Byggahus.se

Vem borde betala omlastningen, jag eller entreprenören?

 1. L
  Medlem Nivå 1
  Hej.

  Ska försöka vara tydlig med min fråga och dess förutsättningar.

  Har under flera år stridit mot myndigheter och grannar som satt sig emot bygget av vårt hus. Men nu är vi äntligen igång och huset skulle levererats idag. Men så blev inte fallet på grund av att entreprenören (nyckelfärdigt hus)i elfte timmen insåg att det inte fanns en tillräckligt framkomlig väg till den plats där de tänkt ställa lastbilen när väggarna skulle levereras. Detta insåg man i fredags kl 17.00 och valde därför att avboka leveransen vilket ledde till omlastning som de nu vill att jag ska betala.

  Tänkte därför höra om det finns någon som är insatt i branschen som kan berätta för mig vad som är rätt och fel.

  Till saken hör följande:
  Det går en asfalterad väg längs med en av kortsidorna av tomten.
  Det går en grusväg längs med en av långsidorna.
  Tomten är cirka 54x40 meter.
  Huset ska ligga cirka 9 meter från grusvägen och 15 meter från den asfalterade vägen.
  Entreprenören har tidigare varit ute vid fastigheten men inte sagt något om att vi behöver göra en väg som löper närmre huset.

  Jag vet att det står i kontraktet att vi ska "tillhandahålla framkomlig väg till husplatsen för tunga fordon". Men borde inte entreprenören i god tid informera om de befintliga vägarna duger eller ej, meddela var de tänkt lasta av? Jag har dessvärre ingen glaskula som berättar för mig hur nära de måste komma, hur långt deras kran når, var de ska stå med mera.

  Vore väldigt tacksam om någon har information om vad som normalt sätt gäller. Vad förväntas av beställaren och vad förväntas av entreprenören.
   
 2. H
  Medlem · Nivå 19
  Som du säger så frisäger dom sig om det inte finns en väg som är framkomlig.

  Dock om du har en helentrepenad som sköter allt så är det ju hans ansvar att se till att det finns en väg planerad så leveransen kan komma fram.