14 974 läst · 51 svar
15k läst
51 svar
Vattensjuk tomt som ej går att dränera
Nja, snarare problem eller en utmaning sommartid med 1.5m turister och ett globalt bolag som spolar ut nästan lika mycket vatten som kommunala systemet förbrukar i havet.7ender skrev:
Under många år har vi dessutom haft dåligt med nederbörd och har flest soltimmar i landet.
Gotland är extremt platt, min gård tex befinner sig några meter över havet. Så grundvattnet är ofta högt. På det är det ofta lerjord och en bit ner massiv kalksten inbäddat i lera. Hela ön är från början ett korallrev så den enda naturliga bergarten är kalksten.
Har svårt att se att det skulle bli ett alternativ som vi skulle kunna leva med (estetisk fråga) då vi har en banvall på ena sidan och en vägbana vid andra tomtgränsen, som bägge är mycket högre än själva gräsmattan.G guggen skrev:
Då är det ett en brunn som har breddavlopp och när nivån kommer upp till röret så rinner det vidare bort. troligtvis till en lägre nivå. Kommer att fungera mycket bra för att ta hand om ytvattnet. Lämpligt då att kanske lägga en dräneringslang tvärs den sjön som blir, på ca 0,5 djup. Gärna med en liten brunn mellan som samlar upp ev skit från marken som kan komma med. Detta för att inte skit ska sätta igen den brunnen och breddavloppet ut. Tror du har lite tur.M Mange_72 skrev:
SGUs jordartskarta är inte så precis att man kan se skillnader inom en (av TS foton att döma) ganska liten tomt.G Genomklok skrev:
Jordartskartan bygger på prov tagna relativt glest. De gränser mellan olika jordarter som redovisas är interpolationer och ska definitivt inte uppfattas som absolut sanning.
Näe, sant. Det är ofta att gränserna inte stämmer. Däremot är datainsamlingen gjord på olika sätt på olika platser, flygkartering användes också.H hhallen skrev:
Men det är ändå en rimlig utgångspunkt, om inte annat i brist på alternativ. Har de karterat en gräns mellan lera och sand just där finns antagligen någon grund för det.
Klicka här för att svara