Byggahus.se

Vattenskada vid tillträde

 1. A
  Medlem · Lerum · 64 inlägg

  ambly

  Medlem
  Hej,

  Vi köpte ett hus för ca 1 år sedan.

  När vi fick tillträda så upptäckte vi en vattenläcka från badrummet mot ett intilliggande sovrum.

  Vad gäller?
  I besiktningsprotokollet står inget om detta utan bara att badrumet är modell äldre och att de kan vara bra att se över.

  Enligt vad jag förstått så gör detta att säljaren ansvarar för att fastigheten ska vara i det skicket de var vid kontraktsskrivning som vid tillträde och således ska han betala kalaset.

  Säljaren är väldigt ovillig till detta och hans försäkringsbolag hävdar att det är en gammal skada (trots att det fortfarande läcker om man använder dushen) och vill ej betala häller.

  Om man prövar det rättsligt har vi någon chans då?
   
 2. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Vattenskada vid tillträde

  Om ni kunde se skadan direkt när ni flyttade in (utan att riva i väggar eller liknande) så kan det inte anses vara ett dolt fel. Man har som husköpare ett långtgående undersöknignsansvar. Ett besiktningsprotokoll från en besiktningsman fråntar er ingalunda kravet att syna av huset själva.
  Om skadan syntes först senare så kan man diskutera dolt fel, men det är ju svårt att konstatera exakt när skadan uppkommit eftersom ni bott där såpass länge nu.
  Om man kan konstatera att säljaren åtgärdat något p.g.a. fuktproblem (tapetserat om över en fuktskadad tapet eller liknande) så kan man även hävda att de hade upplysningsplikt om att det funnits detta problem.
  Besiktningsmannen går tyvärr fri från ansvar eftersom han påpekat att badrummet kunde bli en källa till problem.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.