Vattenflöde till villa

3k läst  5 svar

 1. gadeberg
  Medlem Nivå 9
  Hej!

  Jag undrar vad en normal villa kräver för vattenflöde, alltså lite/sekund.
   
 2. D
  Medlem Nivå 6
  tumvärden för tappvatten i bostäder är

  200 l per dygn och person

  2-3 m3 per yta och år
   
 3. gadeberg
  Medlem Nivå 9
 4. gadeberg
  Medlem Nivå 9
  sen är de ju nästa fråga, den kanske behöver ett nytt ämne. Men frågan är om en pem r32 klarar att ge 30l/h med en 650m lång slang
   
 5. M
  Medlem Nivå 4
  Enligt tabell ifrån Rinkaby Rör (finns även på deras hemsida) är tryckfallet för PEM32 (vid flöde 30 l/s) 4.6 meter vattenpelare per 100m. Dvs i ditt fall 29.9 m vattenpelare, eller ungefär 3 bar. Går du upp i dimension till PEM40 tappar du ungefär 1.2 bar istället, för PEM50 0.4 bar. Tänkt på att det även blir lite mer tryckfall inne i själva huset, då du använder smala kopparrör eller motsvarande.

  3 bar är ett rätt stort tryckfall och såvida du inte har en rejäl pump blir det inte nåt vidare tryck genom kranarna. 1.2 bars tryckfall verkar mer överkomligt, men jag kan inte svara på om detta är acceptabelt eller om du bör gå upp till PEM50. Vad jag vet har de flesta villor en PEM32 kopplat till kommunens nät, om man då tänker sig en riktigt lång dragning på säg 100m blir tryckfallet ungefär 0.5 bar.

  Tänk även på att det drar mer elström att trycka samma mängd vatten genom ett smalt rör jämfört med ett stort, dvs i längden blir prisskillnaden inte så stor om du går upp i storlek på slangen.

  Edit: är även lite nyfiken på att veta varför du drar en slang hela 650m. Är det vatten till kor eller något liknande bör du klara dig med mindre flöde än 30 l/s. Enbart PEM40 slang och kopplingar blir 12-13 tusen, sedan skall allt grävas ner på frostfritt djup vilket inte är det minsta kul om du skall göra det själv. Om du inte har egen grävare lär grävning/återfyllning kosta minst lika mycket som slangen. Utan att veta mer detaljer kring ditt syfte verkar det ekonomiskt vettigt att istället borra ny brunn, i alla fall om det är en villa du skall bygga.

  Edit 2: ser att ni skrivit flöden som liter per timme. Tryckfallet ovan är för 30 l/s (vilket är ungefär vad man får om man har igån en dusch och ett handfat samtidigt). Om du tänkt ha en hydrofor i huset (alltså efter att vattnet gått 650m i din PEM-slang) bör det gå med PEM32. Har själv precis dragit en PEM32 till ett garage, exakt 65m slang. Märks inget tryckfall alls på den sträckan, men du skall dra 10 gånger så långt.
   
  Redigerat 22 maj 2010 16:01
 6. gadeberg
  Medlem Nivå 9
  Det måste väl handla om 30l/minut. Brunnen bör ha en tillströmning på 30-40l/h.
  Sen kanska man ska ha ett flöde på 30l/minut i en kran eller?

  DEt ska vara en pump och hydrofor uppe vid huset.

  Varför det blir såhär är för att, ledningen som går upp till huset nu är för liten. Dricker korna samtidigt som man vill ha vatten i huset så funkar det inte.
  Eon ska gräva ner ny ledning till huset och har lovat att om de får dra närmsta vägen över en massa åkrar så skulle de ta med vattenledningen samtidigt. Och denna sträckan är 650m.
  Skulle det inte funka med 650m lång ledning så gräver jag själv där nuvarande ledning ligger nu.
   
  Redigerat 23 maj 2010 00:24

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: