Byggahus.se

Vedeldad panna blir fråga för Länsstyrelsen

 1. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: SKROT

  har du prata med grannen om besvären då.. för om man frågar före man ringer till miljökontoret kan grannen va lite förstående och anpassa sig lite.. för de finns inge värre när det kommer en sån lapp i lådan och ingen har kommit och pratat om sitt problem för som sagt ja fattar inte varför man ska krångla grannar i mellan.. det är tråkigt för dej och även för familjen som inte vill frysa
   
 2. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: HerrGrön

  Ja, vi har en granne som klagar på röklukt från vår pelletseldning, Med rätt inställd modern brännare, i hundra år gammalt hus. Jämte vår tomt byggdes hus med 70 lägenheter, tanten i lägenhten närmast klagar på kraftig röklukt, sot i ventilerna och på balkongmöblerna, miljönämnden har gjort någrs inspektioner under 1-2 års tid utan att notera något fel hos mig eller röklukt hos grannen, men hon fortsätter gnälla och hittar på nya saker varje gång. Hohar problem med lungorna, säger hon, att hennes gubbe röker är dock inget problem, tydligen. En del verkar mest klaga för klagandets skull. Ingen annan från de 70 lögenheterna i huset har klagat.
   
 3. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: skrot

  haha ja det kommer dom nog långt med pellets som är något som dom vill att man ska elda med.. sånt är förjävligt.. vad kör du för panna och brännare
   
 4. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: M

  Dålig luft i städer beror troligen inte på vedeldning. Det har aldrig eldats så lite som nu. Visst det kan lukta men inte mycket om man eldar rätt (vilket borde vara ett krav). Vilka personer får KOL? Är 99% rökare? Lägg skulden där den ska ligga.

  Kanske läge att flytta om man inte tål luften i staden.
   
 5. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Owe

  Vi har en pelletseldare som luktar fruktansvärt. Vi har klagat hos miljönämnden flera ggr och just nu ligger ärendet hos umeå tingsrätt. Vi kommer inte till rätta med problemet. Ärendet har nu dragits i långbänk i Obs. 7 år i dagarna. Vi mår fruktansvärt dåligt och vi har flera ggr säckat ihop. Konstigt att inte ett miljöärende av den här sorten påkallar uppmärksamhet. Vi har förlorat våra liv sen grannen bytte panna. Vad skall vi göra? Grannen säger att hans panna är ren och fin men det kommer fruktansvärda lukter ur rökröret. Vår hälsa har börjat svikta och vi vet inte vad vi skall göra! Vi hade tänkt leva här men det går inte vi blir ihjälgasade.
   
 6. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Palle

  Segnar ihop? Allvarligt negativ påverkan av hälsan? Ja vad göra i det läget... flytta ifrån området ut på landet.. långt från grannar med förbränningsvärme... Men se upp för jordbruksmark för där kastar bönderna ut grispiss, vilket sprider en odör som lätt framkallar kräk-känslor och andra onda men...
   
 7. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Sune

  " Det har aldrig eldats så lite som nu." snarare tvärtom, var och varannan som installerar värmepump ska ju ha en kamin som komplement, för att "myselda" lite. Sedan när dom märker att pumpen drar el så har dom ett veritabelt pannrum i vardagsrummet. och pyreldar 18h om dygnet för att kunna skryta om hur lite el det drar...
   
 8. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: ingemar andersson

  En annan sak med vedeldning.
  Vede skall sågas och klyvas.
  Kan någon förklara för mig varför så många pensionärer (och andra med) oftast skall göra detta oväsensarbete på tidiga mornar.
  Vi har ett par pensionärer i vår omgivning som alltid klipper gräset söndags-/helgdagsmornar. Helst med börja 06.30 cirka.
  Likadant med vedarbetena. De gör inget så länge dagarna går under hela veckan, men på söndagsmorgon är de igång tidigt som fasen.
  Jag skall försöka hitta ett mot/botemedel. Nåfot förslag någon?
   
 9. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: RN

  Det är inga problem att elda ens riktigt gamla pannor utan att röka ut grannarna. Jag har haft 2 hus med gamla vedpannor varav en var från 1953 och förutom när man precis tänt så sundes bara ett lätt värmedaller över skorstenen. Torr ved och rejält med förbränningsluft. Vad många inte tänker på är ventilationen till pannrummet. En vedpanna tar rejäla mängder luft och den behöver komma i i pannrummet på nått sätt så öppna ventilerna.
   
 10. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: JohanT Hälsing

  Ok, jag ser problemet men AVSKYR enögdhet.
  1 Dålig eldning. Kan man inte elda/fuktig ved/sotar för sällan blir det dåligt.Det stinker. Förstår grannar

  2 Gnällmentalitet. Spelar inte nån roll vad en familj gör, det är ändå fel. Bor man i samhälle märker man av sina grannar. Man ser, hör o tydligen "luktar" av sina medmänniskor. Tolerans är nyckelordet. Klart man ska visa hänsyn, självklart, men flytta ut i skogen om du vill vara ostörd. Finns gott om skog i vårt land.

  Altså. Försök förstå, både du som eldar o inte. Men visa hänsyn åt båda håll. Vi kan behöva hjälp av varandra snabbare än vi tror. Typiskt "svenskt", vill ha balans. ;) Jag bor inte där så jag vet ju inget

  Hoppas Ni löser det, annars är DET ett stort problem.
   
 11. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Sven

  Då och då luktar det rök in i huset från våra grannar. Men vi eldar också i vårt eget hus. Luktar antagligen det också ibland, även om vår pelletsanläggning är helt ny. Ibland eldar vi i braskaminen också men är noga med att inte strypa utan köra med mycket luft. Men det kommer likafullt rök ur skorstenen. Det kommer man inte ifrån. Bor på en mindre ort i södra Sverige. Känns lite som att det är stocholmstroll som klagar. Alla har inte 35 000 kr i månaden, inte ens 25. Och det finns gott om folk som fortfarande ligger under 20. Det kanske är helt okänt för många. Men så ser det ut. Den hårda attityd som en del visar upp här är riktigt obehaglig. Vart är vi på väg?
   
 12. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Anders

  Svag egen ekonomi kan aldrig ge "rätt" att smutsa ner luften för andra. Den egna inkomsten är inte relevant i den här diskussionen: om det verkligen var så att man ville spara pengar så finns det moderna luft-luftvärmepumpar för under 10 000 som betalar sig på ca 1,5 säsonger! Köp två sådana så kan man sluta elda utom när det är som kallast ett par veckor om året (sydsverige). Kostnaden blir låg, sannolikt lägre än med ved om denna är ärligt värderad (ej svartköpt)!
   
 13. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Nils

  Den som i andra sammanhang envisas med att för egen vinning fortsätta med något som andra lider skada av kallas arrogant. När det gäller vedeldning inte sällan bara arrogant utan även allmänt otrevlig: den som sakligt och trevligt tvingas klaga blir bemött med alla möjliga påhopp.
   
 14. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: SKROT

  jo men man behöver inte sitta och sniffa i fönsterspringorna heller...
   
 15. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Pelle

  Vedeldning i tätbebyggt område går inte att förena med trivsel för alla
  boende ...utan rening på avgaserna ...finns teknink idag för detta...
  Gränsen på utsläpp CO2 ppm är max 300 för vedeldning ..Modern panna.
  kamin lika 300 CO ppm
  Olja max.100 CO2 ppm ..

  Då brukar det inte vara så mycket obehag...av röken

  Har jobbat med förnyelsebar energi sen 19 år...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.