsa och miljö Du måste fixa vatten och avlopp HELT på Hmv:s villkor.

  Alltså: Försök vara diplomat, även om det tar emot. Förklara för stadsarkitekten fördelarna med huset som du tänker bygga. Och lyssna på hans/hennes invändningar. Du kanske kan ta med dig husfirmans arkitekt och låta proffsen stångas lite om "traktens tradition" kontra "samtidens arkitektoniska uttryck". :D

  I annat fall är risken att du blir rättshaverist. Men vill du pröva saken billigare än som regelrätt bygglov kan du begära förhandsbesked. Men märker du att tjänstemännen är negativa lär du misslyckas också med själva nämnden. Såvida du inte ringer upp dem och "lobbar" politikerna en och en...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.