Byggahus.se

Vattensjuk gräsmatta, måste dränera om runt huset!

 1. mexitegel
  Allvetare · Västra Götaland · 15 160 inlägg

  mexitegel

  Allvetare
  Du behöver ju alldeles uppenbart en skogsmaskin också ;)
   
 2. Å
  Medlem · 19 inlägg

  Åke Lysell

  Medlem
  Biltema har billiga och bra fiberoptikamera med lampa usb. Bra bild på dator kostar några hundralappar.
   
  • Laddar…
 3. H
  Medlem · 731 inlägg

  hjulia

  Medlem
  Ja, det står på önskelistan. Men överst står en traktor så att jag kan dra släpet som jag har till grävaren ;)
   
 4. R
  Allvetare · Tellus · 51 inlägg

  Rådbråkad

  Allvetare
  Absolut! Är ju inte på något sätt ute efter att "klämma åt" grannen eller skylla mitt problem på någon annan, men eftersom jag i 3 månader haft vattentunna som jag mycket noggrant tömt innan den runnit över och gyttjan bara förvärras trots att det inte regnat speciellt mycket börjar jag faktiskt undra var faaaaan vattnet kommer ifrån. Grannhusets dränering har inte ändrats på 50 år, kan det vara så att både min och deras stenkistor har slammats igen? De anlades ju samtidigt, så rimligtvis kan de (i alla fall i min tankevärld) slamma igen ungefär samtidigt?
  Man kan göra väldigt mycket förutom att gräva med dem. Även skaffa sig lite merjobb...:rolleyes:
  [/QUOTE]
   
 5. Oscar Anemyr
  Husägare · Kalmar · 20 inlägg

  Oscar Anemyr

  Husägare
  [/QUOTE]
  Det kan vara en vattenläcka på inkommande vattenledning
   
 6. R
  Allvetare · Tellus · 51 inlägg

  Rådbråkad

  Allvetare
  Det kan vara en vattenläcka på inkommande vattenledning[/QUOTE]

  Det där sved! Tack, hade inte en tanke på det!
   
 7. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 7 141 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Vad har du för jordmån?

  Är det lerjord så ser det ut sådär när det regnar (vis av egen erfarenhet). Lösningen är att man måste få ned dränerande lager under gräsmattan också (några centimeter med sandblandad jord hjälper mycket).

  Oavsett vad orsaken är, börja med att handgräva ett dike för att leda bort vattnet som finns där nu, när det runnit bort så vet du mycket mer om orsaken (Kommer det nytt vatten? Är det lera under gräsmattan? Osv).

  Att handgräva är inte så jobbigt som det låter. Dessutom så slipper du gå på gymmet (en liten motsägelse, men det är inte heller fritt från ansträngning att gräva ett dike för hand)!
   
  • Laddar…
 8. harry73
  Allvetare · Skåne · 12 070 inlägg

  harry73

  Allvetare
  Om grannens vatten strömmar över marken till din fastighet, då kan du kräva att grannen tar hand om sitt eget dagvatten. Om grannen infiltrerar sitt vatten, som gör att grundvattennivån höjs och du får problem med vattensjuk mark, kan du inte kräva något av grannen, för då tog han hand om sitt vatten på egen mark. Att det därefter kommer till dig som grundvatten är inte grannens ansvar.
   
 9. R
  Allvetare · Tellus · 51 inlägg

  Rådbråkad

  Allvetare
  Hmm...det blir knepigare och knepigare. Har handgrävt ett "nöd-dike" som akut avleder vattnet från den plats där det är som blötast, och det har sänkt vattennivån i de hål jag borrat med ca 1 dm.
  Har även gått loss med borrmaskin och 150 cm lång gängstång för att ta "markprover" och det verkar som att grannens stenkista går in en bit på min tomt...känns nästan som medveten skadegörelse! Mina tankegångar börjar bli av det argare slaget. Vill poängtera att det inte är nuvarande granne som utfört arrangemanget, och jag är inte ens säker på var vattnet kommer ifrån, kan ju som redan nämnts här vara en rörledning som läcker. Någon som vet hur man går tillväga för att lokalisera en sådan läcka?
   
 10. R
  Allvetare · Tellus · 51 inlägg

  Rådbråkad

  Allvetare
  Nej, något gym lär inte behövas...jordmånen är minst sagt blandad, överst fin svart matjord, sedan sandblandad, under det lagret grov singel och sten upp till storlek nästan som handboll och under det mera som lerjord.
   
