Byggahus.se

Vattenskada i kök - vems ansvar?

 1. P
  Medlem · 2 inlägg

  panicmango

  Medlem
  Hej.
  Vet ej vilken rubrik jag ska lägga denna under men kör på försäkringsspåret.
  Vårt bostadsrätts radhus är 9 år gammalt. Vi har ägt det i ca 4,5.
  Nu har vi upptäckt att bänkskivan i köket har blivit förstörd av diskmaskinen då det saknas diffusionsspärr ovanför diskmaskinen. Vilken är en miss av de som installerade köket när det var nytt.
  Vi misstänker också att vårt golv under kyl och frys har tagit skada och att vi har en vattenskada där. Det saknas plastskydd under kyl o frys också. Troligen saknas det även under diskmaskinen.

  Kontaktade de som byggde huset Småa men de vill ej hjälpa till. Skyller på att vi borde upptäckt det när vi besiktade huset. En bostadsrätt besiktas ju i stort sett aldrig av en besiktningsman. Hur kan deras slutbesiktning ha gått igenom då?

  Vems är skulden här, eller vem ska stå för kostnaderna?
  Småa eller de som installerade köket för Småas räkning?
  Förra ägaren som en upplyst oss?
  Vi som ej upptäckt detta när vi flyttade in?
  Något för försökringsbolaget? Vi har IF's stora hem. De var ej intresserade av bänkskivan när jag nämnde det för ett tag sen iaf. Dock ej nämnt kyl o frys än.
  Firman som besiktat huset när det var nytt?

  Var det inget krav på diffusionsspärr och plastskydd under kyl o frys 2008? Småa påstår att de satt detta i alla hus men av ren god vilja. Uppenbarligen saknas det i vårt hus.
   
 2. T
  Medlem · Stockholm · 1 433 inlägg

  Tosse

  Medlem
  Det är inte alls säkert att det är fel i avtalsmässig mening. Det finns ingen lag på att man ska bygga med de komponenter du menar att du saknar. Man kan anse att man ska följa säker vatten för att bygga fackmannamässigt, men jag är inte säker på vad säker vatten föreskrev 2008.

  Med det sagt så spelar det inte någon roll. Garantitiden är över. Entreprenören är ansvarig i 10 år, men bara för allvarliga fel som inte hade kunnat upptäckas vid slutbesiktning. Att det saknas underlägg är ju uppenbart och skulle alltså aldrig kunna anföras på 10-årsansvaret.

  Försäkringsbolagen brukar kräva att man har underlägg, så där har du sannolikt inget att hämta.

  Föregående ägare har ansvar i 2 år för dolda fel. Men 2 år har gått och dessa fel är uppenbara, inte dolda. Om de ens är fel.

  Slutsats: det är din bostadsrätt. De skadorna som du beskriver ligger med 99,9% sannolikhet på ditt underhållsansvar enligt stadgarna. Det är alltså ditt ansvar att underhålla dem (men du väljer också nivån på underhållet). Vems skulden är kan väl kvitta.
   
 3. Ljus
  Husägare · 744 inlägg

  Ljus

  Husägare
  Är det tillämpligt med dolda fel på en bostadsrätt?
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 44 282 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Jag håller med Tosse här. Felen du nämner är sådant som borde kunnat "upptäckas vid en nogrann undersökning", som köplagen formulerar det.

  Dvs. det ligger på dig som köpare att upptäcka före köpet. OM det mot förmodan skulle kunna anses vara ett dolt fel, som säljaren har ansvar för, så gäller det ansvaret bara i två år när det gäller en bostadsrätt.
   
  • Laddar…
 5. H
  Moderator · Stockholm · 44 282 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Njaa..

  En bostadsrätt går under köplagen, till skillnad från fastighetsköp som regleras i jordabalken. I köplagen finns snarlika formuleringar om dolda fel som i jordabalken. Men en väsentlig skillnad är att säljaren ansvar bara gäller i två år enl. köplagen.
   
  • Laddar…
 6. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 2 006 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Köp av bostadsrätt följer annan lagstiftning än köp av hus, men det ändrar inte på bedömningen att man har ansvar för allt som kan upptäckas vid en noggrann besiktning. I detta fall har det dessutom gått för lång tid. Så det är bara att fixa problemet. Se det som en möjlighet, när allt är klart får ni ett bättre kök.
   
