Byggahus.se
Hej!
Vår släkting/stuggranne i fjällen önskar att ansluta vatten till sin stuga, då han saknar detta. Stugan används någon enstaka helvecka samt ett par helger per år, mestadels vintern, men även på sommaren. Förhållandena är sådana att det vore helt hutlöst dyrt att gräva ner till frostfritt i princip omöjligt. Till saken hör att hans pappa tidigare dragit slang som är 16mm utvändigt och 12mm invändigt till en annan granne cirka 150m bort. Huset han fått ansluta mot ligger cirka 7m högre, så det blir självtryck i slangen. Slangen är väldigt väl isolerad med tubolit samt betongtäckmatta och därefter dragen genom 110mm markrör. Dessutom har de fungerande värmekabel tejpad utanpå slangen hela sträckan. Dessutom ligger allt i en terräng där ingen vistas, med snödjup på cirka en meter på vintern, så där får man ju en hel del extra isolering. Så det är väldigt väl gjort, men däremot väldigt klen dimension vilket resulterar i brutalt lågt flöde.

I hushållet är han allt som oftast själv, och på sin höjd tre personer, även om det är väldigt sällsynt. Vi talar om kanske en eller två duschar som görs per dag, samt diska undan efter maten.

Då flödet kommer vara extremt lågt så funderar jag på om vi skulle kunna bygga en väldigt väl isolerad "låda" och där i ställa någon form av tank och hydroforpump för att få högre tryck in i stugan de sista meterna? Har man en tank på 50L samt en hydroforpump med ett par liters tank så bör detta ju räcka, eller tänker jag fel? Givetvis ställer man en frostvakt i denna låda.

I och med att stugan kallställs mellan de gånger den inte används så kommer systemet att tappas ur innan de åker därifrån.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.