 11. R
  Allvetare · Tellus · 51 inlägg

  Rådbråkad

  Allvetare
  Hahahh! Som nykomling på bygga hus.se måste jag verkligen hylla diversiteten på svaren!
  Jag kan börja med att jag varken bor på en motorväg, i tunnelbanan eller i en grop, och perioden har verkligen inte varit "extremt blöt"!
  Vad yrar du om, ingenjör? ÄR VI GRANNAR?

  Läser olika svar och ändrar uppfattning om lite av varje vartefter, det mesta som sägs verkar vettigt betraktat ur olika synvinklar, men ur MIN synvinkel är det jävligt märkligt att jag ställde en tunna i det drabbade nordvästra hörnet eftersom jag trodde att mitt eget takvatten träskade till det, men tunnan gjorde ingen större skillnad. Förträskningen tilltog snarare än avtog, och vid minsta lilla regn blev det värre trots att löven prasslade torrt under mitt stuprör.

  I ett anfall av klarsyn insåg jag plötsligt att under de snart 50 år jag vistats på adressen har det ALDRIG sett ut så här, inte ens under vidriga monsunperioder i november NÄR MITT EGET TAKVATTEN DESSUTOM RUNNIT RAKT NER I MIN STENKISTA! Trots att det inte regnat överdrivet i höstas och trots att jag alltså sedan ganska lång tid har regnvattentunna blev det allt blötare.

  Följande snilleblixt kändes bekant men ändå såsom spriller ny (kom ihåg var ni läste det först): Panikgräv en nödkanal! Utgå från eländets epicentrum och led bort vattnet i riktning nedåt, bort från huset och anyelsewhere, bort! Ingenting annat än ett jävla hästjobb mellan "mitt" träsk och vägdiket, inga grannar på vägen dit, ingen odlad mark annan än min egen. Sagt och gjort.

  På den sjunde dagen vilade Gud, betraktade resultatet av sina vedermödor och kunde konstatera följande:
  Väster om den panikgrävda kanalen, där grannens hus ligger, är läget status quo, förtsatt förträskat.
  Kanalen fyller sin funktion, dock icke optimalt eftersom det blir lite vatten stående på ett par ställen, klantigt grävt.
  Öster om kanalen, där mitt hus ligger, råder nu helt andra förutsättningar: vattennivån i borrhållen fortsätter att sjunka, löven prasslar glatt och jorden går snart att smula mellan fingrarna som jord, inte som Keso...

  Icke någonstans, icke någonsin har någon annan fläck på min tomt uppvisat liknande symptom.
  (Tumvirvel)

  Vems är vattnet?
   
 12. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 7 260 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Ibland har man en sämre tomt än andra, och saker är inte nödvändigtvis någons fel. Ligger grannens mark högt och din lågt kommer du förstås ha en blötare tomt. Det kan vara grannens fel, men som exempelvis @harry73 varit inne på kan grannen gjort saker rätt och din tomt fortfarande se ut som den gör pga. grundvattentrycket.

  Låter ju å andra sidan som om du hittat en lösning på ditt problem. Gräv lite till och lägg ett rör i marken. Behövs det så gräv även några mindre kanaler till den stora som leder bort vatten från där det fortfarande är blött. Och tycker du att grannens mark är vållande får du väl be honom hjälpa till eller vara med och betala rör och grus.
   
  • Laddar…
 13. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 27 912 inlägg

  MathiasS

  Medlem
  Ledtråden att ta fasta på i inlägget ovan var nog inte bibelorden (även om insikten att TS kan vara Moses som med guds hjälp delade vattnet så man kunde gå torrskodd lockade till fler frågor) utan att TS bott på platsen i 50 år och det var inte förrän grannen gjort en ändring som det blev Röda havet på sagda plats. Viss osäkerhet infinner sig kring kronologin här. Delades havet verkligen den åttonde dagen? Är TS granne egyptier och luras han att gå i diket och överlever han då den stundande vattenfloden?
   
  • Laddar…
 14. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 7 260 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Fast grannen hade väl inte gjort något. Var läser du det?
   
 15. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 7 141 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Hos en släkting till mig som drabbades av liknande problem så var det en läcka på inkommande vatten i ett sommarhus som var problemet. Huset stod 80m bort.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.