 7. P
  Medlem · 2 inlägg

  panicmango

  Medlem
  Enligt försäkringsbolaget så ingår inte att slita ut diskmaskin mm i en bostadsrättsbesiktning som du själv gör och borde upptäckt.

  Vi har dragit fram kyl nu och det finns en plastmatta under men funt har gått under mattan. Så frågan är varför kylen släppt ifrån sig så stora mängder vatten?
  Vi har vänner som upptäckte samma sak vid sin flyttstädning och där gick försäkringsbolaget in och tog hela kostnaden.
   
 8. S
  Medlem · 744 inlägg

  sune73

  Medlem
  Det är helt normalt att ett kylskåp genererar vatten.
  Normalt rinner det till en behållare som ofta sitter på kompressorn där det dunstar av värmen.
  Har man slarvat med rengöringen kan det hända att vattnet rinner ut fel.
  Är det första gången du drar fram kylen 4,5 år?
   
 9. T
  Medlem · Stockholm · 1 433 inlägg

  Tosse

  Medlem
  Inte behöver man ”slita ut” en diskmaskin för att se om det sitter en ångspärr upp mot bänkskivan. Det räcker att öppna luckan och kika. Dessutom, det spelar ändå ingen roll eftersom det har gått mer än 2 år, allt ansvar från föregående ägare är preskriberat.

  Det finns inget som hindrar att du anmäler skadorna till ditt försäkringsbolag. Men jag skulle inte ha för höga förhoppningar på att de skulle ge någon ersättning.
   
 10. H
  Moderator · Stockholm · 44 282 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Om det är en skada under kylen, trots att föreskriven plastmatta finns där (om den är rätt utformad), då borde det kunna finnas utrymme för att förs. bolaget tar den skadan. Anmäl till förs. bolaget, även om de inte tar hela skadan, så ställer de ofta upp med torkaggregat och sanering om det behövs (en avsevärd kostnad, bara elförbrukningen för torkning kan kosta 1000 lappar).
   
  • Laddar…
 11. torbeno
  Husägare · Västra götaland · 1 737 inlägg

  torbeno

  Husägare
  Föregående ägarna?
  På vilket sätt är bänkskivan förstörd? Är det bubblig av fukt undertill – ytan som man enkelt ser om man sätter sig på huk och kollar när man städar?
  Kylen och frysen har ni inte dratt fram på 4,5 år för att städa? Har ni gjort rent dräneringshålet nån gång under alla dessa år?
   
  • Laddar…
 12. T
  Medlem · Sö · 2 680 inlägg

  TheGame

  Medlem
  En till tråd där fräckhetesmätaren slår i topp.
  Vad tror folk man har för rätt egentligen?
  Dina saker ditt ansvar.
  Hör med ditt försäkringsbolag om dom ställer upp med lite ersättning
   
 13. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 12 076 inlägg

  Demmpa

  Husägare
  Rekommendationen är att man drar ut kylen/frysen en-två ggr/år och dammsugar kondensorn (gallret på baksidan) samt rengör kondensvattenkärlet från ”slem”.
  Genom att dammsuga bort dammet från kondensorn så kommer kompressorn att jobba mindre och kylen/frysen kommer att dra mindre ström.
   
  • Laddar…
 14. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 27 883 inlägg

  KnockOnWood

  Grundstött
  Tja, det framkommer väl redan i trådstarten:
  Nej Panicmango, man äger inte sitt bostadsrättsradhus.
  Men man äger rättigheten att bo där, vilket framgår av benämningen.

  Det finns en annan bostadsform, ägarlägenhet, där man verkligen äger sin bostad.
  https://www.lantmateriet.se/sv/Fast...ensionell-fastighetsindelning/Agarlagenheter/
  Men det är väl fortfarande mycket ovanligt med ägarlägenheter här i vårt land.
   
  • Laddar…
 15. Fel av Åke
  Husägare · Västerviks kommun · 348 inlägg

  Fel av Åke

  Husägare
  Som bostadsrättsinnehavare har du ansvar. Det var så pass länge sedan du köpte bostadsrätten att jag tror det är svårt att driva frågan vidare. Så anmäl skadan till försäkringsbolaget. Det som kan bli om det inte är korrekt monterat eller saknas plastskydd o.d är att ni får en förhöjd självrisk.
  Hade ni haft en hyresrätt hade det bara varit att anmäla skadan till hyresvärden.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.